Spaniens vackraste landskap

Spanien är fyllt av vackra landskap som fortfarande är relativt outforskade för många. Upptäck ett land med naturunder, unika geologiska formationer, frodiga skogar, torra öknar, vulkaner, sjöar och mäktiga berg - landskap som du enkelt kan utforska när du hyr en semesterbostad i Spanien.

Vi har sammanställt en guide med 22 av Spaniens mest vackra och spektakulära landskap. Läs vidare och bli inspirerad till att upptäcka Spaniens fina natur!

Bardenas Reales, Navarra 

Vill du uppleva Spaniens ökenlandskap? Då finns det ett par ställen som är värda att besöka. Även om det är svårt att tro det, ligger faktiskt ett ökenlandskap i Navarra, en halvtimme sydöst om Tudela. Vind- och vattenerosionen på den lerhaltiga jorden har förvandlat området till en äkta öken, som förklarats som ett biosfärreservat av Unesco. Den mest besökta och fotograferade platsen är Cabezo de Castildetierra, som du kan se på bilden ovan. Och glöm inte att detta är resultatet av erosion, så passa på att uppleva detta naturens under innan den förlorar sin unika form.

För att nå till Bardenas Reales de Navarra, kör till Arguedas, även känd som "Puerta de las Bardenas”. För att undvika regniga dagar är det bäst att besöka detta landskap mellan oktober och juni.

Cuevas del Drach, Mallorca

På Mallorca, i Manacor och nära semesterbostäderna i Porto Cristo, hittas en naturlig skatt i form av drakgrottorna (Cuevas del Drach). En samling 4 imponerande och sammanlänkade grottor som har formats av havsvattnets droppande erosion. En av attraktionerna är Lake Martel - en av världens största underjordiska sjöar. Ta en båttur, och njut sedan av den omtalade 10-minuters konserten med klassisk musik i grottorna! Kan du föreställa dig akustiken?

Lagos de Covadonga - Picos de Europa, Asturien

De kända sjöarna i Covadonga utgör ett sagolikt landskap i Asturien, och detta område är ett perfekt ställe för att hyra ett mysigt semesterhus i Picos de Europa under några dagar. De två sjöarna, Enol och Ercina på 1000 meters höjd, är kronjuvelerna i denna vackra natur. Dessa sjöar som skapats av glaciärer står i stor kontrast till den bergiga omgivningen och de bördiga markerna där boskap betar fritt. Vandra i Asturien och upptäck sagomiljön!

Caminito del Rey, Málaga

Caminito del Rey utanför Málaga

El Caminito del Rey, som ligger mellan El Chorro och Ardales, är en utmaning för vandrare och de som söker adrenalinkickar. Guadalhorce-flodens ström och erosionen har skulpterat fram de höga och branta bergsidorna som omger leden. El Caminito erbjuder en 4 timmars vandringstur, med passage över två gångbroar och en hängbro 100 meter ovanför flodens smaragdgröna vatten. Leden återöppnade 2014 efter en omfattande renovering och Caminito del Rey har redan välkomnat över en miljon besökare sedan dess.

För att se och uppleva ett av de mest imponerande naturlandskapen i Spanien är det nödvändigt att boka biljett i förväg.

Las Médulas, León

De imponerande landskapen i Las Médulas - som var den största öppna guldgruvan i det romerska riket - är resultatet av 2500 års guldutvinning. Den utbrytningsmetod som romarna använde sig av har förändrat bergen och idag har klipporna en rödaktig färg. Besök gärna Las Médulas under morgonen eller eftermiddagens sista timmar för njuta av ännu mer intensiva färger. Hyr gärna ett hus på landet i närheten av León för att vara ett stenkast ifrån ”den skimrande guldgruvan”.

Playa de Las Catedrales, Lugo

10 km från Ribadeo ligger Playa de Las Catedrales (katedralstranden) - en av de mest slående och besökta stränderna i Spanien. Vind- och vattenerosionen har format klipporna till bågar och de ser ut som stöttepelare till en katedral. Detta naturfenomen kan endast ses när tidvattnet är lågt. I och med att katedralstranden blivit så pass populär de senaste åren har man för att värna om den känsliga miljön infört vissa restriktioner. Under sommarmånaderna måste man köpa entrébiljett upp till 45 dagar före sitt besök. Kolla tiderna för flod och ebb, då katedralstranden försvinner under högvatten. Missa inte denna speciella plats under din semester längs Galicien kust!

