Mallorca eller Menorca: Vilken ö passar bäst att besöka på din semester

Mallorca eller Menorca, de har båda ett underbart läge precis vid Medelhavet med mer än 300 dagar sol om året - med rekordhöga 12 timmar sol om dagen på sommaren!
 
Sant Vicenc Playa, Mallorca 
Båda öarna erbjuder några av de vackraste stränder som går att besöka, och mycket aktiviteter som utlovar en spännande semester.

Men mer exakt vad erbjuder och utlovar öarna? Finns det några stora skillnader mellan dem? Sanningen är att både Mallorca och Menorca tillhör Balearerna och har därför mycket gemensamt men i följande text ska vi gå igenom de skillnaderna som finns, och hjälpa dig att välja den bästa ön för just din semester!

Du kommer förhoppningsvis att kunna välja var du vill hyra boende på Balearerna med hjälp av frågorna och svaren som följer!

Vilken ö ska du välja att besöka om...?

1. ... du åker på semester för att sola och bada?

Om du endast vill spana in stränder under din semester så är det en riktigt god idé att besöka Balearerna! Med den ständigt växande turismen på i Spanien och på Mallorca så har ön valt att införa en liten turism skatt, för att kunna förbättra den befintliga turismen. Den största ön, Mallorca, har en kust som sträcker sig hela 555 kilometer och täcker en yta på totalt 3640 km² och det finns mer än 200 stränder att välja mellan! De mest kända och vackra stränderna kan du läsa mer om i vår artikel över De 10 bästa stränderna på Mallorca.
 
Playa de Es Trenc, Mallorca
 
Du kan boka boende på Mallorca för att enklast avnjuta öns breda utbud av stränder. Du kommer att kunna hitta alla olika slags stränder här på Mallorca, med allt från de stränder som erbjuder många bekvämligheter och faciliteter till de som endast omringas av den vackra naturen.. Es Trenc, till exempel, är en oerhört ren strand med vacker, vit strand som sträcker sig i nästan 2 kilometer, och framför stranden hittar du underbart, turkost hav. Det är stränder som Es Trenc som ger Mallorca den dragningskraft och lockelse som ön har - man kan nästan tro att man är i Karibien!
 
Mallorca - playa de Pollensa

Port de Pollensa är ännu ett exempel på de makalöst vackra stränder som går att finna på Mallorcas  kust. Med Tramuntana Bergen i bakgrunden kombinerat med alla de barer, restauranger, faciliteter och aktiviteter som går att finna här så har nog Port de Pollensa allt som kan önskas!

Eftersom Mallorca är en mer populär turistort än Menorca så kommer du ha enklare tillgång till faciliteter och underhållning på Mallorca. Men det betyder även att stränderna och restaurangerna på Mallorca kan vara väldigt mycket mer livade och fullsatta än på Menorca. 
 
Cala Mitjaneta, Menorca

Menorca är som Mallorcas lillebror; med 700 km² så är det bara en femtedel av Mallorcas storlek. Men en sak har Menorca mer av dock: stränder med mindre turister. Trots sin lilla storlek så har Menorca en kust som sträcker sig 216 kilometer. Man kan säga att Menorca är en lugnare variant av sin storebror, med mer naturnära stränder och boenden.

På Menorca kan du välja mellan 75 stränder varje dag. De är ofta mindre, dolda ‘calas’ eller sandiga vikar mellan klippiga berg. Varje strand i Menorca är en spännande upptäckt och brukar ha en avslappnande effekt. Denna ön passar verkligen de som gillar att promenera eller vandra eftersom det finns stränder, berg och naturområden att upptäcka över hela ön. För mer information gällande tillgängligheten och andra frågor, spana in vår Guide till Menorcas vackraste vikar.  
 
Cala Macarella, Menorca
 
Några av de mest spektakulära stränderna i Menorca innefattar; Son Saura, Cala Turqueta och Cala Macarella. Den berömda stranden Cala Macarella erbjuder även, i samma vik, den dolda, lilla nudiststranden Cala Macarelleta. Cala Macarella ligger bara runt 16 km från Ciutadella stad.

2. ... du älskar att besöka små, charmiga byar på din semester?

Palma är huvudstaden och den staden med den största befolkningen på Balearerna. Nästan hälften av Mallorcas invånare bor här, vilket gör Palma de Mallorca den mest livade staden med det bredaste utbudet av aktiviteter.
 
