De bästa nationalparkerna i Spanien

Spanien har många spektakulära nationalparker, alla med ett unikt utbud av flora och fauna. Ett av de bästa sätten för att bli av med vardagsstressen är att ge sig ut i naturen. Hyr en semesterbostad på den spanska landsbygden, njut av hisnande natur, se sällsynta arter i deras naturliga miljö och koppla av medan du utforskar allt vad dessa rofyllda platser erbjuder.

Nationalparken Picos de Europa

Picos de Europa ligger i de Kantabriska bergen och sträcker sig över Asturien, León-provinsen och Kantabrien, totalt mer än 646 km. Här hittas några av de vackraste landskapen i Spanien där vind-, is- och vattenerosionen format magnifika karstområden.

För vandringsentusiaster finns många rutter som går runt djupa raviner och slingrar sig genom bördiga dalar. Upplev det traditionella bergslivet, smaka det lokala köket och beundra arkitekturen när du besöker charmiga byar i parken. I mitten av bergskedjan hittar du byar som Posada de Valdeón på södra sidan av massivet, Arenas de Cabrales på norrsidan och Potes i öst.

Klimatet är fuktigt och regnigt, och många platser har snö under vintern. Om du är en van vandrare har du otaliga vandringsleder att välja mellan i Picos de Europa. Var dock medveten om att dimma plötsligt kan dra in och göra det svårt att se stigen framför sig. Även om du inte gillar att vandra, kan du uppleva detta vackra område genom att ta linbanan i Fuente Dé, som hittas mitt i Picos de Europa i Kantabrien. Linbanan tar passagerare upp till 1823 meters höjd på bara 4 minuter.

Nationalparken Caldera de Taburiente, La Palma

Caldera de Taburiente dominerar den norra delen av kanarieön La Palma. Nationalparken sträcker sig över 10 km och bildades genom erosionsprocesserna nära vulkanens krater för ungefär 2 miljoner år sedan. Det var här som de sista av ursprungsbefolkningen bodde fram till 1400-talet.

Hela La Palma-ön har förklarats som ett biosfärreservat av UNESCO. De unika landskapen i Caldera de Taburiente kännetecknas av djupa raviner, färgglada vattenfall, tät tallskog och vassa klippor. Det bästa sättet att uppleva denna kuperade natur är till fots via ett omfattande nätverk av vandringsleder, som är skyltade och väl underhållna.

En av de främsta sevärdheterna i nationalparken är Cascada de Colores, ”det färgglada vattenfallet”. Det är dock lätt att gå fel, eftersom du måste svänga av stigen som går genom Las Angustias-klyftan för att nå hit. Väl framme kan du häpnas över de gröna, gula och orangea nyanserna som skiftar i styrka under hela året, beroende på vattenflödet i ravinen.

La Palma är rätt plats om du söker en riktigt speciell upplevelse, då det är ett fantastiskt resmål för stjärnskådning. För att undvika överdriven ljusförorening har ön skyddats med en speciell lag. Boka en astronomitur, så tas du med på en resa genom stjärnhimlen och dess konstellationer och får förklarat för dig om historier och mytologin.

Även om La Palma har solsäkert väder nästan hela året är maj till oktober den bästa tiden för att besöka nationalparken Caldera de Taburiente. Det finns även en camping i parken som håller öppet året runt. Du behöver ett intyg i förväg (minst 24 timmar innan) till campingplatsen och antalet nätter är begränsat till 2 på sommaren och under påsken. Resten av året kan du campa här i upp till 7 dagar.

Nationalparken Aigüestortes, Pyrenéerna 

Denna underbara nationalpark ligger i provinsen Lleida. Området, som sträcker sig över 141 km, är ett riktigt paradis för naturälskare. Här kan du vandra runt kristallklara sjöar, ruggade berg, snabbt strömmande floder och vattenfall.