El Torcal de Antequera, Málaga

El Torcal de Antequera är utan tvekan ett av de mest imponerande karstlandskapen i Spanien. Erosionen har format kalkstenar, dolomiter och gipshaltiga bergarter i över 150 miljoner år. Det finns tre vandringsrutter (med olika svårighetsgrader) som låter dig uppleva Torcal de Antequera. Om du går med barn rekommenderar vi att ta den 1,5 kilometer långa gröna vägen. Den är cirkulär och en lättsam promenad om man jämför med de andra två som har mer ojämn terräng. Den gula rutten är också cirkulär, medelsvår och 3 km lång. Den orangefärgade leden är linjär och innebär en 4 kilometers tur (enkelväg).

Salinas de San Pedro del Pinatar, Murcia

Sierra de Tramontana, Mallorca

En dag uppe i Sierra de Tramontana-bergen på över 1000 meters höjd är en trevlig avstickare ifrån de vackra stränderna längs Mallorcas kust. Bergskedjan, som ligger på den nordvästra sidan av ön, sträcker sig 90 kilometer från Andratx till Cap de Formentor. Landskapen är överväldigande vackra och skiftar mellan dalar, pinjeskog och klippor som stupar rakt ner i Medelhavet. Landskapen i Sierra de Tramontana har förklarats som en världsarvsplats av Unesco. En vandring i Sierra de Tramuntana tar dig genom idylliska småstäder som Valldemossa eller Sóller, och man erbjuds dessutom enastående utsikt över den lilla Sa Dragonera-ön.

Nationalparken Garajonay, La Gomera, Kanarieöarna

Nationalparken Garajonay består av berg och uråldrig skog som ofta är insvept i en tjock dimma, något som bidrar till den mystiska atmosfären. Om du inte redan semestrar på La Gomera kan du även nå nationalparken via en av färjorna som avgår från hamnen i Los Cristianos på Teneriffa. En perfekt utflykt under din semester på Kanarieöarna!

Playa de Gulpiyuri, Asturien

Naturfenomenet Playa de Gulpiyuri i Asturien, norra Spanien

Ännu en gång tar naturen oss till Asturien i norra Spanien. Mellan Ribadesella och Llanes, 100 meter bort ifrån det Kantabriska havet hittas Gulpiyuri-stranden. Genom en serie av tunnlar och kanaler kan vattnet leta sig igenom kustens klippor och skapa en liten gömd ”inlandssjö”. Den perfekta platsen för ett dopp när tidvattnet är högt!

Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Pyrenéerna, Lleida

I provinsen Lleida finns Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, en nationalpark med sagolandskap som består av sjöar, floder, vattenfall och de höga bergen, som är typiska för den katalanska delen av Pyrenéerna. Området är perfekt för utflykter i naturen med flera vandringsleder och idealiska platser för en picknick med hela familjen. Vill du spendera några dagar i detta underbara område av Pyrenéerna? Hyr ett semesterhus i Lleida och ha det som utgångspunkt.

Formentera, Balearerna

Formentera är en liten och stillsam ö som är en av de största naturskatterna i Spanien. På öns 84 kvadratkilometer finns hela 32 leder som är väl skyltade och gör så att man kan uppleva naturen på nära håll. Utforska öns alla hörn antingen till fots, med bil eller på cykel. Hyr en semesterbostad på Formentera och lär känna denna lilla paradisö - där stränderna med turkost vatten alltid finns påtagligt nära.

Tajo de Ronda, Málaga

Besök gärna den imponerande klyftan Tajo de Ronda som är mer än 100 meter djup och 50 meter bred. Fem miljoner år av erosion har karvat ut denna djupa ravin som leder ner till Guadalevín-floden. ”Den nya bron" binder samman de två stadsdelarna i Ronda och är den mest ikoniska sevärdheten. Boka en semesterbostad i pittoreska Ronda, se bron med egna ögon och upplev Andalusien!

Nationalparken Timanfaya, Lanzarote

Lanzarote är en vulkanisk ö där vulkanlandskapen bäst upplevs i nationalparken Timanfaya, belägen mellan Yaiza och Tinajo. Det skyddade området sträcker sig över 51 km2, och det bästa sättet att besöka Timanfaya är med de guidade turer som finns listade på nationalparkens hemsida. Runt vulkanerna måste man resa med buss, men du kan också besöka några av områdena på kamel!

El Meandro de Melero, Cáceres

Mellan Cáceres och Salamanca finns El Meandro de Melero, en slingrande och spektakulär flodfåra som utgör en del av Alagón-floden. Det bästa sättet att utforska landskapen är genom en vandringsled på sju kilometer som tar vid i Riomalo de Abajo. För en mäktig panorama över flodfåran är utsiktspunkten Mirador de La Antigua den bästa platsen.

Naturparken Somiedo, Asturien

Naturparken Somiedo i de Kantabriska bergen (återigen i Asturien) erbjuder fantastiska landskap som skapades av glaciärerna. Miljön kännetecknas av djupa dalar, sjöar och höga toppar (över 2000 meter). Somiedo har ett mycket rikt djurliv, och är bl.a. hemvist för Spaniens enda överlevande bruna björnar.

Glöm inte vandringskängorna när du besöker Somiedo, här finns leder med olika svårighetsgrader som passar för alla åldrar. Något som du inte får missa under en landsbygdssemester i Asturien är sjöarna Saliencia och Lago del Valle, de största attraktionerna för en vandrare.

Vulkanerna i Garrotxa, Girona

Bara 50 kilometer från Girona finns La Garrotxa, ett av de vackraste vulkanlandskapen i Spanien. 46 vulkaniska toppar och nästan tjugo lavaflöden kan nås via vandringsstigar. Känns det läskigt att knata omkring på en sovande krater? Dessa vulkaner har varit inaktiva i tusentals år så det finns ingen anledning till oro. När du semestrar i Girona är ett besök i La Garrotxa en unik upplevelse!

Cabo de Gata, Almería

Cabo de Gata - stranden Playa de los Genoveses

Ett av de vackraste landskapen i södra Spanien finns i den vulkaniska naturparken Cabo de Gata, som är ett av de torraste områdena i hela Europa. Upplev 50 kilometer av intressanta klippformationer och besök, torkan till trots, vackra stränder som Playa del Mónsul och Playa de Los Genoveses. Cabo de Gata är en plats längs den spanska sydkusten som lyckats undvika massturismen.

Los Pilones del Valle del Jerte, Cáceres

Under våren står Jerte-dalen i Extremadura i full blom och täcks av en filt med vita kronblad. Körsbärsblomningen skapar årligen ett landskap av enorm skönhet, och de lokala körsbärsfestivalerna hålls i slutet av mars och början av april. Dalen är också vacker på hösten när träden klär sig i en explosion av ockra- och röda nyanser.

Pilones del Jerte är små naturliga sötvattenpooler och den perfekta belöningen efter en dag med vandring. Simma i det kristallklara vattnet och njut av de små vattenfallen!

Las Lagunas de Ruidera, Kastilien-La Mancha

Las Lagunas de Ruidera, ytterligare ett av de vackraste naturlandskapen i Spanien, ligger mellan Ciudad Real och Albacete. 15 laguner förbinds av vattenfall och omgivningen är mestadels en frodig tall- och ekskog. Ett måste när du är på semester i Kastilien-La Mancha!

Nationalparken Ordesa y Monte Perdido, Huesca

Nationalparken Ordesa y Monte Perdido är ett naturparadis uppe i den aragonska delen av Pyrenéerna - och ett exempel på Spaniens alpina landskap. Utforska skogarna, djupa dalar, raviner, dånande vattenfall och det största bergsmassivet i Västeuropa: Monte Perdido, beläget på 3335 meters höjd. Planerar du en semester i Pyrenéerna? Leta efter ett semesterboende i Torla, en perfekt bas med den bästa och enklaste åtkomsten till magiska Ordesa y Monte Perdido.