La Seu, the Palma Cathedral

Den mest kända attraktionen är La Seu, som är Palmas katedral och stadssymbol.

Palma är en väldigt behaglig stad som kommer att ge dig riktiga semesterkänslor. Promenera genom de charmiga, små gatorna och längs Paseo Marítimo, som är en härlig strandpromenad med palmer, längs hamnområdet.

Porta de Sant Sebastià, Alcudia, Mallorca
 
Om du föredrar mindre byar så rekommenderar vi att besöka Alcudia, en vackert bevarad medeltida by, med en hamn och strand. Alcudia kommer att erbjuda en underbar utflykt för hela familjen!
 
Natural harbour of Mahón, Mallorca 

Menorca så kan du enkelt kombinera solbadande på vackra stränder med utflykter till städer under samma dag! De största städerna är Mahón och Ciutadella, som båda har cirka 30.000 invånare - vilket är mycket mindre än de nästan 500.000 människorna som bor i Palma de Mallorca, men tillräckligt mycket för en dag av aktiviteter.

Eftersom Mahón och Ciutadella är så pass små städer så erbjuder de väldigt avslappnade besök. Du kan promenera i den romantiska gamlestan i Ciutadella, eller så kan du ta en båttur i den näst största hamnen i världen, i Mahón!

Binibeca, Menorca
 
Den pittoreska, vitmålade byn Binibeca är en plats du inte får missa när du besöker Menorca, du hittar byn på den östra delen av ön!  

3. ... du gillar underhållning och en natt på stan?

Mallorca Rocks, Magaluf

För dig som älskar att gå ut på natten så är Palma de Mallorca på ön Mallorca en plats för dig! Staden erbjuder ett rikt nattliv med många barer, och även nattklubbar såsom Try Tio’s och Pacha Mallorca.

Nätterna på Menorca är tystare och utan festande människor, mycket på grund av det minimala nattlivet som finns här. Restauranger finns självklart men oftast stänger de i tid om kvällarna.

Cova d'en Xoroi, cave, Menorca
Foto: Cova d’en Xoroi
 
Det betyder inte att det inte finns något att göra på Menorca. Menorcas atmosfär beskrivs ofta som mer ‘hippy’, eftersom de sociala aktiviteter som finns på ön är mer avslappnade. Ett måste för en utekväll på Menorca är ett besök till Cova d'en Xoroi, som är den mest kända grottan på ön. På kvällarna så blir grottan till ett ställe där du kan avnjuta en drink, musik och en spektakulär vy över solnedgången. Efter solen gått ner så kan det ibland spelas musik av en DJ som drar igång en fest.

4. … du föredrar autentiskt över populärt?

Cala Macarelleta, Menorca

Stranden och lugnet från naturen.. Enligt många spanjorer så är Menorca den mer autentiska ön av Balearerna och passar utmärkt för den naturälskande turisten. Dess landskap och stränder är också vildare än Mallorcas välskötta turiststråk.

Menorca är en annan värld, full av calas, små vikar, solsken och kristallklart, turkost vatten. Paradiset! 

Playa de Formentor, Mallorca


Mallorca är definitivt mer befolkat men har också några lugna platser att erbjuda. Det tar lite mer ansträngning att hitta dem, speciellt under högsäsongen, men de finns!

alcudia

Både Mallorca och Menorca erbjuder dess besökare tillfällen att bara njuta av det lokala livet och vardagen. För att enklast göra detta kan du besöka en av marknaderna i Palma eller Alcudia i Mallorca.

5. ... du vill utforska den lokala gastronomin?

Wine tours Mallorca

Mallorca och Menorca har båda underbar gastronomi med rätter och recept som innehåller närodlade produkter. Det är spännande att upptäcka Balearernas olika maträtter, såsom Mahón ost på Menorca och Ensaimada de Mallorca. Du kan hitta rätterna i de färggranna marknaderna eller smaka på de i restaurangerna och barerna som finns i byarna. Det finns även möjlighet att ta del av både en vin-tur och en ost-tur! 

Vin produceras faktiskt på båda öarna! Mallorca är den största producenten med de viktigaste vingårdarna belägna i Binissalem och Santa Maria, men det finns även fler, mindre vingårdar utspridda över hela ön. 

Menorca har mindre vingårdar än Mallorca, men du kan hitta vinturer på Menorca också! Ett måste för vinälskare är att besöka vingården Binifadet, i den södra byn Sant Lluis, de har även en restaurang som inte får missas!

