Ön Lanzarote är ett UNESCO Biosfärreservat

Kanarieön Lanzarote var unik när den utsågs till ett UNESCO Biosfärreservat den 7 oktober 1993. Det var inte den första kanarieön som utsågs dock, den äran fick La Palma. Men det var första gången en hel ö, och befolkning, hade blivit utvalda. 

Vad är ett UNESCO Biosfärreservat?

För att uses till ett biosfärreservat måste specifika områden ha en stark historisk länk mellan människan och naturen. För en längre förklaring läs vår artikel om Anaga på Teneriffa som blev reservat 2015.

Vulkaniska badlands, Lanzarote

Varför är Lanzarote ett UNESCO Biosfärreservat?

Det är inte överdrivet att säga att Lanzarote fick utmärkelsen biosfärreservat tack vare en man: lokalinvånaren och miljöhjälten César Manrique.

Manriques vision och målsättning var att vinna och uppmuntra relationen mellan natur och människa och ett tillskott av konst hjälpte till att förhindra att hans ö förändrades efter massturismens pipa. När de mer populära kanariöarna öppnade turisthotell med lite hänsyn för miljön, resulterade Manriques inflytande i en turistnäring som utvecklades på Lanzarote i samklang med miljön. Resultatet att det nästan inte finns några höghushotell på ön. 

Manrique var också medlem i Spaniens del av MAB (Man and Biosphere) en bidragande orsak till Lanzarotes fall. 

Vingår i vulkanisk jord, La Geria, Lanzarote
Oturligt nog sedan Manriques död 1992 så har engagemanget för hans vision grumlats något. Öns UNESCO-status var hotad för ett par år sedan tack var taktlös turistutveckling i populära kustområden. 

Vid sidan av César Manrique var det symbiotiska förhållandet mellan lokalbefolkningen och Lanzarotes galna vulkaniska landskap var också en bidragande viktig faktor. Det mest uppenbara exemplet är det genialiska sättet på vilket vatten och regn fångas upp för användning inom jordbruket, såsom teknik för att plantera vinstockar i inverterade vulkanisk askkoner i Geria som skapar de mest ovanliga vingårdar du sannolikt kommer att besöka någonstans.

Höjdpunkter på Lanzarotes Biosfärreservat 

Även om hela ön är ett biosfärreservat är det vissa platser som utmärker sig. De utomjordiska vingårdarna är en plats och några andra rekommenderas här på listan över det som måste ses.

Jameos del Agua, Lanzarote, Kanarieöarna

Timanfaya Nationalpark

Det måste finnas några få besökare till Lanzarote som inte har tagit en utflykt till dessa ovanliga badlands som innehar mer än 100 vulkaniska koner. Att bevittna en buske explodera över en glödhet fumarol, se på vatten som sprutar ut mot himlen från en gejser och tillaga en kyckling med vulkanisk energi är tillfällen för bra för att missa. Medan du kan utforska en del av parken helt gratis är det en entréavgift (9 ) för att komma till det centrala området med Montañas del Fuego där allt det vulkaniska roliga sker.

Något av César Manrique

Allt om Manriques kreationer är perfekt för att visa den harmoniska relationen mellan människa och natur. Los Jameos del Agua (9 ) på den nordöstra kusten ligger en samling bassänger och de vulkaniska grottorna; the Mirador del Río (4.50 ) är en klassisk Manrique designade utsiktsplats på Famara-klipporna; Monumento Al Campesino (gratis entré) i Mozaga är en hyllning till Lanzarotes jordbruksarv medan Kaktusgården (5.50 ) i Guatiza är tillägnad till konst och natur med några av de mest udda kaktusarna. 

Alegranza island, Lanzarote, Kanarieöarna

La Graciosa och Alegranza

Via en färja från Órzola är La Graciosa en av de mindre kända kanarieöarna även om den är bebodd av 500 invånare. Det är ett öken-ö-paradis där vägarna genom byns stad är sand (läs denna artikel och lär dig mer). Ännu mer avlägset och i harmoni med naturen är Alegranza-ön som är hem till en fyr från 1800-talets som delar den lilla ön med en koloni av gulnäbbad lira, några berberfalkar och några få smutsgamar. 

Lägg ihop allt detta och det borde vara självklart vad som gjorde Manrique så passionerat för sin ö och varför den fortfarande har kvar sin status som ett Unesco biosfärområde.