Cykelsemester i Spanien

Cykelsemestrar blir allt mer populärt. Det ständigt växande intresset för en hälsosam, grön och hållbar livsstil gör att fler och fler använder cykel, både för jobbpendling, roliga turer och familjeutflykter.

Cykel ger dig möjligheten att färdas i vackra landskap och njuta i din egen takt. Många passionerade cyklister - även nybörjare - åker till Spanien för att utmana sig själva i tävlingar, eller bara för att uppleva de underbara landskapen på ett hållbart och avkopplande sätt.

I denna guide hittar du de mest populära och spektakulära cykelrutterna i Spanien. Vissa är mer lämpade för erfarna cyklister, andra är idealiska för en trevlig familjedag i naturen. Vilken led väljer du?

Camino Francés

Camino de Santiago är en av världens mest populära pilgrimsfärder. Camino Francés är en del av den, som går från Roncesvalles i Spanien (startar officiellt i St. Jean-Pied-de-Port en etapp innan) till Santiago de Compostela. Den är cirka 800 km lång, och den vanligaste leden för de som vill nå Santiago de Compostela med cykel.

Utmed denna rutt kommer pilgrimerna att upptäcka några av Spaniens mest imponerande landskap med möjlighet att utforska många gamla städer, slott och kloster.

Camino Francés är inte särskilt jobbig att cykla, men kräver bra fysik på grund av längden. Längs leden kan du använda de många härbärgena (Albergues) för välförtjänt sömn. Ställ ifrån dig cykeln och njut av en svalkande öl tillsammans med de andra pilgrimerna efter en lång dag på sadeln.

CiclaMadrid

CiclaMardrid är en 420 km lång rutt, som är uppdelad i 17 etapper. Rutten förbinder Madrid stad med världsarvsplatser, fin miljö och naturparker där du passerar slott, fästningar, vitkalkade byar, kloster och vingårdar.

Du kan välja olika delar av rutten beroende på vad du vill se och vem du cyklar med. Vägen genom Aranjuez-området är idealisk för en grupp vänner och familjer på cykelsemester. Här finns kullar, platta vägar, olivlundar och barer där man kan stanna till för förfriskningar. Föredrar du mountainbike och tuffare terräng? Då är rutten i Sierra Norte de Madrid bättre. Cykla genom idylliska byar som Patones, vackert belägen på en bergssida. Njut av de pittoreska stenhusen och mysiga ställen att stanna och äta på.

Via Verde de Ojos Negros

Den längsta Via Verde ("gröna vägen") i Spanien är Via Verde de Ojos Negros. Den är 160 km lång och följer de gamla järnvägsspåren som korsar Teruel, Aragón och Valencia. Järnvägen användes en gång i tiden främst i industriella och kommersiella syften, men behövs inte längre på grund av förbättringar och utökningar av vägnätet. Just i detta fall byggdes rälsen för att transportera gruvutrustning och arbetare mellan gruvorna i Sierra Menara och Valencia.

Ojos Negros erbjuder en bekväm yta för cykling, med långa asfalterade sträckor och sammanpressade jordspår. Rutten går genom otaliga skyddade naturområden och mångfacetterade landskap. Ojos Negros är perfekt för att kombinera en strandsemester i Valencia-provinsen med sport och sightseeing. Om du till exempel börjar cykelturen i Sagunto-området, kan du besöka historiska städer som Segorbe och Jerica. De ligger 20 km inåt landet och är fulla av historiska sevärdheter.

Camino del Cid

Denna långdistansrutt (cirka 2000 km) innebär ett riktigt äventyr. Inte bara på grund av själva rutten, som under den första sträckan går genom några av de mest fascinerande och isolerade delarna av norra Spanien, utan också för den bakomliggande legenden. Den är uppkallad efter El Cid Campeador, en riddare på 1000-talet, som förvisades från sitt land och som, efter en period i exil, återvände och erövrade Valencia.

Camino del Cid kan delas in i 10 etapper, med avstånd som varierar från 60 till 350 km. Rutten går genom ett stort område från Burgos till Orihuela (Alicante). Den är inte särskilt krävande och kan göras av nybörjare och barnfamiljer, såväl som långdistanscyklister. Man passerar i mer än 60 naturområden, förbi 8 spanska världsarvsplatser av UNESCO såväl som medeltida slott, torn, romerska och arabiska byggnader samt långt ute på landsbygden.

Ruta de Don Quijote

Väderkvarnar i Consuegra, Kastilien-La Mancha

Att utforska Spanien på cykel är ett bra sätt att lära känna den spanska kulturen. På denna rutt kan du se platserna som figurerar i den mest berömda spanska romanen: Don Quixote. År 2005, samtidigt som 400-årsjubileet för publiceringen av romanen, lanserades officiellt Ruta de Don Quijote med de viktiga platserna i boken och från Cervantes liv.

