Fuerteventura, från stränder till ett UNESCO Biosfärreservat

Om du tänker på Fuerteventura är det säkert ändlösa gyllene stränder som du drömmer om. Utan tvekan är det det stränderna som Kanarieöarna är mest känt för. Om du faktiskt har besökt Fuerteventura vet du att här finns getter, mängder av dem, som betar på torra slätter. 

Nordvästra kustlinjen, Fuerteventura, Kanarieöarna
Nyligen berättade en turistguide, som jobbat och levt ett par år på Kanarieöarna, för oss att det inte finns så mycket att göra på Fuerteventura. Vi håller inte riktigt med. Fuerteventura är en av de mest överraskande av Kanarieöarna. Under några år sågs det bara som en enda stor strand men gissa vad, det är en fascinerande och vacker ö... och UNESCO håller med oss till fullo. 

Sedan 2009 har ön varit ett UNESCO Biosfärreservat. 2015 fick den även utmärkelsen stjärnljus-reservat tack var de mörka himlarna fyllda med tindrande juveler hellre än konstgjort ljus. 

Vad är ett UNESCO Biosfärreservat?

För att bli utsedd till ett biosfärreservat måste specifika områden visa att de har en stark historisk koppling mellan människa och natur. För en längre förklaring kan du läsa vår artikel om Anaga på Teneriffa som är utsedd till ett reservat sedan 2015. 

UNESCO Biosfärreservat

Den äldsta kanarieön har skapats av naturen under 20 miljoner år. En gång fanns här berg som var så höga som 3000 m upp i skyn. Nu är dess landskap i huvudsak fyllda med vida slätter och mjuka kullar där den högsta är strax över 800 m. Detta att jämföras med vandringar du kan göra på Teneriffa som börjar på 1 000 m över havet

Vulkaniska bärnstenslandskap, Fuerteventura, KanarieöarnaMärkningen av att vara en stor stranden är inte överdriven. Enligt Unesco har Fuerteventura den största öknen i Europa. Vi gick en del av den en gång, ett sandig landskap som tycktes fortsätta i evigheter. Det är en livsmiljö som inte gör livet lätt för jordbrukarna.

Men med sina gömda raviner finns här överraskningar, gröna flackar och bäckar. Här finns oliv-, pistasch- och palmträd. Den västra kusten av Fuerteventura sträcker sig över 100 kilometer med knappt något mänskligt inslag. Det är ett land med en rikt fågelliv, från gulnäbbad lira till spetsstjärtad petrell och smutsgam. Fossiler visar ett ännu bredare utbud av varelser som nu förlorats för världen som t. ex. den udda klingande lavamusen. På heliga berg finns gamla inskriptioner medan det orangefärgade landskapet är fyllt med vackra gamla väderkvarnar. Fuerteventura ligger närmast till Afrika av alla Kanarieöarna och det ger en annan känsla.

Fuerteventura känns som om det har mer gemensamt med kontinenten som ligger österut mer än dess närliggande öar i väster ... och dess natthimmel är svart.

Betancuria, Fuerteventura, Kanarieöarna

Fuerteventura Biosfärreservatets höjdpunkter

Även om hela Fuerteventura är ett UNESCO Biosfärreservat finns här platser som du inte ska missa. Här ger vid dig några tips:


Isla de Lobos
Fuerteventura i miniatyr. Den lilla Isla de Lobos nära Corralejo är värd en dagstur. Läs mer i vår artikel för mer information.

Betancuria

Den forna huvudstaden på ön är den överlägset finaste staden av de alla. Betancuria är fyllt av besökare under dagen och rätt öde efter mörkrets inbrott. Bästa sättet att utforska dess historiska charm är under egen flagg. Planera in det under en tur med bilen kring Fuerteventuras södra turistställen

Traditionell vindkvarn, Fuerteventura, Kanarieöarna

Ett hav av väderkvarnar 
Även om det finns väderkvarnar över hela ön kan vi rekommendera området mellan Antigua och Tiscamanita för att spana in dem. 

De bärnstensfärgade kullarna
Det finns många utsökta utsiktsplatser runt omkring Fuerteventura. Några av de allra bästa kan du skåda mellan Valle de Santa Ines och La Pared.

Corralejo-dynerna, Fuerteventura, Kanarieöarna

Stränderna

När du är på Fuerteventura ska du självklart njuta av strandliv. Det här är ett nirvana för soldyrkare som älskar sandstränder. Oavsett vad du hört om sanddynerna på Corralejo eller vilka bilder du sett,  går inget upp emot att få uppleva dem med egna ögon. 

Det finns mer på Fuerteventura än bara stränder men de som finns är spektakulära och speciella.