5 anledningar till varför vi älskar Sierra Nevada...

Sierra Nevada är en nationalpark som världen över är känd som den Andalusiska bergskedjan i södra Spanien. Med sina 20 toppar på över 3 000 meter kan man här  hitta en fantastisk utsikt över Medelhavet och den kulturrika staden Granada, dessutom  kan man i närheten få en möjlighet att njuta av Europas längsta skidsäsong kombinerat med bra mat, after ski med sol och fantastiska vyer.

Sierra Nevada anses vara den skidort som har mest sol med sina 80% soldagar under säsongen, en fantastisk kombination som kan skapa den ultimata skidsemester med backar i världsklass, bra utsikt och sol som som passar perfekt för en avkopplande weekend.

Sierra Nevada skiing

 

Endast en timmes bilresa från de vackra stränderna på Costa Tropical eller ca. trettio minuter från centrum av Granada hittar du massa unika och intressanta platser. Det finns ett gammalt talesätt om skidåkning på morgonen och en simtur i havet på eftermiddagen och detta är fortfarande en verklighet i Sierra Nevada för de som har lust.

Fakta i korthet

  • Anläggningen i byn heter Pradollano (2.100 meter).
  • Större delen av skidområdet ligger på norra sluttningarna av Veleta , vilket också är den tredje högsta toppen på det spanska fastlandet.
  • Beläget i Penibético bergskedjan i Sierra Nevada National Park och bara 27 km från centrum av Granada hittar man den lägsta punkten på orten på 2.100 meter och den högsta på dryga 3.300 meter över havet .
  • Anläggningen erbjuder 115 backar med mer än 105 km av fantastiskt skidvänliga nedfarter varav 4000 meter är indelat på blåa backar, 9000 meter på svarta backar, 5000 meter röda och 1600m gröna backar. Dessutom finns det skidspår för cross-country och snöskor.
  • Skidliftarna har en kapacitet för 45.555 skidåkare i timmen . Det finns 2 stora linbanor, 17 stol-liftar , 2 T-bar hissar, 2 magiska mattor och en släplift.
  • Idag kan man hitta ett modernt konstgjort snösystem som består av 353 kanoner som totalt täcker mer än 35 km av skidbackarna. om vädret tillåter finns möjlighet till skidåkning på lördagskvällarna.
  • Det finns en enorm fristils superpark, med en halfpipe och totalt 70 hinder, känd som Sulayr parken.
  • Anläggningen drivs av ett privat/offentligt företag och var senast värd för Alpina VM 1996 och Sierra Nevada har dessutom valts att vara värd för vinterspelen “World University Games” i Februari 2015. 

Pradollano och Borreguiles

Chairlift skiing Sierra Nevada

 

Skidområdet är uppdelad i två huvudområden, Pradollano och Borreguiles. Pradollano är där alla hotell, restauranger, lägenheter och de flesta skiduthyrningsbutiker håller till. Pradollano är indelad i tre delar, lägre, mellersta och övre, beroende på avståndet från centrum. Själva skidorten Sierra Nevada ligger mitt i hjärtat av Sierra Nevada Nationalparken.

Priserna brukar allt som oftast återspegla själva avståndet till alla nöjesställen. Mat och boende närmare centrum och huvudlinbanan har självklart en tendens att vara dyrare beroende på tiden på året

Med en 15-20 minuters resa med linbana ansluts man till Pradollanos höga skidstation i Borreguiles. Borreguiles är där du hittar nästan all skidåkning, och det är här de viktigaste skidliftarna, skidskolorna och självklart flera restauranger ligger. Trots att skidåkarnas centrum ligger här kan man fortfarande gå upp och ta sig ner igen till från Borreguiles utan skidåkning genom att betala ett förmånligt dagspris på cirka 17€.

Skidåkning i Sierra Nevada är inte alltid billigt. En daglig liftkort kostar cirka 45 € beroende på vilken säsong man kommer hit. Barn under 6 år åker gratis (endast 3 € deposition du betalar på kortet), för barn under 16 år kostar kortet runt 30€ per dag. För mer exakt information om priser se här. 

 Sierra Nevada - Pradollano

 

Det finns 15 registrerade skidskolor i Sierra Nevada med över 400 lärare. Många erbjuder en kombination av skiduthyrning och ett par timmar privatlektioner. 

Priserna tenderar att vara billigare för eftermiddagsklasser och självklart hittar man här engelsktalande skidlärare för alla turister. Se här för mer information

Snowboarding paradis - Sulayr.

Sierra Nevada är hem för en stor freestyle park, kallad Sulayr.

Sierra Nevada - Pradollano

Sulayr erbjuder nu de längsta linjerna i Europa, med en som är över 2.5km. Totalt 70 olika typer av hopp, halfpipes och freestyle hinder finns tillgängligt och är man duktig nog kan man göra 49 av de i rad. 
 
Denna freestyle park är väldigt populär och lockar ofta några av de största inom det internationella snowboard samfundet. Tidigare var Sulayr belägen i Borreguiles området, men för att skilja de seriösa snowboardåkarna från de vanliga skidåkarna blev Sulayr flyttad till Loma de Dilar. Här öppnades nyligen en freestyle zon som riktas främst mot barn och personer med lite "freestyle" erfarenhet. För mer information se här:

Hur tar man sig dit ?

 

Att hyra en bil är det överlägset bästa sättet att ta sig till och från Sierra Nevada. Det är alltid bäst att gå upp tidigt för en dags skidåkning, ju tidigare desto bättre. Trafiken för komma upp på berget kan vara hektiskt under högsäsongen och de lokala helgdagarna.  Har du tur kanske du hittar en parkeringsplats, annars är det enda alternativet att parkera i en av de stora parkeringsgaragen. Priserna varierar beroende på vilken säsong detär, men bli inte överraskad om det hamnar uppemot 20€ per dag.
 

Om du bor i Granada , finns det en regelbunden skidbuss som avgår från Granadas centrala busstation. Det kostar 9 € för en återresa och den tidiga morgonbussen avgår dagligen klockan 08:00. Den sista bussen tillbaka från Sierra Nevada avgår kl 18:30 . För mer information se Alsas hemsida.

Användbara länkar

Semesterbonde i Sierra Nevada och Granada

Aktuell snö-och pistförhållanden 

Wikipedia om Sierra Nevada