De 10 vackraste vikarna på Mallorca

Mallorca är den mest populära av alla spanska öar i Medelhavet. Dess 3 640 km2 yta är en mosaik av färger, med det böljande landskapet, de vackra stränderna och det turkosa vattnet i Medelhavet.

Mallorca Fornells

Ön har mycket att erbjuda! Mallorca, den största av Balearerna, har också den största mångfalden av landskap och kultur.

Den kosmopolitiska huvudstaden Palma har en mängd minnesvärda sevärdheter och är hem för nästan hälften av öns befolkning. Det heta klimatet, svalkande vindar från havet, livliga semesterparadis och utmärkta stränder är det som gör Mallorca till ett idealiskt semestermål för hela familjen.

Mallorcas fantastiska kustlinje har varit en stor turistattraktion sedan femtiotalet. Här är 10 av våra favorit Calas (vikar) på Mallorca.

1. Cala d'Or

Viken D'Or - Mallorca

Cala d'Or med sina tre angränsande vikar utstrålar en kosmopolitisk och lugn atmosfär med det vackra Medelhavet. Dess turkosblå vatten och imponerande vyer är speciellt anpassade för en perfekt familiedag ute.

Fotografi - Matthew R. (Flickr)

2. Cala Formentor

Stranden Playa de Formentor, Mallorca

Om du vill ha fantastisk natur är stranden Formentor den perfekta platsen. Klipporna runt stranden har många inbjudande vägar som leder ut i det omgivande landskapet. Faktum är att vandring och fågelskådning är mycket populärt i detta område, den vilda och det omtumlande landskapet är nästan helt orört.

Om du följer bergsvägen nedåt kommer du så småningom till den vita sandstranden och kristallklart vatten. Runt om stranden står en majestätisk lund av mörkgröna tallar och ekar. Du kan komma dit med bil eller kollektivtrafik, det är tydligt skyltat och populärt.

3. Santanyí

Cala Santanyi -Mallorca

Uppkallad efter det latinska, Santi Agnini, denna strand var en gång i tiden en plats där pirater attackerade andra sjöfarare. Stranden Santanyi är fantastisk och är 80m lång och 130m bred, det är en lugn oas, särskilt spektakulär vid solnedgången, vilket gör den till en mycket speciell plats att besöka.

Att komma hit är enkelt, det finns parkeringar och andra tjänster som restauranger, affärer, en dykarklubb och solstolar att hyra.

4. Port Alcúdia

Port d'Alcudia - Mallorca

Alcudia ligger på norra Mallorca och är en av de städer som bäst har bevarar sitt historiska och kulturella arv. I Alcudia hittar du ruinerna av den romerska staden Pollentia.

Även om vi kan hitta många typer av stränder i detta område är stranden precis intill marinan en av de största, med massor av fritidsaktiviteter. Den har vit sand och det turkosa vattnet är grundt, vilket gör det idealiskt för barn.

5. Cala Sant Vicenc

Cala San Vicenc - Mallorca

Vi måste klargöra att det inte är en enda vik, utan tre: Cala Barques är den största av de tre. De minsta, Cala Clara och Cala Molins kännetecknas för sin långa, smala strand. De har alla samma gemensamma nämnare, lugnt kristallklart vatten och en unik natur som lockar till sig många dykare.

Det är utan tvekan en av de mest spektakulära vikarna på Mallorca, vattnet är kristallklart och stranden är skyddad från vinden.

6. Sa Calobra

So Calobra Cala

Denna lilla och vackra vik kan nås genom Serra de Tramontana, en av de mest spektakulära rutterna i Spanien - designad av Antonio Parieti. Sa Calobra har två vikar inbäddade mellan väggar av sten, varav en, S'Olla är en enorm naturlig amfiteater.

Från Sa Calobra, till fots, kan du nå ett annat paradis, Torrent de Pareis.


Fotografi- ©Esteve Roca (Flickr)

7. Cala Mesquida

Mallorca - Cala Mesquida

Viken Cala Mesquida blev deklararerat till ett naturområde av särskilt intresse 1991 av Balearernas parlament. Den här sandstranden som är känd för sina sanddyner har noggrant bevarats. Det lugna vattnet och berggrunden är en attraktion för många dykare. En favorit för många Mallorcaner som är bosatta på norra delan av ön.

Att komma hit med bil är enkelt, följ bara skyltarna från Arta-Capdepera vägen.

8. Es Trenc

Es Trenc beach - Mallorca

Denna viken och 4 km kustlinje är ett naturreservat i den autonoma regionen Balearerna.

Den bästa stranden på sydkusten, är den här långa sandstranden har en naturligt omgivning och är perfekt för naturälskande familjer. Dess kristallklara vatten och unika omgivning bjuder in dig att till att vara en del av denna naturliga frihet. Det är också en favoritstrand för nudister.

9. Cala Figuera

Viken Figuera - Mallorca

Viken Cala Figuera är en vanlig tillflyktsort för seglare. Dess estetik påminner oss om dess förflutna och även idag ser vi fiskare som reparerar sina nät.

Den här magiska platsens avskildhet lockar konstnärer från hela världen för att odödliggöra stranden i målningar och bilder. Bakgrundsbruset i det lugna vattnet som slår försiktigt mot stenmurarna som omger denna vackra plats, får de flesta att koppla av.

10. Cala S´Almonia

Viken S'Almonia - Mallorca

Viken Cala S'Almonia är vår sista rekommendation och är en idealisk plats att tillbringa dagen på under din solsemester. Det ligger nära Santanyi. S'Almonia är en  fiskeby fylld av en speciell charm.

Viken nås via en trappa som leder till en orörd strand med små fiskebodar.

För ytterligare val, se över vår lista över de bästa stränderna på Mallorca.