Aigüestortes är också en av de bästa nationalparkerna i Spanien om du vill uppleva ett mångfacetterat och rikt djurliv. Se kungsörnar, antiloper, pyreneisk gems - en typ av hovdjur - samt rådjur. Besökscentrumen hittas i byarna Boí och Espot och ingångarna till parken finns vid Pallars Sobirà samt Alta Ribagorça. En av de mest ikoniska platserna i denna nationalpark är sjön Sant Maurici, med läcker utsikt över berget Encantats toppar.

Det finns ett brett nätverk av vandringsleder - allt från mer krävande turer för vandringsentusiaster till kortare familjevandringar. På besökscentrumen hittas information om regler och lagar för parkområdet och åtkomsten. Du kan besöka Aigüestortes året runt och varje säsong har sin charm. På vintern kan det dock råda hårda väderförhållanden i parken och många områden täcks med snö. Mer bekväma temperaturer och väder finns från maj till september.

Nationalparken Monfragüe, Extremadura

Nationalparken Monfragüe ligger i Extremadura och hela denna region är känd för sin naturliga skönhet. Själva Monfragüe är hem till många fågelarter samt grottor med förhistoriska målningar. Parken ligger vid floden Tagus och många leder slingrar sig genom bergspassen. Med över 280 fågelarter kan du se allt från korpgam, spanska kejsarörn, svart stork till smutsgamen, som praktfullt glider fram ovanför dessa underbara landskap.

Många vandringsleder sträcker sig genom parken, alla med varierande svårighetsgrad. Om du har lyckan med dig kanske du också stöter på annat djurliv, som till exempel det sällsynta panterloet, rådjur, vilda katter, landsköldpaddor och uttrar.

En annan otrolig sak här är grottorna med förhistoriska målningar. Denna ”grottkonst” har upptäckts på över 100 platser i området, och vittnar om mänskliga bosättningar från koppar-, brons- och järnåldern. 

Om du vill se fågellivet i parken är våren den bästa årstiden för ett besök. På sommaren kan det vara väldigt hett, så om du vill ägna dig åt fågelskådning då, är det bäst vid soluppgång eller solnedgång.

Cíes-öarna, Galicien

Cíes-öarna är inget mindre än ett naturligt paradis. Ö-gruppen har många vita sandstränder med turkost vatten som ofta jämförs med karibiska stränder. Och allt finns bara en kort båttur från hamnstaden Vigo. Området utgörs av tre öar; Monteagudo, Faro samt San Martiño. Den mest berömda stranden är Playa de Rodas, som en gång röstades fram till ”den vackraste stranden i världen”. Miljön på öarna består till stor del av frodiga tallskogar, dramatiska klippor och imponerande sanddyn.

Besökarantalet är strikt begränsat och du måste ansöka om ett tillstånd innan. Det finns en camping om du skulle vilja stanna längre än över dagen. Campingplatsen är öppen från maj till september, men återigen, du behöver ett tillstånd även för detta.

Den bästa tidpunkten för att besöka Cíes-öarna är under vår- och sommarmånaderna. Då är vädret som bäst och du kan till fullo njuta av de vackra stränderna och vandringslederna som går genom den orörda naturen. 

Cabrera-skärgården, Balearerna

Cabrera-skärgården ligger cirka 15 km sydost om Mallorcas kustlinje. Den utgörs av 19 öar och är den största naturparken i Spanien. På grund av den avlägsna platsen finns inga bofasta på öarna, vilket innebär att de förblivit vackert orörda och kan bara nås med båt.

Parken är livsmiljö för hotade marina djur som sköldpaddor och valar, samt sällsynta fiskarter och koraller som hittas i undervattensgrottorna. För att skydda djurlivet har Cabrera nationalpark gjort så att man inte får köra båt hur som helst, utan man måste ankra i den naturliga hamnen eller i andra speciellt utsedda områden.

En av de bästa attraktionerna på Cabrera är "Cova Blava" eller "den blå grottan". På grund av dess läge kan eftermiddagssolens strålar nå grottväggarna och lysa upp vattnet i en safirliknande färg. Det anordnas speciella båtturer och vattenutflykter där du får chansen att simma runt i detta klarblåa vatten.

