Vackra byar i Spanien

Över hela Spanien finns vackra byar med antika byggnader, kullerstensgator, blomsterfyllda balkonger, vitkalkade hus och slott som påminner om landets rika historia. För att uppleva dessa byar på bästa sätt kan man hyra en semesterbostad på landet i Spanien. I vilken by ska man börja då? Läs vidare nedanför och se vår guide till Spaniens vackraste byar. 

Valldemossa, Sierra de Tramontana, på Mallorca

Valldemossa på Mallorca inspirerade kompositören Chopin så pass att han kallade den för ”världens vackraste by”. Och Valledemossa är utan tvekan en av de mest romantiska och vackraste byarna i Spanien. Bergskedjan Sierra de Tramuntanas omgivningar, tillsammans med de eleganta byggnaderna och kullerstensgatorna, skapar en idyllisk inramning. Hyr en semesterbostad i Valldemossa, som dessutom är en utmärkt bas för en oförglömlig semester på Mallorca!

Ronda, i Málaga-provinsen

Ronda är en vacker by i provinsen Málaga och en av de mest pittoreska platserna i Spanien. Korsa den ikoniska bron Puente Nuevo och blicka ner i den djupa Tajo-ravinen - ett måste när du besöker denna andalusiska by. När du flanerar nedför bygatorna hittas många restauranger och tapasbarer där du kan smaka på det sydspanska köket. Du kan också besöka vingårdarna i Serranía de Ronda, och njuta av deras berömda viner från Sierras de Málaga som har belönats med en DO-stämpel (Denominación de Origen).

Cudillero, i Asturien

Cudillero är en av de vackraste byarna i regionen Asturien. De gamla fiskehusen som vetter mot havet är en härlig blandning av färger som står i kontrast till havets blåa nyanser. Cudillero är troligtvis den mest fotograferade byn i hela norra Spanien, och här får man verkligen uppleva en traditionell fiskeby i alla dess skepnader.

Sallent de Gállego, i Huesca

Sallent de Gállego är en förtrollande by som ligger högt uppe i bergen och osar av charm! Den hittas i dalen Valle de Tena, i provinsen Huesca i den aragonska delen av Pyrenéerna. Detta är ett utmärkt ställe att bara koppla av på och njuta av en lantlig semester i ett traditionellt semesterhus med tjocka stenväggar. Dessutom ligger den berömda skidorten Formigal bara 15 minuter bort!

Alarcón, i Cuenca

Alarcón i provinsen Cuenca är en by med otyglad skönhet. Muren som omger bykärnan, palatsen och alla de vackra byggnaderna gör byn ännu mer imponerande. Gå igenom de trådsmala gatorna i gamla stan och ta in byns charm. Slottet, den viktigaste sevärdheten i Alarcón, är som hämtad ur en Disney-film och blickar vaktande ut från en höjd.

Fornalutx, Sierra de Tramontana, på Mallorca

Förutom de fantastiska stränderna på Mallorca erbjuder ön även pittoreska byar som Fornalutx, belägen i Sierra de Tramuntana-bergen. Fornalutx är omgiven av apelsin- och olivlundar och är en idyllisk plats att semestra på. När man går runt på byns gator får man chansen att beundra den traditionella arkitekturen på Mallorca. Hyr en semesterbostad i Fornalutx och njut av ett lantligt och stilla Mallorca. 

Frigiliana, i Málaga

Pittoreska Frigiliana i Málaga-provinsen

I Málaga-provinsen är den vita byn Frigiliana en av de mest besökta andalusiska byarna på Costa del Sol. En labyrint av smala kullerstensgator tar dig tillbaka till byns arabiska förflutna. Frigiliana är en mysig by med fantastiska vyer över Medelhavet, och i hantverksbutikerna kan man inhandla semesterns bästa souvenirer. Får du inte nog av "den vita byn”? Hyr en semesterbostad i Frigiliana så kan du utforska denna andalusiska by i din egen takt.

Albarracín, i Teruel

När du semestrar i Teruel, besök Albarracín, som blev framröstad till ”Spaniens vackraste by” 2018. På detta drömresmål kommer du att lämnas mållös när du ser det mäktiga slottet Castillo del Andador, stenhusen, de medeltida stengatorna och välbevarade murarna. Allt i en vacker terrakottafärg.

