Mallorcas 10 bästa stränder

Mallorca är hem till några av Spaniens bästa stränder och erbjuder allt från gyllene sandstränder till vikar med småstenar. Det är inte svårt att hitta stränder som passar för varje smak. Här följer vår guide till 10 av våra favoritstränder som hjälper dig att hitta rätt under en semester på Mallorca.

Cala Agulla

Mallorca - Stranden Agulla

Cala Agulla, på nordöstra Mallorca, erbjuder fin gyllenbrun sand, perfekt för en omgång beachvolleyboll. Omgiven av tallskog och berg ligger den i ett naturreservat och har de viktigaste tjänsterna tillgängliga som livräddare, solstolar att hyra, toaletter, strandbarer och en restaurang.

Vägbeskrivning: Cala Agulla nås bäst från Capdepera, 1.8 km bort. Kör mot Cala Ratjada och sväng ner vid skylten som tar dig in på en parkeringsplats.

Passar bäst för: Kristallklart och långgrunt vatten, som är idealiskt för familjer och yngre badgäster.

Storlek på stranden: 520 meter lång och en genomsnittsbredd på 50 meter.

Cala Mondragó

Mallorca - Stranden Mondragó

Denna orörda strand söder om ön är en av de bästa stränderna på Mallorca. Med fin mjuk sand, sanddyn, grunt vatten och alla de viktigaste strandfaciliteterna är den idealisk för familjer. Det finns några steniga vikar med kristallklart vatten, vilket gör det till en populär plats för snorkling. Du kan också ta en tur i en båt med glasbotten, som stoppar under färden så att alla kan få bada i det kristallklara vattnet.

Vägbeskrivning: Trots att stranden ligger undangömd på öns södra sida är Mondragó relativt enkel att nå, antingen med bil eller buss. Det tar cirka 30 minuter från Cala d'Or och du kan även ta ett turisttåg från Porto Pedro under sommarmånaderna. Gratis parkering finns.

Passar bäst för: Familjer, de som vill snorkla, samt par som letar efter romantiska platser.

Storlek på stranden: 75 meter lång och en genomsnittsbredd på 60 meter.

Es Trenc

Mallorca - Fantastiska stranden Es Trenc

Detta är utan tvekan en av Mallorcas mest kända stränder. Es Trenc erbjuder 2 km av fin, vit sandstrand och genomskinligt vatten. Trots sitt avlägsna läge och naturliga omgivningar finns bekvämligheter som solstolar, toaletter, restauranger och ramper för funktionshindrade. Det är långgrunt så det passar perfekt att leka med sina barn i vattnet här.

Vägbeskrivning: Es Trenc ligger på den södra sidan av ön, ungefär en 15-minuters bilfärd från Campos-byn. Du kan antingen köra eller ta en buss. Om du kör från Campos, följ vägen till Colònia de Sant Jordi (Ma 6040) tills du ser skylten "Es Trenc" till höger, som tar dig till en parkeringsplats nära stranden.

Passar bäst för: Långgrunt vatten, bra för yngre badgäster. Det finns också ett par områden avsedda för nudister.

Storlek på stranden: Strax över 2 km lång och en genomsnittsbredd på 20 meter.

Cala Formentor

Den vackra stranden Playa de Formentor, Mallorca

Denna norra strand är 1 km lång och en av Mallorcas vackraste där havet är inbjudande turkost. Beläget bredvid tallskogar och berg kan du koppla av på den fina, vita sanden, under skuggan av träden på stranden. Mallorca är en ö med massor av saker att se och göra: hyr exempelvis kanoter eller jet-ski för en rolig dag på vattnet.

Vägbeskrivning: Närmaste by till denna strand är Pollença, som ligger 6 km bort. Det finns en parkeringsplats, även om vissa väljer att parkera längs vägen och gå till stranden. Alternativt kan du åka till Cala Formentor med buss, annars är ett roligt sätt att resa till denna strand med båt från Port de Pollença. Efter en härlig stranddag, kan du koppla av och utforska vackra Pollença.

Passar bäst för: Par, vattensportsentusiaster (särskilt paddelsurfing, kajak och vattenskoter).

Storlek på stranden: 1 km lång och en genomsnittsbredd på 8 meter.

Playa de Muro

Stranden Muro, Mallorca

Playa de Muro är ytterligare en sandstrand på öns norra del. Denna sträcka har mjuk och fin sand med sanddyn och många faciliteter. Med långgrunt vatten är denna strand, med blå-flagg utmärkelse, ett populärt val bland barnfamiljer. De behagliga vindarna och buktens egenskaper gör den till en utmärkt plats för vattensporter, som exempelvis segling, vattenskidor, paragliding, dykning och vattenskidor. Du kan också ta båtturer.

Vägbeskrivning: Playa de Muro ligger mellan orterna Alcudia och Can Picafort, nära naturparken S'Albufera. På grund av närheten till parken och tallskogen är tillgången begränsad vid båda ändarna av stranden. Om du åker med bil, försök att åka så tidigt som möjligt för att hitta en parkeringsplats i närheten, särskilt under de hektiska sommarmånaderna. Alternativt kan du ta dig hit med buss, busshållplatsen ligger bara 100 meter från stranden.

