Besök Kanarieön La Graciosa

Hur många öar finns det på Kanarieöarna? Nej, vänta försök inte svara på det. Det slutar bara med diskussion. Vissa människor kommer nämna de de känner till, utan att nämna El Hierro och kanske tom La Palma. De flesta kommer att ange det populäraste svaret som är 7. Andra kommer att räkna varje klippa som tittar upp ovanför havet i den kanariska arkipelagen. 

I fredens tecken så att det inte finns utrymme för verbalt ordkrig. Hur många öar finns det på Kanarieöarna som är bara en stor strand befolkad av ett par hundra öbor och är omringad av löjligt mycket turkost hav?

Svaret är bara en. 

Turkost hav runt La Graciosa, Lanzarote, Kanarieöarna

När du tänker på orörda paradis där du kommer bort från allt och låter allt hänga ut (i detta fall bokstavligt - nakenbad är vanligt) när du vandrar längs tomma gyllene stränder är bilden som du ritat i ditt huvud väldigt lik La Graciosa nära den norra kusten av Lanzarote. 

Mer om ön La Graciosa

La Graciosa är en liten öde ö som består av sand och vulkankratrar . Den är cirka 8 kilometer lång och 4 kilometer bred. Det finns två små byar, Pedro Barba och Caleta del Sebo som är hem till öns befolkning med någonstans mellan 600 och 700 invånare. Pedro Barba var den ursprungliga bosättningen och dess invånare levde på att salta fisk fram till 1800-talet. Nu bor de flesta människor i La Caleta del Sabo, en fiskeby och hamn för båtar som färjar människor över från Lanzarote.

Att angöra La Caleta del Sabo kan kännas lite som att deponeras i en nordafrikansk utpost. Havets ebb och floder når nästan till väggarna i vissa byggnader och vägarna genom staden är inte oljegrusade. Det finns bara en handfull bilar på sandiga gator, oväntat mestadels Land Rovers.

La Caleta del Sebo, La Graciosa, Lanzarote, Kanarieöarna

Tips på vad du kan göra på La Graciosa

Det uppenbara svaret är att ligga i solen och bara glömma resten av världen. Stränderna är den typ av drömlika ökensandiga, långa, gyllene och glamouröst vilda. 

En del hyr cyklar och beger sig iväg längs de sandiga spåren på jakt efter deras eget paradis men det är inte svårt att ta av sig skorna och bege sig barfota längs stranden. Kanske är den vackraste stranden på La Graciosa Playa de las Conchas, en 5 kilometer lång vandring från La Caleta. Närmare och nästan lika perfekt är Playa de la Cocina som är en timmes vandring söder om La Caleta. En sak väl värd att notera är att det inte finns någon skugga så de kan vara ansträngande vandringsförhållanden...men det finns alltid glittrande, klart vatten att kyla ner sig i om det blir för varmt. 

Ankomst till stranden, La Graciosa, Lanzarote, Kanarieöarna

Ett härligt sätt att anlända till La Graciosa är att ta en organiserad tur som lämnar dig på en av öns stränder med Zodiac. Att angöra en nästintill tom strand med en liten båt verkar vara det naturliga sättet att göra det med stil. Plus, att göra det så här betyder att du kan räkna in lite kvalitetstid innan du sakta beger dig till La Caleta del Sebo för en lunchrätt fångad i havet. Efteråt kan du ta en kort promenad till hamnen för att ta färjan tillbaka till Lanzarote... eller inte. Det finns boenden på La Graciosa om platsen har fångat in dig så att du inte kan tänka dig för att åka därifrån. 

För fler förslag på mer energiska aktiviteter på Lanzarote, se vår artikel om varför Lanzarote är det bästa Kanarieön för aktiva semestrar.

Stranden, La Graciosa, Lanzarote, Kanarieöarna

Vägbeskrivning till La Graciosa

Två båtar åker till La Graciosa från Órzola på Lanzarote regelbundet hela dagenMaritimas Romero och Biosfera Express. En tur och returresa kostar €20 och den sista båten avgår runt solnedgång. 

För mer information om en annan hemlig Kanarieö läs vår artikel om Isla de Lobos near Fuerteventura.