8 spännande möjligheter att njuta av naturen i Extremadura

En av de stora attraktionerna i Extremadura, förutom gastronomi, de historiska städerna och vackra landsbygden är naturen. Djupa dalar, floder och träsk, imponerande berg, stora ängar och ändlösa landskap bjuder in besökare till otaliga möjligheter att ha en fantastisk upplevelse i naturen. I den här artikeln föreslår vi åtta platser för dig där du kan njuta av naturen i Extremadura.

Vandring och ett dopp i La Reserva Natural Garganta de los Infiernos

Naturliga bassänger, Garganta de los infiernos (Helvetets klippor)
 
Vårt första förslag är att gå till Valle del Jerte (Jerte Valle) och njuta av en dag av vandring och eventuellt ett dopp i la Garganta de los Infiernos. Denna naturpark erbjuder fem vandringsleder av varierande längd.
 
Min rekommendation är att ta en lång promenad i en cirkel på cirka fem timmar men med start i motsatt riktning för att korsa bron Largo i Jerte och starta resan uppför kullen. På så sätt undviker du på bästa sätt de andra besökarna, och fokuserar mestadels på sträckan mellan Centro de Interpretación och Los Pilones, som är den stora attraktionen i området. Detta beror på att vattnet flödar starkt just där och vattenerosion i graniten har skapat många små dammar.
 
Det är möjligt att ta ett dopp i en av dessa naturliga små pooler även om vattentemperaturen varierar från kallt till iskallt. Om du inte vill ta ett dopp är både promenad och dalen med de vackra körsbärsträd som blommar prakt på våren väl värt resan.

Repellering i Valle del Jerte


Vi är i området för att repellera nedför ravinerna nära staden Jerte. Beroende på din nivå har vi två förslag: "Barrranco de los Hoyos" (Hoyosklyftan) och "Barranco de los Papúos" (Papúosklyftan).
Klippan vid Hoyos är det bästa valet för personer utan erfarenhet i den här sporten där vägen har en låg grad av svårighet. Turen tar cirka tre timmar.
 
Om du redan har erfarenhet av repellering och kanske vill du välja vägen genom Papúosklyftan. Denna väg har en nedåtgående lutning på 30 meter med rep och fem ruschkanor. Företaget Guia2, som ligger i Jerte, organiserar de två ovanstående aktiviteterna. För mer information, besök deras hemsida (på spanska) eller kontakta dem på +34 927 47 02 69

Naturliga bassänger i det nordliga Extremadura

Naturlig bassäng vid Losar de la Vera
 
Den norra delen av provinsen Cáceres är full av naturliga bassänger där du kan ta ett svalkande dopp under den varma sommaren i Extremadura. Det är omöjligt att nämna dem alla, men här är några rekommendationer:
 
La Vera-regionen: Lago de Jaraíz, Piletillas (Garganta la Olla), garganta de Cuartos (Losar de la Vera), garganta de Jaranda (Jarandilla de la Vera).
 
Kommunerna Sierra de Gata och Las Hurdes: naturlig bassänger vid Acebo, Charo la Hoya (Hoyos), Charo de la Olla (Las Mestas), naturliga bassänger vid Pinofranqueado.

På utkik efter fåglar i Nationalparken  

Monfragüe-parken er en stor attraktion for fugleinteresserede, der strømmer til for at beundre blandt andet egyptiske gribbe, sorte storke, ørne, gribbe foruden en masse andre arter. I løbet af vinteren kan der observeres flokke af traner, der rejser fra Nordafrika til Extremadura i jagten på græsningsarealer. Ud over at observere fugle kan det stærkt anbefales at gå en af ​​fire vandreruter, som er tilgængelige i parken.
 
Monfragüe-parken är en stor attraktion för fågelskådare som flockas hit för att beundra bland annat egyptiska gamar, svarta storkar, örnar, gamar och en mängd andra arter. Under vintern kan här observeras flockar av tranor som reser från Nordafrika till Extremadura i jakt på bete. Förutom att observera fåglar kan vi rekommendera dig att gå en av fyra vandringsleder som finns i parken.

