Menorcas vackraste vikar

Enligt många spanjorer så är Menorca den mest autentiska ön av de Baleariska öarna. Tillsammans med Formentera, är den också minst besökt av dessa öar.

Sedan 1993 är Menorca ett skyddat UNESCO biosfärområde. Det är sannerligen en annan värld här, fyllt av Calas (vikar) och kristallklart, turkost vatten. Ett riktigt paradis.

Cala Macarelleta, Menorca

Strandhoppning

Trots att Menorca är en av de mindre systeröarna till Mallorca, så har ön fler stränder än Mallorca. Det finns mer än 700 km2 strand på ön och 216 km kustlinje - perfekt för hitta en ny plats i solen varje dag när du hyr en av semestervillorna på Menorca.

Menorca, Cala Turqueta

Om du vill besöka stränderna så är det enklast att ta sig runt med bil (du kan hyra en för under 200 euro per vecka). Det finns flera gömda och skyddade stränder, som endast är tillgängliga till fots eller från havs, vilket förklarar varför man ser så många båtar och yachter ankrade vid bukterna.

När man besöker någon av de följande sandstränderna är det viktigt att ta med sig egen mat och vatten. Oftast så kommer du inte ens att kunna hitta en soptunna på öns naturliga stränder, vilket innebär att du kommer att behöva ta hand om ditt egna skräp.   

300 dagar med solsken per år

Utav Balearerna, så är Menorca ön belägen längst åt öst och det är här solens strålar träffar spansk mark först. Detta innebär otroliga soluppgångar, oavsett var du semestrar på ön.

Menorcas soluppgångar

Här är det i genomsnitt runt 300 dagar av solsken per år och upp till 12 timmar solsken om dagen (under sommarmånaderna). Våren och hösten är även en underbar tid att besöka ön, du kommer alldeles säkert att kunna njuta av de vackra stränderna, utan att behöva trängas med andra.

Här har du våran guide till några av Menorcas bästa stränder:

På den södra delen av ön så är växtligheten hög med frodiga växter på kalkstenen och raviner som korsar de vita sandstränderna ner till det turkosa vattnet. På den norra delen av ön så är Menorcas kust vildvuxen och stenig med mindre växtlighet.

Vi börjar med den södra sidan av ön, där det finns några spektakulära stränder. Mellan de olika stenformationerna och klipporna i havet, så hittar du ett oräkneligt antal vikar med kristallklart vatten, tagna direkt ur ett resemagasin. 

Cala Turqueta

Cala Turqueta, Menorca

Cala Turqueta är en av Menorcas mest kända stränder. Kör mot staden Mahon för att komma till viken, som du hittar cirka 10 km söder om staden Ciutadella. Då stranden är liten och populär så är det bäst att komma hit tidigt på morgonen ifall du vill hitta en parkeringsplats nära stranden. När du väl har parkerat så är det endast en 10-minuters promenad bort.

Även om denna idylliska vik är praktiskt taget orörd, finns toaletter och badvakter, samt en liten Chiringuito (strandbar) vid parkeringen.

Cala Macarella och Cala Macarelleta

Cala Macarella - Cala Macarelleta - Menorca

Cala Macarella är en av öns mest kända vikar, vilket även inkluderar den mer avlägsna viken Cala Macarelleta. Denna vik ligger bredvid viken Cala Turqueta. Du kan parkera gratis här, endast en 15-minuter promenad från stranden, eller välja att betala för en närmare parkering med endast en 5-minuters gång.

Vikarna Cala Macarella och Cala Macarelleta är sammankopplade med en stig, som bjuder på vackra vyer. De vanliga flip-flopsen, som brukar följa med på solsemestern, kommer att göra livet svårt här - så ta med dig din kamera och ett par bra skor!

Cala Mitjana och Cala Mitjaneta

Cala Mitjaneta på Menorca

Vit sand, klart vatten, pittoreska klippor och skogen i bakgrunden. Du får inte missa vikarna Cala Mitjana och Cala Mitjaneta!