Om du vill upptäcka dessa fantastiska öar till fots finns många vandringsleder, med låg till svår nivå. En av de enklaste vandringslederna går upp till slottet med unik utsikt över bergskedjan Tramuntana och Arta-bergen på Mallorca. På öarna erbjuds också guidade turer dagligen.

Cabrera-skärgården är extra populär bland dykare. Mer än 400 botaniska- och 200 fiskarter lever i och omkring det tjocka sjögräset Posidonia Oceanica. För att bevara denna känsliga livsmiljö, är endast ett begränsat antal dykutflykter tillåtna varje dag. Om du hyr en semesterbostad på Mallorca är den bästa tiden för att besöka Cabrera-öarna under våren och sommaren när temperaturerna är mellan 21°C och 25°C. Det innebär att du verkligen kan njuta av de vackra stränderna, Medelhavet och vandringslederna.

Våtmarker i Doñana, Andalusien

Doñana nationalpark, som ligger i Andalusien, kännetecknas av våtmarker med sötvatten, sandstränder, dyn och skogar. Detta vidsträckta område täcker 543 km och sträcker sig genom provinserna Huelva, Cádiz och Sevilla. Parken har två unika ekosystem och är Europas största våtmark. Upplev den säregna naturen och se det sällsynta panterloet och landsköldpaddor samt över 300 fågelarter, inklusive flamingos.

Det finns flera sätt att besöka parken på. En av de bästa utflykterna är båtturen från Sanlúcar de Barramed. Denna passage tar dig genom en del av nationalparken där du kan observera rosa flamingos och hägrar (tänk dig pelikanfåglar). Utforska Doñana till fots via flera leder och besök sandklipporna i Asperillo, de rörliga sanddynen vid mynningen av Guadalquivir-floden och flera mil av orörda stränder.

Den bästa tiden för att besöka nationalparken Doñana är från mars till maj och september till november. Under dessa månader är det som mest fågelaktivitet och du kan se häckning på våren och flyttfåglar under hösten.

Nationalparken Teide, Teneriffa

Nationalparken Teide är en av de mest imponerande naturskatterna på Teneriffa. Det är här som man hittar Spaniens högsta berg - El Teide. Denna vulkan (som fortfarande är aktiv) reser sig mäktigt 3718 meter över havet och kan ses från nästan alla delar på ön. I de vulkaniska landskapen som omger berget finns många vandringsleder som sträcker sig över 190 km med en mängd flora och fauna samt grottor och lavatungor. 

Nationalparken är en av de populäraste turistplatserna i Spanien, och lockar över 3 miljoner besökare varje år. Ett av de bästa sätten att se parken i all sin prakt är med linbanan. När du når toppen kommer du att ha en storslagen panoramautsikt över detta imponerande landskap, som verkar tillhöra en annan planet.

Området erbjuder många vandringsrutter, men om du vill vandra runt vulkankratern behöver du ett speciellt tillstånd som kan införskaffas online. Lägg märke till naturens gula ton och svavellukten som sipprar ut från många ”Fumaroles” (öppningar i jordens skorpa).

I El Teide nationalpark erbjuds även natturer där du kan se hur vulkanen kastar långa skuggor över havet i ljuset av månen och stjärnorna. Denna "Sunset and Stars Teide Tour” görs i små grupper med guide, som visar hur man använder ett teleskop samt berättar historier om den grekiska mytologin som gömmer sig bakom konstellationerna. Himlen här är bland den klaraste i världen, tillsammans med Chile och Hawaii, där det är möjligt att urskilja 83 av de 88 officiellt erkända konstellationerna.

Tack vare sitt sydliga läge har Teneriffa sköna temperaturer året runt och du kan besöka El Teide-parken alla månader. Under sommaren förlänger parken sina öppettider, men ha i åtanke att höga temperaturerna kan göra en längre vandring påfrestande.

Nationalparken Timanfaya, Lanzarote

Om du hyr ett semesterhus på Lanzarote, är ett besök i nationalparken Timanfaya ett måste. Denna robusta terräng formades efter ett antal vulkanutbrott mellan 1720 och 1736 och återigen 1824. Landskapen, som sträcker sig över 51 km, verkar komma från en annan värld.

