7 av Menorcas bästa barnvänliga stränder

Menorca har flera vackra, rena stränder som är ofta svåra att nå. Ofta så behöver man gå i, minst, en halv timme för att komma fram. Detta skrämmer bort många föräldrar med små barn, men vem kan klandra dem?

Trots detta, så kan Menorca vara den perfekta semesterdestinationen för en familjesemester. Även fast en stor del av öns stränder passar de som gillar att vandra, gå och upptäcka hemliga stränder, så finns det även ganska många stränder, som är perfekta för barnfamiljer.

Här är vårat urval över de sju bästa stränderna, som kommer att göra din nästa familjesemester oförglömlig!

1. Cala Galdana

Cala Galdana, sett från utsiktspunkten Mirador de Sa Punta

Tio kilometer från Ferreries, så hittar du Cala Galdana: en liten bit av paradiset, på Menorcas södra kust.

Även fast hotellet är byggt precis vid stranden, (det olyckliga resultatet av bristen på bygglagar under 60-talet) så är denna strand en favorit bland turisterna och öborna. Om du verkligen vill uppskatta strandens skönhet, klättra då upp till utsiktspunkten Mirador de Sa Punta. Du kan nå utsiktspunkten med bil, innan ditt strandbesök: när du kommer från Ferreries, sväng vänster i rondellen före bron. Du kommer inte att ångra det!

Cala Galdana

Det finns mycket här som gör denna stranden till ett idealiskt val för familjer. Strandens bekvämligheter inkluderar restauranger, barer, affärer samt båt- och kajakuthyrning, som alla är utmärkta. Stranden är även mycket bred, vilket erbjuder tillräckligt med plats för lek!

Viken får inga stora vågor och vattnet här är varmt, detta får det att se ut som en stor simbassäng. Tallskogen ger skydd från sommarsolen, och barnen har flera möjligheter att hålla sig underhållna. De kan gå och kolla på när ankungarna och gässlingarna leker i bäcken, ha kul på vattenrutschkanan, eller spela mini-golf vid restaurangen Tobogán. Varje kväll är det dans-aktiviteter för barnen vid köpcentret, och Hotell Cala Galdana erbjuder också gratis underhållning för barnen.

2. Son Bou

Son Bou

Stranden Son Bou ligger på Menorcas södra kust. Det är öns längsta strand med 2,5 kilometer av fin, vit sand, vilket är underligt då de flesta av de södra stränderna är små, sandiga vikar mellan klippor.

Endast en tredjedel av stranden används av hotellet, resten är orörd natur. Så om ni är en mer äventyrlig familj, som inte gillar att se hyrstolar, barer och restauranger från urbaniseringen - gå bara en liten bit åt väst. Annars så kan du stanna i den bebyggda delen, där det finns en (gratis) parkeringsplats, väldigt nära stranden.

Son Bou

Yngre barn kommer att älska leklandet bredvid hotellet, och den ’paleolitiska’ byn, båda på den östra delen av stranden. Äldre barn kan ha kul på de uppblåsbara rutschkanorna i havet!

Om dina barn är intresserade av kultur, historia eller arkeologi, ta dem till östra delens slut av stranden, där kan du hitta kvarlämningar av den kristna basilikan Son Bou (400 e.Kr.), som är ett tyst vittne av de afrikanska - och orientaliska influenserna, som kan hittas på ön.

3. Punta Prima

Punta Prima

Punta Prima, som ligger ett par kilometer från San Lluis, har fantastiskt, blått vatten. Detta är en favorit bland öns lokalinvånare då vattnet oftast är stilla här, det är djupt, och stranden har inga stora stenar. Du kan parkera gratis bredvid stranden, och det finns diverse nödvändigheter, så som barer, restauranger, kajakuthyrning och trampbåtsuthyrning.

I fall dina barn bli trötta på stranden, så kan de ha mycket roligt på öns senaste vattenpark, Splash Sur Menorca, endast en kilometer från Punta Prima!

4. Santo Tomas

Santo Tomas

Santo Tomas ringer antagligen en klocka för de flesta barnfamiljer som redan har varit på Menorca. Denna strand, som är 11 kilometer av Ferreries, är lång och bred. Du kan hyra solstolar och parasoll, och du kan parkera din bil nära stranden och det finns även gångvägar som passar bra för barnvagnar. Vattnet är bland det renaste på ön, även under högsäsongen, och det är väldigt långgrunt.

Eftersom det är nära att bli urbaniserat, erbjuder San Tomas ett ändlöst val av restauranger, barer och affärer.

5. Es Grau

Es Grau

Stranden Es Grau är en strand älskad av lokalbefolkningen, som uppskattar att spendera sina lugna söndagar njutande av solen och havet. Bara ett par kilometer från Mahon, ligger denna vita sandstrand som har många olika typer av nödvändigheter, så som barer, restauranger och vattensport.

För att komma hit så kan du ta vägen Mahon – Fornells, för att sedan svänga av till Es Grau. Precis innan du når stranden kommer du passera ingången till naturreservatet Albufera, som är ett mycket bra utflyktsmål för barn och framtida ornitologer.

6. Cala Algaiarens (eller La Vall)

La Vall

La Vall är en av de få stränder i norra Menorca som är barnvänliga. Detta är en favorit bland lokalbefolkningen av många anledningar; det är bara en 10-minuters biltur från Ciutadella, du kan parkera endast 5 minuter bort, och det är en vacker strand, med rödaktig sand och klart vatten. Trots allt detta, så är det aldrig för mycket folk här. Barnen kommer att ha mycket skoj lekandes i en av de två vikarna, och de kan göra det säkert, då det knappt finns några strömmar alls i vattnet i La Vall.

Under högsäsongen så kan du köpa godis och läsk från en automat, men vi rekommenderar att du tar med dig vatten, mat och ett parasoll, för det finns bara en kajakuthyrning och en badvakt här. Och glöm inte att ta med dig ditt cyklop och dina fenor, då detta område är ett marint reservat. Du kommer alldeles säkert att få se mycket intressant i vattnet!

7. Cala'n Bosch och Son Xoriguer 

Son Xoriguer

Orten Cala’n Bosch, åtta kilometer från Ciutadella, är ännu ett bra val för en familjesemester.

Både Cala’n Bosch och Son Xoriguer, är vikar och erbjuder många olika nödvändigheter. Om du vill ha något annat än restauranger och barer längs stranden, ta då en promenad genom hjärtat av hamnen, där du kommer att hitta allt från pizzerior till steak houses, creperier, barer, glasstånd, butiker och godis- och läskautomater, med färgglada ballonger, som alldeles säkert kommer att distrahera de små.

Sanden i vikarna är fin och vit, och det finns en badvakt samt parasoll- och solstolsuthyrning.

För ett annorlunda äventyr så kan du ha kul på alla olika vattenrutschkanor i vattenparken Aquarock, eller tävla mot dina barn i gokart, vid Kartingrock, endast en kilometer från stranden.

Karta: De bästa, barnvänliga stränderna på Menorca.