Fantastiska Anaga, det nya UNESCO Biosfärsreservatet på Teneriffa

I juni 2015 meddelade UNESCO att de hade lagt till 20 nya på platser i sitt nätverk av biosfärreservat. En av dessa nya platser ligger på Kanarieön Teneriffa

Alla som har besökt området kring Anaga som ligger i nordöstra hörnet av Teneriffa är inte förvånade att denna enormt vackra plats på ön har blivit tilldelad UNESCO Biosphere Reserve status. Det som är förvånande är att det t o m juni 2015 endast var Teneriffa bland Kanarieöarna som inte hade ett biosfärreservat. Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera, La Palma och El Hierro kunde alla skryta med sina egna biosfärrservat. La Palma fick sin utmärkelse redan 1983 och under 2002 fick hela ön utmärkelsen. 

Anaga, Tenerife

Vad är ett UNESCO Biosfärreservat?

På 1970-talet skapade UNESCO Människa and Biosfärprogrammet, ett initiativ som syftar till att främja och uppmuntra samspelet mellan människor och deras naturliga miljöer över hela världen.

För att utses till ett biosfärområde måste specifika områden visa att det finns en stark historisk koppling mellan människa och natur; att bevarande av ekosystem och landskap är på plats; att det finns områden av vetenskapligt och geografiskt intresse; det finns ett utbildningsvärde och att det är viktigt att den fortsatta relationen mellan de människor som bor inom en biosfärområde och att deras miljö är ekologiskt hållbart. I grund och botten ska det vara platser där ingripande av mänsklig verksamhet kompletterar miljön snarare än skadar den.

Terraces, Anaga Biosfärreservat, Teneriffa

Varför är Anaga lämpligt?

De officiella UNESCO-skälet till att Anaga fick utmärkelsen är att den är en av de äldsta delarna av Teneriffa, och att det delvis tämjda landskapet är över 7 miljoner år gammalt. Det finns ett varierande utbud av flora och fauna, ravinerna och klippor är hem till knappt under 2000 arter av reptiler, fiskar, fåglar och läskiga kräldjur (ingen av dem skräckinjagande nog att motivera en attack av entomophobia).

Trots sin storlek, nästan 49 000 hektar bor bara 22 000 människor i Anaga. Många bor i små byar uppe på de smala åsarna ovanför djupa raviner. Under århundraden har dessa invånare på Anaga levt på att bruka jorden, föda upp getter och fånga fisk. Fiske och jordbruk är i mycket liten skala.

Karg kustlinje, Anaga Biosfärreservat, Teneriffa

Varför besöka Anaga?

Bortsett från alla de ekologiska och miljövänliga skälen motsvarar biosfärområde-statusen en enorm neonskylt som säger att "denna plats är ganska speciell". Anaga är helt enkelt den mest häpnadsväckande delen av Teneriffa efter vulkanen Teide.

Då många besökare ungefär vet vad de ska förvänta sig av Spaniens högsta berg, de gröna sluttningarna, spetsiga bergstopparna och svindlande lodräta klippor är Anaga vanligtvis en utsökt överraskning. Bortsett från dess robusta lockande utseende erbjuds här de bästa vandringarna på Teneriffa.

Anaga Biosfärreservat, Teneriffa

Höjdpunkter på Anaga

Vi har experten som tillbringat år med att upptäcka Anaga. Varje besök bjuder på en underbar ny gåva. Men för de som endast har begränsat med tid finns det några tips här som kan besökas relativt smidigt. 

Upptäck med bil: Stanna vid Pico del Inglés and Cruz del Carmen för episka vyer över Anaga. Följ upp detta med att äta riktigt god kanarisk mat på restaurangen Cruz del Carmen restaurant eller ännu bättre Casa Carlos där du får extra speciella måltider med en conejo en salmorejo (kanin i en välsmakande sås).

Utflykter till Anaga: Organiserade bussturer är ett bra sätt att se några av höjdpunkterna på Anaga. De inkluderar ett stopp i kustbyn Roque de las Bodegas för en lunch bestående av lokala fiskrätter. 

Roque de Bodegas, Anaga Biosphere Reserve, Tenerife

Utforska till fots

Vägen till Cruz del Carmen till grottmänniskornas byn vid Chinamada är vår favoritpromenad på Teneriffa. Det är en häpnadsväckande runda plus att du får en extra bonus genom att kunna äta lunch i en grotta med det passande namnet på restaurangen - La Cueva.

När du besöker Anaga är det som att ta ett steg tillbaka i tiden. Livet lunkar på här som det har gjort i eoner. De mesta är orört av turistnäringens utveckling som helt har förändrat karaktären på södra Teneriffa.