Zahara de la Sierra, i Cádiz

Zahara de la Sierra är en pittoresk by som du definitivt kommer att vilja återvända till. Du kan beundra de vitmålade stenhusen och slottet som blickar ut över vattenreservoaren. Hyr en vacker semesterbostad i Zahara de la Sierra, och upptäck detta natursköna och stilla hörn av provinsen Cádiz tillsammans med hela familjen.

Lastres, i Asturien

Lastres är också en av de vackraste byarna i Asturien. Den är belägen på toppen av en kulle med vacker utsikt över Biscayabuktens turkosa vatten. Byn består av ett virrvarr med smala gator som ständigt går upp och ner. Det finns många arkitektoniska skatter i form av imponerande monument, herrgårdar samt små fiskehus. Denna fiskeby har blivit utsedd till en särskild ”konstnärlig och historisk plats”.

Bocairent, i Valencia

Bocairent är en relativt outforskad pärla i Spanien som blev utsedd till en ”konstnärlig och historisk plats” redan för över 40 år sedan. Gå gärna vilse i labyrinten av gator som tar dig igenom byns arabiska och medeltida historia. Folk säger att Bocairent är byn där "stenarna talar”.

Aínsa, i Huesca

Aínsa är en av de mest charmiga byarna i den aragonska delen av Pyrenéerna. Att gå igenom någon av murens fem portar in till byn är att göra en historisk resa. Låt stegen leda vägen på de medeltida kullerstensgatorna och njut av det lokala ”bergsköket” omkring huvudtorget Plaza Mayor. Planerar du några dagar med vandring eller skidåkning i de aragonska Pyrenéerna? Då kan du hyra en semesterbostad i Aínsa, som är den perfekta utgångspunkten för ändamålet.

Hondarribia, i Guipúzcoa

Om du besöker Baskien, missa inte Hondarribia (Fuenterrabía på baskiska). Bo i Hondarribia för att njuta av områdets skönhet och den utsökta baskiska maten. Stenhusen med de färgglada balkongerna och maten - tillagad på lokala råvaror av högsta kvalitet - är bara två av attraktionerna i denna fiskeby, belägen endast 20 km ifrån trendiga San Sebastián. Även under en regnig dag, är Hondarribia fortfarande lika charmig.

Vejer de la Frontera, i Cádiz

Smala gator och vitkalkade hus är typiska för byn Vejer de la Frontera i Cádiz, som dessutom är känd för sin gastronomi. De två största sevärdheterna är utan tvekan El Arco de las Monjas (”nunnornas ark”) och klostret Convento de las Monjas i de gamla judiska kvarteren. En semester i provinsen Cádiz är inte komplett utan att hyra hus eller lägenhet i Vejer de la Frontera och uppleva denna sydspanska by.

Setenil de las Bodegas, i Cádiz

Inte många byar i Spanien är lika fascinerande som Setenil de las Bodegas! En del av Setenil är inbyggd i ett stort stenblock, som spektakulärt hänger över några av gatorna. Detta, tillsammans med ställena längs flodklyftan Tejo är de största attraktionerna i Setenil. Semestra i Sierra de Cádiz och prova den berömda gastronomin, särskilt chorizon från grisar som betar på de omgivande kullarna. 

Masca, på Teneriffa

Om du vill uppleva en lantlig sida av Teneriffa är byn Masca rätt plats. Detta är en liten ”pueblo” med endast 150 invånare, där husen bokstavligen byggts på toppen av bergskammen och är omgivna av vassa klippor. Det fantastiska läget uppe på Teno-massivet och alla vackra hus är Mascas största dragningskraft.

Mojácar, i Almería

Byn Mojácar i Almería finns alltid högt upp på listorna över de mest charmiga byarna i Andalusien - och det är inte svårt att förstå varför. Mojácar lever verkligen upp till bilden av en andalusisk by: smala gator och vita hus där byborna vackert dekorerar sina balkonger och barer med färgsprakande blomster. De olika civilisationerna som har bott i byn har lämnat sina spår, och det gör en vistelse i Mojácar ännu mer speciell.