Segeltur på floden Tajo

Floden Tajo,  Alcantara
  
Parque Natural Tajo Internacional är en imponerande park som bildar en naturlig gräns mellan Spanien och Portugal i den sydvästra delen av provinsen Cáceres. Företaget "Barco de Tajo" erbjuder flera turer på floden som tar ca två timmar där du får besöka olika delar av floden.
Det är möjligt att få mat ombord som dock måste reserveras i förväg.
 
En båttur på Tajo är en spännande aktivitet för familjen som kan göras under alla tider av året. För mer information, besök deras hemsida ( på spanska) här eller kontakta dem på +34 680 55 41 46

Reservoaren Orellana, Extremadura strand 

Även om Extremadura inte har någon kust finns det fortfarande möjlighet att åka till stranden. Här finns nämligen den första och enda stranden i det inre av Spanien som har blå flagg. Reservoaren Orellana som ligger mycket nära staden Orellana La Vieja, saknade verkligen inte något för att besökare ska kunna njuta av en trevlig dag på stranden.
 
Efter bad i det klara vattnet kan du njuta av en drink i baren på stranden eller äta på en av restaurangerna i området. Det finns också möjligheter till fiske och segling, vattenskidor eller kanotpaddling.

Vandringsstigar med historia

Klostret Yuste
  
Det finns en hel del vandringsleder som du kan prova på  i Extremadura. Vi skulle vilja föreslå två med historiska ursprung: Ruta del Emperador (kejsarens rutt) som ligger i La Vera regionen och Ruta de Isabel la Católica i Las Villuercas-regionen, båda belägna i provinsen Cáceres.
 
På Ruta del Emperador går du samma väg som kejsaren Carlos V gick från Jarandilla de la Vera till klostret Yuste, där han bodde fram till sin död den 21 september 1558. Denna väg är 10 km lång och börjar vid Parador de Jarandilla. Korsa bron Parral då du kommer till en tät skog av ekar. På vägen kommer du att korsa kommunerna Aldeanueva de la Vera och Cuacos de Yuste innan du når klostret. Varje år i februari hålls en officiell fiesta med musik och traditionella rätter för att fira kejsarens resa.
 
La Ruta de Isabel la Católica är 13 km lång och startar i staden Cañamero. Detta är den gamla vägen som den katolska kungen och drottningen Isabel och Fernando tog för att komma till Granja de Mirabel, en av sina bostäder, som ligger cirka 5 km sydost om Guadalupe, om linjens där rutten naturligt tar sitt slut. Turen erbjuder en föränderlig terräng med flera små kullar men inga större hinder vilket gör den lämplig för vandrare på alla nivåer.
 
Området är känt för sina vackra kastanjskogar och på vägen passerar du en av Extremaduras berömda stora och unika träd, Castaño del Abuelo (farfars kastanjträd). Detta träd har en omkrets på 12,5 meter och sägs ha planteras 1353. Under resan är det också möjligt att besöka grottorna Cave of Chiquita och beundra de fantastiska grottmålningarna.
 

Parque Natural de Cornalvo

Naturparken Cornalvo
 
Cirka 10 km från Merida ligger naturparken Cornalvo som har sju vandringsleder genom en huvudsakligen platt terräng. Detta gör dem idealiska för både vandrare och cyklister. En av rutterna är särskilt lämplig för personer i rullstol.
 
Reservoaren som gav parken dess namn med anor från romartiden då det byggdes en fördämning i floden Albarregas för att leverera vatten till huvudstaden Extremadura. Vi rekommenderar särskilt cirkulär rutt runt reservoaren som erbjuder fantastisk utsikt över Muelas-reservoiren medan du flyttar i ett underbart område med massor av vackra korkträd . 

Karta