Gulpiyuri, den hemliga stranden i Asturien

Eureka. Världens minsta strand ligger i Asturien. Där finns förutom gröna skogar och ängar, ett kök som får det att vattnas i munnen,  också en av de charmigaste platserna de kan skryta med som heter som Playa de Gulpiyuri.
 
Playa de Gulpiyuri  ligger bland de berömda städerna Ribadesella och Llanes, men dess svårtillgänglighet gör den outforskad för många.

Playa Gulpiyuri
Tack till TurismoAsturias - Ayuntamiento de LLanes för bilden

Gulpiyuristranden, ett naturmonument 

Vad gör att Gulpiyuri har förtjänat titeln naturmonument? Dessutom har den ett riktigt vackert namn som betyder "vattnets kretslopp" och är en strand med liten sjö.

En strand utan hav? 

Det beror på tidvattnet. Vid lågvatten försvinner stranden helt. Om det är högvatten finns det tillräckligt med vatten för att väta dig till knäna. Och denna egenhet skapas av att stranden i sig själv är ett slukhål där havsvattnet tar sig in genom ett hål mellan två stenar.

Denna strand är skild från den Kantabriska havet av stora klippor och är omgiven av gröna ängar, vilket gör denna plats än mer unik.


Playa de Gulpiyuri
Tack till TurismoAsturias - Ayuntamiento de LLanes för bilden

Världens minsta strand

Endast 50 meter lång är denna strand som trots sin litenhet är ett populärt resmål för vandrare och äventyrare.

Playa de Gulpiyuri
Tack till TurismoAsturias - Alfonso Suárez för bilden

Ta dig till Gulpiyuri till fots eller med kajak

För att ta dig hit är det bäst att göra det från byn Naves, en kilometers promenad genom jordbruksmark. Ta med dig allt du behöver eftersom stranden inte har något till salu och ta ej med parasollet eftersom det knappt finns utrymme.

Från Biscayabukten är det en grotta som förenar sig med denna strand, därifrån anländer kanotister. Det är ett mer vågat alternativ.

Googlekarta över Playa de Gulpiyuri