6. … du gillar att vara nära naturen under din semester?

Mirador de la Creueta o del Colomer, Serra de Tramuntana, Mallorca

Balearerna är mer än bara sol och stränder. Sierra de Tramuntana, en nästan 100 km lång bergskedja, som täcker nästan 30 procent av Mallorca står stolt på ön också. År 2011 blev kulturlandskapet Serra de Tramuntana förklarat som ett världsarv av UNESCO.

Det finns magnifika utsiktsplatser runt bergskedjan, såsom Mirador de la Creueta. Bland Tramuntana Bergen hittar du även Puig Major, som är inte bara Mallorcas högsta punkt, utan hela Balearernas högsta punkt (1445 meter).

Deià, Sierra de Tramuntana, Mallorca

 
Förutom den förtrollande utsikten så kan du njuta av de många romantiska byarna som finns bland Tramuntana Bergen på Mallorca, vi rekommenderar att du besöker städerna Andratx, Deià och därefter Pollensa, om du har tid! De är alla vackert omringade av enastående natur där du kan utöva många utomhusaktiviteter!

En annan populär destination är naturreservatet Mondragó på Mallorca, som erbjuder idylliska, vita stränder och kristallklart, turkost hav, omringat av imponerande klippor! Det ligger ganska avlägset men kan ändå bli ganska fullsatt, speciellt runt merenderos,
picknick-platserna under högsäsongen.

Landscape Menorca
 
Menorca är framförallt platt, men ön har faktiskt ett berg, Monte Toro (358 meter). Det är beläget mitt på ön och du kan enkelt bestiga det och sedan, från toppen, se hela Menorcas kust - på en klar dag. Menorca är en liten ö men erbjuder många grönområden och fält som avskärmas från varandra av stenmurar.

Tack vare sin lantliga karaktär, mindre turism och mindre befolkning så erbjuder Menorca en väldigt rofylld semester. Att hyra boende på Menorca är ett bra alternativ om man vill ha en lugnare semester. I och med den mindre turismen så är det även billigare att semestra på Menorca. Priser är lägre på både restauranger och boenden.
 
Albufera des Grau - Lagoon, Menorca

Glöm inte att besöka naturreservatet s'Albufera des Grau, som är Menorcas största naturreservat och innefattar mer än 5.000 hektar. Det är den naturliga miljön för hundratals djur och plant arter, framför allt för olika sorters vattenfåglar. Om du gillar att vandra så är s'Albufera des Grau att rekommendera. 

I själva verket var hela ön Menorca förklarat som ett biosfärområde av Unesco år 1993. Vilket förklarar varför stränderna oftast inte har några faciliteter, trots sin ökande turism. På många platser i Menorca natur kommer du inte ens att hitta soptunnor, detta är av estetiska anledningar. För att skydda Menorcas enastående natur så kan du ta med dig påsar att slänga ditt skräp i, och sedan ta med det tillbaka till de mer bebodda områden som erbjuder soptunnor. 
 
Cala Fustam, Menorca

Nästan hälften av Menorcas stränder går inte att nås hela vägen med bil, och några stränder kan bara nås via båt, just därför kommer du att hitta många båtar som ligger med ankare nära stränderna. Ett annat alternativ för att nå stranden är att hyra en kajak.

De flesta stränderna kan du nå med bil eller nästan nå med bil, så att hyra en bil är det bästa sättet att ta dig runt på båda öarna. För att nå de mest avlägsna stränderna på Menorca så kan du behöva gå den sista biten - men det är alltid värt besväret. Tänk på att ta med dig en ryggsäck, vatten och bra skor beroende på terräng, om du ska göra detta. 

7. … vandra eller cykla är din favoritaktivitet på en semester? 

Camí de Cavalls, northern Menorca

Menorca är perfekt för vandring, cykling och ridning. Den mest kända och populära leden heter Camí de Cavalls, som betyder Hästens Led. Camí de Cavalls är en 185 km led som löper runt stora delar av ön.

Mallorca så erbjuder Tramuntana Bergen mer utmanande leder, speciellt för cyklister. Det finns även en central led, Es Pla, som inte är riktigt lika tufft och tar dig på en tur från stad till stad, omringad av underbara landskap.
 