Ruta de Don Quijote sträcker sig över 2500 km i regionen Kastilien-La Mancha och kan delas in i 10 kortare etapper, var och en passerar några av Spaniens vackraste byar och i lantlig, stilla miljö. De mest besöksvärda platserna är de historiska städerna (Albacete, Toledo, Ciudad Real och Zaragoza), vackra medeltida byar (Almagro, Puerto Lapice, Argamasilla de Alba och Toboso) samt de fantastiska landskapen, främst vid Campo de Criptana (platsen i boken för den berömda kampen mot väderkvarnarna).

En stor del av vägen är flack och svårighetsgraden är låg till medel. Ha dock i åtanke att detta område kan bli rejält varmt om sommaren. Det mesta av underlaget utgörs också av jord och det kan dessutom bli lerigt när det regnar, främst under våren och på hösten (då är det bäst med mountainbike).

TransAndalus

TransAndalus är en spektakulär cirkulär rutt som sträcker sig över 2000 km och går genom alla provinser och de viktigaste städerna i Andalusien. Rutten är ett utmärkt sätt att upptäcka en del av vad södra Spanien har att erbjuda, både när det gäller naturfenomen och kulturella och historiska attraktioner.

Denna rutt är omfattande och har en blandning av markerade och icke-markerade sektioner. Det är därför viktigt att ladda ner all viktig information (som åtkomstpunkter och vägar) från den officiella webbplatsen. När du väljer TransAndalus får du möjligheten att semestra på några av de bästa platserna i södra Spanien. Ett drömskt landskap under vägens gång är Cabo de Gata i Almería.

Observera att det även här kan bli riktigt varmt här under sommaren, så denna rutt lämpar sig bäst på våren eller hösten. Den går även att göra till fots eller med mountainbike.

Via de la Plata

Via de la Plata är en del av pilgrimsleden Camino de Santiago. Den förbinder Sevilla med Santiago de Compostela, och går genom landet från söder till norr, genom regionerna Andalusien, Extremadura, Kastilien och León och så slutligen Galicien.

Via de la Plata kan cyklas och är 960 km lång. Rutten är inte lätt då den mestadels går på en blandning av landsvägar, grusvägar och smala stigar i bergen. Klimatet förändras drastiskt från norr till söder, vilket kan göra att förberedelserna till turen inte är de lättaste. På Via de la Plata får du chansen att besöka några av de vackraste spanska städerna med lång historia: Sevilla, Mérida, Cáceres, Salamanca, Zamora och Astorga. Rutten är en gammal romersk väg, som antagligen var i bruk redan på förhistorisk tid.

TransCantabrica

Den här rutten är idealisk för naturälskare och mountainbikers, då den erbjuder 600 km av utmanande grusvägar och smala stigar som slingrar sig fram genom sagoskogar och frodiga berg i Galicien. Den börjar i Piedrafita del Cebrero (Lugo-provinsen) och slutar i Reinosa (Kantabrien) efter att ha korsat de Kantabriska bergen där man når 2500 meters höjd.

För de bästa cykelförutsättningarna rekommenderas det att göra TransCantabria på våren eller hösten. Den är fysiskt krävande, men är inte exklusivt för professionella cyklister.

Cykel på Lanzarote

Tack vare det fantastiska klimatet och ett stort utbud av landsvägar och grusspår är Lanzarote ett riktigt paradis för cykelentusiaster. Hela ön förklarades som ett biosfärområde av UNESCO 1993 och erbjuder en unik natur med vulkaniska landskap och ökenliknande områden.

En sak du inte får missa är att besöka ön La Graciosa, som ligger några mil utanför Lanzarotes norra kust. Du kan ta med dig cykeln på färjan som förbinder Lanzarote med Caleta de Sebo (den enda hamnen på La Graciosa), och njuta av det faktum att det råder bilförbud på ön, vilket gör det säkert att cykla omkring här. På La Graciosa finns många vackra och isolerade vikar som du kan utforska i den totala tystnaden som råder.

Via Verde del Aceite

Via Verde del Aceite är en enkel och inbjudande cykelrutt som är perfekt för familjer. Du kommer att uppleva en ofta förbisedd del av Andalusien, där en del av den finaste spanska olivoljan produceras. Via Verde del Aceite, som löper genom fina landskap, är 120 km lång. Den startar i Jaén och slutar vid tågstationen Puente Genil i Córdoba-provinsen.

Själva cykelspåret är den gamla järnvägen som i decennier användes för att transportera olivolja till hamnen i Málaga. Det är lätt att cykla här med få stigningar och ett underlag som består av asfalt och kompakt jord. De övergivna järnvägsstationerna längs rälsen har restaurerats och många är idag restauranger eller museer. Så du kan både äta utsökt mat och lära dig om området under turen.

Via Verde de la Sierra

Via Verde de la Sierra är en vandrings- och cykelrutt som går på ett övergivet järnvägsspår, en perfekt familjeaktivitet! Rutten är nästan helt plan, och passar perfekt för barnfamiljer och nybörjarcyklister som bara vill njuta av naturen och vidunderlig utsikt.

Rutten går över bergskedjan Sierra de Cádiz och når den södra delen av provinsen Sevilla. Den är endast 36 km lång och kan lätt delas upp. På grund av den genomsnittliga temperaturen i Andalusien under sommaren, som kan bli riktigt hög, rekommenderas det att undvika denna tur i juli och augusti.

Camì de Cavalls

Att hyra ett semesterhus på Menorca är perfekt för naturälskare och de som gillar utomhussporter. Hela ön är utsett till ett biosfärområde av UNESCO. Med detta prestigefyllda erkännande har stränga åtgärder vidtagits för att skydda den känsliga miljön. Bland dessa åtgärder finns bland annat bevarandet av naturen längs kustlinjen och restaureringen av den gamla stigen som omger ön - Camì de Cavalls.

Denna unika led kan upplevas till fots, från hästsadeln eller på cykel. Den korsar tallskogar och våtmarker, sanddyn, bergsområden och löper på långa sträckor av vit sand och vid isolerade vikar. Från leden bjuds man på magisk utsikt över Medelhavets turkosa vatten.

På grund av öns flacka terräng är Camì de Cavalls inte särskilt jobbig och passar bra för familjer med barn. Eftersom man inte har tillgång till faciliteter längs vägen, kom ihåg att ta med dig tillräckligt med vatten och mat.

Sierra de Tramuntana

Sierra de Tramuntana har förklarats som ett biosfärområde av UNESCO och är den viktigaste bergskedjan på de Baleariska öarna. Den sträcker sig längs hela Mallorcas norra kust, och från bergstopparna har man häpnadsväckande vyer över Medelhavet, frodiga skogar och vackra bergsbyar.

När du vill utforska denna fascinerande del av Mallorca, och komma bort från överfulla semesterorter och badstränder för en stund, erbjuds du en mängd bergsstigar och vägar att välja mellan. De flesta är relativt obesökta, och innebär fina turer för mountainbikers och landsvägscyklister.

En rutt som man inte får missa är den spektakulära vägen som slingrar sig från bukten Cala Sa Calobra hela vägen uppför berget med utsikt över havet. Detta är en fysiskt jobbig tur, som kräver mycket av cyklisten. Men när man väl är uppe på toppen välkomnas man av en drömlik panoramavy. Tack vare öns milda och generellt soliga klimat året runt, är det värt att utforska denna del av Mallorcas kust även på vintern.

Camino del Levante

Camino del Levante har använts sedan medeltiden som en del av Camino de Santiago-nätverket. Den börjar i Valencia och löper på en del av den gamla romerska Via Augusta-vägen. Liksom många andra sträckor av Camino de Santiago erbjuder Camino del Levante vackra landskap, historiska städer, platser och möjligheter att träffa nya vänner under vägens gång.

Rutten börjar på havsnivå och klättrar snabbt till 1300 meter där den följer flera bergsspår. Camino del Levante är fysiskt krävande, och de som har tänkt att cykla den bör undvika de hetaste sommarmånaderna, då cykling i riktigt varmt väder kan vara påfrestande.

Parque Natural del Montseny

Naturparken Montseny är det äldsta skyddade området i Katalonien och har förklarats som ett biosfärreservat av UNESCO. Cykelrutten startar och slutar i den vackra medeltida byn Hostalric (40 km norr om Barcelona), och sträcker sig över 140 km med 2000 meter i höjdskillnad. Cykelentusiaster kan göra denna rutt på en dag.

Förutom vacker natur och ett nätverk av leder finns många kulturella sevärdheter längs denna rutt. Berget Montseny reser sig majestätiskt och kan ses från många delar. När du korsar mållinjen kan du utforska byn Hostalric. Besök också slottet, beläget på en vulkanhöjd strax utanför centrum, som byggdes 1145 ovanpå en forntida iberisk bosättning.

Transpirenaica

Denna spektakulära rutt går både på vägar och mindre stigar som förbinder Atlanten med Medelhavet. Det börjar i Hondarribia (Baskien) och slutar i Cabo de Creus (Katalonien). Totalt sträcker den sig över 800 km med hisnande landskap och många pittoreska byar där man kan stanna under vägens gång.

På rutten utmanas cyklister ofta av tuffa stigningar och tunga passager, vilket gör det att den inte passar för alla. I själva verket korsar Transpirenaica mytiska bergspass som Aubisque, Aspin samt Tourmalet. Dessa är välkända av cykelälskare och många legendariska Tour de France-kamper har utkämpats i backarna här.

Rekommenderad läsning: