La Palma, den vackra kanarierön och ett UNESCO Biosfärreservat

Då La Palmas andra namn är La Isla Bonita ( den vackra ön) kommer det inte som en överraskning att det är en av Kanarieöarna som utsetts till ett UNESCO Biosfärsreservat (de andra är Fuerteventura, La Gomera och Lanzarote). La Palmas merit är att det var den första av Kanarieöarna som fick denna utdelning redan 1983.

Initialt nådde reservatets gränser endast till områdena El Canal och Los Tilos.  1997 tillkom stora delar av Los Tilos och slutligen 2002 fick hela ön reservatstatus.Vy vid La Caldera de Taburiente, La Palma, Kanarieöarna

Vad är ett UNESCO Biosfärreservat?

För att bli utsedd till ett Biosfärreservat, måste specifika områden visa att det finns starka historiska band mellan människan och naturen. Om du vill ha en längre förklaring läs gärna Anaga på Teneriffa är ett reservat sedan 2015.

Varför är La Palma ett UNESCO Biosfärreservat?

Medan La Gomera är robust och maskulint är Lanzarote och Fuerteventura i högre grad kargt och vulkanisk, Teneriffa och Gran Canaria har mängder med olika karaktärer, och La Palma är mjukare och grönare. Ön är den eleganta damen. Under våren är kullar och dalar fyllda med en härlig praktföreställning av vilda blommor. Här finns några av de mest fantastiska vandringarna utav alla på Kanarieöarna. Den klara himlen gör det till ett paradis för forskare som specialiserar sig på att utforska himlen från det futuristiska observatorierna nära Roque de los Muchachos. 

Fiskare, La Palma, Kanarieöarna
Även om vi tycker att att La Palma är mindre vilt än t ex La Gomera har dess naturliga charm en skärpa som måste upplevas. Det finns inga enkla vägar att ta sig till La Palmas mest fantastiska upplevelser. Hjärtat av La Caldura de Taburiente är hisnande vackert men du kan inte ta dig dit med buss eller ens bil. Det är en promenad som gäller eller inte alls. Tunnlarna Marcos y Cordero i Los Tilos når du efter en viss vandring och kräver att du har hjälm och säkra fötter.

De här gör dem speciella och exklusiva. 

Men att tilldelas statusen av ett Unesco Biosfärområde är inte bara för de naturområden med enastående skönhet, utan det delas delvis ut för samspelet mellan människa och natur. Det är där La Palma särskiljer sig. Små industrier lever och frodas på La Isla Bonita. Allt verkar vara i liten skala. Vi har sett druvor pressas av den typ av träpressar (vinpressar) som vanligtvis på andra öar är museiföremål; vi har sett intrikata ceremoniella dekorationer tillverkade av vide; avnjutit rom som destillerats i en byggnad som inte är större än den genomsnittliga huset och bevittnade handrullade cigarrer i en liten fabrik som såg ut som den kunde varit i Kuba. På samma sätt produceras honung och fiske i småskaliga industrier.

Calle O'Daley, Santa Cruz de La Palma, Kanarieöarna
Till viss del är livet på La Palma skilt från de övriga på andra kanarieöarna. Här finns mer historia än La Gomera, El Hierro, Fuerteventura och Lanzarote. Turistmassorna har inte påverkat som det har gjort på Teneriffa och Gran Canaria. Än så länge erbjuder La Palma den perfekta balansen mellan landsbygdens lugn och piktoreska städer som fortfarande har en livsgnista. 

Höjdpunkter på La Palma Biosfäreservat 

Om du bara har tre platser att besöka på La Palma är de dessa du ska beg dig till:
La Caldera de Taburiente - en vandring till Playa de Taburiente som belönar dig med fantastiska utsikter av Kanarieöarna och där finns en flod (en sällsynt upplevelse på Kanarieöarna).Coast Fuencaliente, La Palma, Kanarieöarna

Fuencaliente - här råder ett hårt vulkaniska landskapet som delvis återskapats så att det finns ett fiskesamhälle, fyr, vingårdar och saltdammar. Här kan du gå i terräng som är mindre än 50 år gammal. Santa Cruz de la Palma - La Palma huvudstad är en av våra favoritstorstäder på Kanarieöarna. Calle O'Daly är en eklektisk blandning av säregna butiker och historiska byggnader, de berömda och färgglada Los Balcones vid havet är en visuell godsak.

Om du vill veta mer om La Isla Bonita läs vår miniguide till La Palma.