Timanfaya utgör en fjärdedel av Lanzarote och förklarades som ett biosfärreservat av UNESCO 1993. Åtkomsten till området regleras strikt för att skydda flora och fauna som i princip förblivit densamma i över 300 år. Det bästa sättet att besöka parken är via en organiserad busstur eller med små gruppvandringar. Under våren och sommaren är det lämpligt att boka i förväg för att vara säker på en plats.

Beundra de ojämna lavaklipporna, imponerande stenblock, terrakottasanden och silhuetten av kratrar. Timanfaya-vulkanen, som parken är uppkallad efter, är fortfarande aktiv idag.

För en av de mest unika matupplevelserna, ät på restaurangen El Diablo. Kockarna grillar kött utan el eller gas, bara med hetta från vulkanen. Genom att placera "vulkaniska grillar" över ett hål tillagas din lunch med hjälp av en lavapöl som finns cirka 1.8 meter under ytan och har en temperatur på 400°C.

Var uppmärksam på att det kan vara rejält varmt om sommaren. Parken har få platser med skugga, så se till att ta med dig solkräm och kläder om du skulle behöva täcka dig.

Nationalparken Ordesa y Monte Perdido, Pyrenéerna

Landskapen i nationalparken Ordesa y Monte Perdido domineras av det stora Monte Perdido-massivet på 3355 meter. Njut av den friska bergsluften när du vandrar genom frodiga skogar, över strömmande floder, åsar och passerar glaciärsjöar.

Vandringslederna varierar i svårighet och du kan välja mellan korta och längre rutter. Det finns möjlighet att övernatta på hostels, campingplatser, gästhus på landet och härbärgen i parken. En av de mest populära rutterna går genom Ordesa-dalen till ”hästsvans”-vattenfallet. Det tar cirka 2 timmar att gå hit och du färdas genom tjocka skogar, gröna fält och bredvid vattenfall i Arazas-floden.

Många företag anordnar adrenalinfyllda aktiviteter i denna nationalpark. Ett par exempel är 4×4-utflykter, kajakpaddling, forsränning och canyoning. För de som gillar att klättra erbjuder de unika klippformationerna rejäla utmaningar. Det finns fyra huvudområden för bergsklättring i dalen, och guidade turer varierar i svårighet och längd.

Nationalparken är öppen året runt, men de bästa tidpunkterna för att besöka Ordesa y Monte Perdido är under sena våren och tidiga hösten, när vädret är mildare och det är mindre folk här.

Nationalparken Sierra Nevada, Andalusien

Nationalparken Sierra Nevada sträcker sig över 850 km, och de vackra landskapen präglas av en stor bergskedja, floder, glaciärsjöar och snöklädda toppar.

I parken finns stora möjligheter för vandring och cykling. Här ligger också den sydligaste skidorten i Europa - som har en av de längsta skidsäsongerna. Den börjar i slutet av november, och beroende på snöfallet just den vintern, kan säsongen fortsätta till början av maj.

En av de bästa sakerna att göra i Sierra Nevada är att besöka de vitkalkade byarna på sluttningarna av Alpujarras. Dessa byar är belägna vid foten av Sierra Nevada, på sydsidan, och erbjuder mäktig vy över den snöklädda bergskedjan.

Pampaneira är den mest pittoreska byn i detta område som kännetecknas av de små bäckarna, som rinner fram i mitten av de smala kullerstensgatorna i centrum. Hoppa in och ut i hantverksbutiker och kom ihåg att prova traditionell mat. Flera vandringsleder går över åsarna och förbinder områdets byar. Här får du snabbt en känsla av hur livet är på dessa avlägsna platser i bergen.

Den bästa tiden för att besöka nationalparken Sierra Nevada är sent på våren och tidig höst. På sommaren kan temperaturerna bli riktigt höga och under vintern kan det vara kallt. 

 

** Kom ihåg att alla nationalparker i Spanien är skyddade områden och av stor miljömässig betydelse. Det är viktigt att besökare respekterar naturen på var och en av dessa platser så att djur- och växtlivet ska kunna fortsätta att blomstra även i framtiden.