Hike the Tramuntana, Mallorca
 
Balearerna har en underbar natur, speciellt till våren när man kan se alla blommor blomma. Om du vill ha en semester med mycket aktivitet och rörelse i naturen så rekommenderar vi att du åker när som helst mellan september och juni, då det är mindre turister och inte ständigt gassande sol. Under höst- och vårmånaderna är det fortfarande härligt soligt, och mindre regn än mitt i sommaren och vinter.

8. ... du reser med barn?

Mallorca och Menorca erbjuder många stränder och utomhusplatser för barn att leka och ha kul på. Det finns även många aktiviteter som passar hela familjen, såsom ridning, båtturer och utflykter till städerna - eftersom städerna på Balearerna inte är så stora så är även de barnvänliga.
 
Cala Barques, Mallorca
 
På Mallorca kommer du att hitta många stränder och badorter som är väldigt familjevänliga med bra tillgång till faciliteter och badvakter. Vattnet är grunt och lugnt vilket passar bra för barnen. Du kan nästan alltid hitta parkering nära stranden, och även de mest avsides stränderna här kan erbjuda duschar och toaletter.
 
Small cala or beach cove, Menorca
 
Trots Mallorcas alla fördelar så har Menorca nästan något ännu bättre att erbjuda barnfamiljer - lugna stränder utan oljudet från turister och trafik. Det är sant att många vikar här är svårare att hitta och ibland kräver en 30-minuters promenad för att nås, men för vissa är det värt besväret. Det passar inte om du har väldigt små barn, för er finns det andra, mer lätt tillgängliga alternativ.

9. ... du och dina barn gillar vattensporter eller andra utomhusaktiviteter?

Boats in Cala Escorxada, Menorca

På Menorca kommer ni inte att hitta många platser som hyr ut vattensportutrustning, men ni kommer att hitta platser att hyra kajak på! Att upptäcka stränder och klippor i det lugna, kristallklara vattnet är verkligen något som passar hela familjen.


För de som gillar att vindsurfa, segla eller åka vattenskidor så rekommenderar vi att du besöker städerna Ses Salinas och Fornells som ligger på norra delen av Menorca. När du ändå är här så tycker vi att du ska passa på att smaka på den fantastiska Medelhavs-gastronomin! Den bästa maten hittar du i hamnen i den vitmålade fiskebyn Fornells, prova framförallt rätterna Caldereta de Langosta eller hummergryta!

 
Cala Galdana from el Mirador de Sa Punta, Menorca

Cala Galdana på Menorca är ännu en enorm strand, denna känd för sitt utmärkta utbud av aktiviteter! Här kommer du att hitta platser som hyr ut den vattensportutrustning som du letar efter.

Menorca har extremt bra vatten för snorkling och dykning. Med sitt varma, klara vatten så kan du enkelt och bekvämt se de grottor, färggranna fiskar och vrak som går att finna här. 
 
Snorkelling, Es Trenc beach
 
Mallorca kan du också dyka och snorkla! Eftersom Mallorca är en stor turistdestination så kommer du att hitta många platser som hyr ut vattensportutrustning och säljer turer till utomhusaktiviteter, såsom kanotturer och klättring!   

10. ... du gillar att uppleva de lokala traditionerna?

Jaleo festival, horse Menorca

Menorca är en ö som har en väldigt unik tradition som innefattar hästar, en tradition som går ända tillbaka till Medeltiden. Hästfestivalen, som heter ‘Jaleo’, är ett riktigt spektakel som måste upplevas. Festivalen äger rum under sommaren, och flyttas då från stad till stad runt hela ön!


Staden Ses Salines på Mallorca är den enda staden på Mallorca som har tagit efter denna tradition. Deras hästfestival heter  Festa del Cavall de Ses Salines och äger rum i augusti, varje år.

Vi skulle kunna fortsätta att nämna olika festivaler i Spanien i all evighet eftersom folket på Balearerna inte är annorlunda från resten av det spanska folket - de älskar att fira! För mer festliga evenemang, ta dig en titt på Balearernas kulturkalender.

 

Vilken ö du än bestämmer dig för så kommer du inte att bli uttråkad. Mallorca och Menorca har båda en unik ingrediens som lagar en perfekt semester.
Utöver otroliga stränder och förtrollande berg så kan Mallorca erbjuda en levande huvudstad med underbart nattliv och underhållning.
Palma de Mallorca har även kallats för den bästa platsen i världen att bo på!Menorca erbjuder något helt annat - autentisk natur och totalt lugn. Hela ön är full av paradis-liknande, gömda vikar, klippiga stenformationer, och små, charmiga byar! Valet är ditt!