För att komma hit så kör du längs vägen mot Cala Galdana (huvudstranden bredvid Cala Mitjana, som är mest känd för sin vattensport), parkera och gå genom skogen mot havet. Här finns det en liten betalparkering nära stranden, men tänk på att den kan vara väldigt full under sommaren!

De båda stränderna är bara några meter ifrån varandra, så det är möjligt att simma fram och tillbaka mellan dem. Du kan också gå grusvägen mellan dem och njuta av de vackra vyerna över bukterna. Det finns inga restauranger eller affärer på dessa stränder, så du kommer att behöva ta med dig egna förnödenheter.  

Cala Trebaluger

Cala Trebaluger, Menorca

Viken Cala Trebaluger är inom gångavstånd från Cala Mitjana, du kommer dit bara genom att gå en mysig stig genom skogen. Du kommer även att behöva ta med dig din egen mat och vatten då det inte finns några faciliteter denna naturliga strand.

Som med viken Cala Macarella är det många som lägger till med båt här över dagen. Det är en av de mest populära nudiststränderna på Menorca.

Cala Binidalí 

Cala Binidalí är en liten vik, belägen nära en by med samma namn, som ligger knappa 9 km från staden Mahon. Stranden karakteriseras av sin fina sand, sitt klara, blåa vatten och sin vackra, naturliga miljö.

Lite längre bort ligger den lilla byn Sant Climent, som är en perfekt plats för att prova några trevliga restauranger efter en lång dag på stranden. Atmosfären är tyst och avslappnad.

Son Bou

Om du vill ha en strand med många bekvämligheter så är Son Bou perfekt för dig. 20 km ifrån Mahon och 40 km från Ciutadella, hittar du denna strand som är nästan 4 km lång, vilket gör den till Menorcas längsta. Stranden är utmärkt för barnfamiljer, med goda möjligheter till aktiviteter, såsom olika former av vattensporter.

Cala Pregonda, Cala Cavallería och Cala del Pilar 

Välkommen till den norra sidan av ön! Av stränderna i detta område så är några av de mest kända Cala Pregonda, Cala Cavallería och Cala del Pilar, som alla har en sand med en röd nyans i solskenet.

För att komma till dessa stränder så kommer du att behöva gå en stund från parkeringen. Stigen som leder till havet går igenom ett unikt, naturligt landskap, och stränderna är ganska avskärmade från världen runtom.

Cala Tortuga och Cala Presili

Menorca, Cala Tortuga

Den fina, vita stranden i viken Cala Tortuga är annorlunda jämfört med resten av stränderna på den norra delen av ön. Den ligger i en vik inuti naturreservatet s'Albufera des Grau, som är ett kärr på östkusten, och även ett hem för många fågelarter.

Naturparken ligger längs vägen Mahon-Fornell. Ta avfarten mot Cap Favaritx, och när du väl har nått fram till fyren så kan du parkera bilen längs vägen. Följ sedan stigarna genom parken mot viken Cala Tortuga.

Du kommer att bli insvept i en tystnad som endast bryts av vågornas brus. Det kristallklara vattnet, lugnet och det vackra landskapet är inte likt något annat du sett.

Cala Presili nära Cap Favaritx, Menorca

Ovanför ser du en bild på Cala Presili, en av öns mest kända nudiststränder. Tvärsöver så ser du fyren Favartrix.

Cala Sa Mesquida

Stranden Sa Mesquida ligger cirka 10 km norr om staden Mahon, som är öns huvudstad, där öns största hamn också är belägen. Cala Sa Mesquida är en av öns mest populära stränder bland lokalbefolkningen, här är det extra mycket folk under veckoslutet.

Gratis parkering hittar du endast 100 meter från stranden. På stranden finns det badvakter och en liten kiosk, där du kan inhandla dricka och glass.

Rekommenderad läsning: