framträdande semesterbostäder i Spanien

En omfattande reseguide till Spanien - Allt på ett ställe!

Spanien är ett av de vackraste och mest mångfaldiga länderna i världen. Två talesätt som brukar användas för att beskriva landet är "Afrika börjar vid Pyrenéerna”, och "Spanien är annorlunda." Den första citerat av den kända franska författaren Alexander Dumas, och den andra, från spanska turistrådet. Båda två stämmer väldigt bra. 

Spanien är annorlunda. Spanien är speciellt. Det är nästan omöjligt att ge en kort beskrivning av ett sådant geografiskt och kulturellt skiftande land, men också just därför är Spanien så speciellt och gör att miljontals resenärer återkommer tillbaka år efter år. Spanien är konstant rankat som världens fjärde populäraste turistmål och det är lätt att förstå varför. En rik blandning av kulturer, historia och vackra landskap gör att Spanien har allt.  
På Semesterbostad-Spanien.se finns en mängd turist- och reseinformation relaterade till Spanien, en serie av videor om specifika områden samt detaljerade rekommendationer och tips om vad som finns att se och göra runt om i landet. Här hittar du allt du behöver för att planera den perfekta semestern i Spanien.
Geografi
Spanien är det fjärde största landet i Europa och omfattar cirka 504,782 km2. Landet består av det spanska fastlandet, Balearerna i Medelhavet och Kanarieöarna i Atlanten. Spanien upptar 84 % av den Iberiska halvön med omfattande kuster som sträcker sig längs både Medelhavet och Atlanten.

Något som ofta kommer som en överraskning är att Spanien är det näst bergiga landet i Europa efter Schweiz. Denna geografiska mångfald ger ett brett utbud av semesteraktiviteter. Oftast förknippas Spanien med sangria, sol- och badsemester, men landet har mycket mer än det att erbjuda dig som besökende.
Det finns många nationalparker runt om i landet och många är skyddade naturområden. Motsvarande 9,1 % av Spaniens yta är skyddat område, 42 % av Kanarieöarna, 21,5% i Katalonien och nästan 19 % av Andalusien.

Andalusien är den näst största autonoma regionen i Spanien och står för 36 % av Spaniens totala areal av naturskyddade områden. I dessa naturområden finns en rik mångfald av fauna och flora.
Kultur
I över 700 år ockuperade morerna den Iberiska halvön.  Den moriska perioden lämnade betydande spår på både kultur, bygg och konst och är fortfarande nuvarande runt om i landet. Arabernas vackra byggnader från denna tid finns kvar att utforska och flera av dem finns med på UNESCO:s världskultursarv lista. Det komplexa irrigationssystemet av kanaler och akvedukter, först uppfört av romarna, men vilket förbättrades av morerna, är en fascinerande insikt från den tiden.
En tid av enorm expansion hände i samband med återerövringen av den Iberiska halvön och koloniseringen av Amerika. Magnifika kyrkor och palats byggdes runt om i landet för att visa den nyfunna rikedomen även i de mest oväntade ställen.
De stora städerna Madrid och Barcelona är kända storstads resemål men det finns många andra städer som är värda ett besök. Sevilla, Burgos, Valencia, Malaga, San Sebastian, Granada, Cordoba för att nämna några ... och varje by har något intressant att upptäcka.

Landet är uppdelad i olika regioner var av varje plats har sin egen kultur, mat och även språk.

Befolkningen
Spanjorerna är kända för sin livsglädje vilket också skiljer dem från sina europeiska grannar. Av Spaniens 45 miljoner invånare, pratar 74 % spanska, 17 % katalanska, 7 % galiciska och 2 % baskiska, varje region har sin egen identitet.Cirka 11 % av Spaniens befolkning är utländska medborgare. 96 % av Spaniens befolkning är katoliker med de återstående 4 % är främst muslimer och protestanter.

Saker du kan göra under din vistelse

Spännande platser att besöka i Spanien