Passar bäst för: Familjer och vattensportsentusiaster.

Storlek på stranden: 5 km lång och en genomsnittsbredd på 25 meter.

Canyamel

Mallorca - Canyamel

Canyamel är en lugn semesterort på nordöstra sidan av ön, lämplig för familjer med yngre barn. Stranden ligger skyddad i en vik och är omgiven av en frodig tallskog.

Den här naturliga, blå-flagg stranden har en fin, gyllene sand och klart, turkost vatten. Även om den inte har en strandpromenad, erbjuder den alla de viktigaste tjänsterna, som livräddare och duschar. Det finns ett par strandbarer för dem som vill njuta av utsikten med en drink. Om du letar efter lite mer action, hyr en trampbåt eller ta lektioner i en vattensport; som segling, surfing eller dykning. Här kan du enkelt njuta av det kristallklara vattnet och snorkla mellan klipporna.

Vägbeskrivning: Canyamel ligger 10 minuters bilresa från Capdepera. Oftast kan du hitta en ledig parkeringsplats. Det erbjuds också busservice till denna strand.

Passar bäst för: Familjer med yngre simmare.

Storlek på stranden: 290 meter lång och en genomsnittsbredd på 80 meter.

Port de Pollença

Mallorca - Hamnen och stranden Port de Pollenca

Port de Pollença är belägen på Mallorcas nordöstliga kust. Med fin, gyllene sand är vattnet trevligt och lugnt, eftersom viken skyddar stranden mot starka vindar. Utsikten är fantastisk med Tramuntana-bergen som kuliss i bakgrunden. Vattensporter är populära här, bland annat vindsurfing, segling och kajakpaddling. Förutom att ha bra faciliteter har Port de Pollença en strandpromenad, småbåtshamn samt gott om barer och restauranger där man kan uppleva den avslappnade atmosfären i denna familjeorienterade strandort.

Vägbeskrivning: Res 6 km österut från staden Port de Pollença. Du borde inte ha några problem med att hitta en parkeringsplats, eftersom du kan parkera på gatorna nära stranden, utan kostnad. Det finns också en busshållplats bara 20 meter från stranden.

Passar bäst för: Vattensportsentusiaster, familjer eller tillsammans med vännerna.

Storlek på stranden: 1.5 km lång, bred strand.

Cala Millor

Mallorca - Viken Millor

Cala Millor är en annan vit sandstrand med grunt, klart, blått vatten. Viken har utvecklats till en livlig semesterort, den största på öns östkust. Bortsett från alla strandfaciliteter, har den en bred strandpromenad med barer, restauranger och affärer. Det finns gott om möjligheter till underhållning, till exempel ett turisttåg, båtturer och alla typer av vattensporter. Den är också bra att besöka den under sommarmånaderna när du kan njuta av dess skönhet med färre människor runt.

Vägbeskrivning: Denna strand är lättillgänglig med bil från alla håll. Den ligger bara 3 km från Son Servera. Parkering finns och du kan också ta dig hit med buss.

Passar bäst för: Familjer eller en grupp vänner.

Storlek på stranden: 1.8 km lång och en genomsnittsbredd på 40 meter.

Playa de Alcudia

Stranden Alcudia

Denna strand ligger på öns nordöstra del. Den är bland de mest populära badorterna bland turister och familjer, tack vare många faciliteter och att den är större än de övriga stränderna i området. Vattnet är lugnt och behagligt, den milda strömmen gör det till en utmärkt plats för att dyka, skärmflygning, paddelbåt, jet-ski och vattenskidor. Njut av allt detta genom att bo i ett semesterhus i Alcudia.

Vägbeskrivning: Bara 2 km från den historiska staden Alcudia ligger stranden. Det är enkelt att hitta en parkering men om du vill undvika att gå en bit, så kom tidigt (under sommarmånaderna).

Passar bäst för: Familjer, vattensportsentusiaster.

Storlek på stranden: 5 km lång och en genomsnittsbredd på 25 meter.

Cala Mesquida

Mallorca - Stranden Mesquida

Cala Mesquida är en liten och vacker strand som ligger på nordöstra sidan av ön. Det är verkligen pittoreskt, med vit sand, en gångväg av trä, sanddyn och tallskog, allt detta i ett naturreservat. Bort från mer bebyggda områden, är Cala Mesquida en mindre ort med några affärer och restauranger. Viken är extra populär bland surfare eftersom vågorna är större än på de närliggande stränderna, och det transparenta vattnet ger denna strand en tropisk känsla.

Vägbeskrivning: Cala Mesquida ligger nära den medeltida staden Capdepera och livliga Palma de Mallorca. Ta en buss därifrån eller sydöst från Cala Ratjada. Parkering ligger bara 100 meter från stranden. Försök komma dit tidigt för att säkert få en parkeringsplats, särskilt under helger.

Passar bäst för: Surfare, familjer och par.

Storlek på stranden: 350 meter lång och en genomsnittsbredd på 130 meter.

Rekommenderade artiklar för dig:

Karta över de bästa stränderna på Mallorca