Vin, Ronda och dess magiska charm

Vinturismen i Spanien är ett fantastiskt och roligt sätt att spendera sin semester på speciellt om du tillbringar tiden i vackra Ronda. Fler och fler väljer att spendera sin semester på landsbygden utomlands, ifall du vill spendera din semester i Ronda så gör det enklast genom att i hyra hus i Ronda.

Vi guidar dig igenom en resa som utlovar en upplevelse inte bara av stadens otroliga skönhet men dessutom av dess fantastiska mat och självklart utmärkta viner som produceras i små vingårdar som ligger gömda i naturen.

På denna resa kommer du att få njuta av stadens skönhet, dess fantastiska mat och utmärkta viner som producerats lokalt på de små vingårdarna på landsbygden. Om man har bestämt sig för att bo och hyra hus i Costa del Sol så är Ronda ett perfekt utflyktsmål att besöka.

Ronda

Framtiden ser ljus ut både vin- och turistmässigt för regionen då det är allt fler som letar boende i Serrania de Ronda.
Historien berättar om hur guden Bacchus, den romerska vinguden gjorde ett framträdande i detta fantastiska landskap där både romare, fenicier och muslimer finns inblandade. Staden lever alltid på kanten av klippan näst intill den berömda "Tajo de Ronda".

Vinturismen i Ronda och dess framtid ser väldigt ljus ut. Idag är Ronda en av de yngsta vindistrikten på den nationella scenen, men dess historiska förflutna sträcker sig långt tillbaka i tiden. Tack vare de arkeologiska fynden i den romerska staden Acinipo har man konstaterat att Ronda var en av de få städer som tillverkade vin som sedan exporterades till Rom. Acinipo betyder vinets stad och är idag en av de senaste tillskotten inom de olika vinrese-äventyr som du hittar i Spanien. Dessa resor planeras av Acevin och du hittar mer information på den officiella hemsidan för vinturer och turism i södra Spanien.

De viner som produceras i denna del av Spanien är idag högre värderade än tidigare och detta verkar vara en trend som håller i sig. Det är inte bara på nationellt utan även internationell nivå som föreslår att det borde skapas en typ av turism som inriktar sig på vinet och ger folk en djupare inblick inom vinframställning. Detta tror man kan göra jorden i området till ett paradis eftersom trenden pekar på att allt flera semesterfirare i Spanien söker en tillflyktsort i södra Spanien.

Vi har förberett en upplevelse som leder dig till vägar fulla av känslor och smaker, så tveka inte och boka biljett idag.

Ronda - Drömmarnas Stad

“He buscado por todas partes la ciudad soñada, y al fin la he encontrado en Ronda" Poeta Rainer María Rilke 

"Jag har letat överallt efter drömstaden, och till sist hittade jag Ronda" Poeten Rainer Maria Rilke

acinipo

 Med ett kort avstånd till Medelhavet, ett speciellt klimat och ett geologiskt mångfald, är detta område fyllt med möjligheter till olika typer av unika viner. Vingårdarna hittar man i områden runt Ronda, efter ett besök rekommenderar vi att du tar chansen till att se den historiska stadskärnan, dess romantiska smågator och alla underbara byggnader.

Enligt oss så är den bästa tiden för att besöka vingårdarna i september, men alla årstider har sin egen lilla charm. I september är det skördetid och fälten fylls av säsongsarbetare som plockar druvor  från årets odling. Allt från skörden hamnar därefter i olika kammare, för att i sin tur få möjligheten att andas och skapa en atmosfär av de intensiva dofter från alla röda frukter. Ronda är en perfekt plats för vinodling och prinsen av Hohenlohe och "Marqués de Griñón" hade inte fel när de valde Ronda som platsen för sina vinprojekt, på samma sätt som vinodlarna Juan Manuel Vetas, Frederic Schatz och Matin Kieninger som idag är bekanta namn inom vinindustrin.

Detta land har i slutändan något magiskt över sig och detta öppnar dörrar till alla olika grupper av druvsorter och har du ett intresse, lite nyfikenhet och självklart liten bit land i området så har du förutsättningarna att odla olika sorter som Merlot  Cabernet Franc, Pinot Noir, Syrah, Tempranillo eller Garnacha bland andra.

Vinet och dess färdled

För närvarande är vinrutten i Ronda (Málaga) relativt ny med totalt 21 vingårdar som innefattar kommunerna Ronda och Arriate och när man besöker området kommer man att få upp ögonen för de fantastiska naturparkerna som Sierra de Grazalema och Sierra de las Nieve.

Idag hittar man vingårdar som har varierat sina koncept och skapat förmåner med vinrutter för alla som är intresserade av vinets underbara värld. Det bästa sättet att njuta av denna underbara vinupplevelse är att fira din semester genom att vara boende i Malaga, som ligger drygt en timmes bilresa från vingårdarna.

Bodegas Chinchilla

Bodegas Chinchilla

Omgiven av vingårdar och landsbygd kan man här hitta en vacker vingård vars fasad stolt visar namnet från den plats som kallas "Chinchilla", i ett område som kallas Ronda La Vieja nära den romerska staden Acinipo.  Bodegan är ett familjeföretag som grundades av Gema Alonso och hennes make José María Losantos och är en av de mest kända i området. Här kan man ta en runda och besöka en av de första vingårdarna som öppnade sina dörrar för allmänheten. Vinodlingarna här blir väldigt bra omhändertagna och man kan med största möjliga respekt iaktta den typ av teknik som används i produktionen och därmed skapa sig en referens till hur det andalusiska vinet och de mest berömda vingårdarna arbetar.

Vin sorter:

 • Rosa, vita och röda viner

Aktiviteter: 

 • En promenad genom alla anläggningar som går hand i hand med en beskrivning av alla processer för plantering och produktion till åldrandet av vinet. Du avslutar med en provsmakning av tre viner som serveras med två tapas.
 • Introduktion till provsmakningskurser
 • Vin och mat
 • Vin till evenemang

Ta kontakt för bokningar och information om priser.

Kontakt: 

Gema Alonso

Tel: +34 951 166 033+34 951 166 033

Tel: +34 606 945 937+34 606 945 937

+ Information: http://www.chinchillawine.com/es/

Hitta dit:

Cordel del Puerto Alquejigal, s/n 

29400 Ronda 

Málaga, España

gps: 36°48'50.6"N 5°11'17.5"W

Bodegas Descalzos Viejos (De Barfota Gamlingarna) 

Descalzos Viejos

Här hittar man utan tvekan en av de charmigaste och dessutom en av de mest besökta vingårdarna i Andalusien. Den fängslande historien bakom det faktum att ett kloster blev en bodega året 1505 har självklart bidragit till charmen på denna fantastiska vingård. På grund av avståndet till staden flyttades detta brödraskap från sitt gamla kloster till en byggnad i Ronda och här grundades ett nytt kloster med namnet Los Remedios (Läkemedlet) och den gamla användes som Casa de Recoletos (Minnets hus), ett namn som kommer från den gamla föreningen Trinitarios Descalzos som i sin tid ockuperade klostret innan övertagandet och efter de skador som orsakades av jordbävningar och luftfuktighet.

Tack vare familjerna Retamero & Salesi som köpte fastigheten 1998, återställdes gården till en vingård. Här har man återgett den naturliga känslan som går tillbaka till tiden då alla väggar var vittnen till den intressanta historia som än idag vibrerar genom marken och alla byggnader. Deras vingårdar ligger vid "Tajo De Ronda"och utsikten härifrån är extraordinär. Den unga vinmakaren Vincent Inat gör ett fantastiskt arbete och ger sina viner en speciell och annorlunda personlighet som i grunden härstammar i stadens rika historia.

 

Descalzos Viejos

Aktiviteter:     

Till skillnad från andra vingårdar så har Descalzos Viejos inga öppettider eller vinrutter. Allt görs på beställning för både par och grupper upp till 30 personer och ibland kan denna siffra bli högre beroende på vilken tid av säsongen man vill komma.

Deslcalzos Viejos Vinutbud: Vita och röda sorter,  de har ett sött vin "DV Minima" som är ett vin som är sällsynt i denna del av Spanien. Vinet är från Botrytris. En liten pärla från södra Andalusien.

 

Kontakt:

Föreståndare:

Flavio Salesi

Tel. (+34)607167482(+34)607167482

+ information: http://www.descalzosviejos.com/

Hitta hit:

Finca Descalzos Viejos

Pdo. de los Molinos s/n

Apartado de correos 365, 

29400 Ronda (Málaga) España

gps: 36°45'04.4"N 5°10'46.4"W

Bodegas Vetas

Vetas

När du besöker alla olika typer av vingårdar så kan du inte undgå att få en känsla av att Bodegas Vetas är en av de minsta och egna men samtidigt charmigaste bodegorna runt Andalusien och Ronda. Juan Manuel Vetas är med sin fru Maria Elena beslutsfattare och försäljare av respektive viner med samma efternamn som grundarna. Vinet är dessutom en nationell referens och en de bästa vinerna från Andalusien. På ett par hektars mark och med mycket låg avkastning kan Vetas endast skapa två olika typer av vin och dessa har man namngett 100% Petit Verdot och Vetas Selección för att hedra alla kvinnor och deras förföriska natur.

Aktiviteter:

 • Vinrutt med vinprovning och massa information.
Kontakt:  
 
Maria Elena 
Tel. (+34) 687 863 306(+34) 687 863 306
 
+ Information: http://www.bodegavetas.com/
 
Hitta hit:
 
"El Baco" - Camino Nador
29350 Arriate, Málaga - España
 
gps: 36°47'22.3"N 5°07'21.4"W

Bodegas F-schatz

bodegas Schatz

Man kan säga att Frederic Schatz i samband med Juan Manuel Vetas, prinsen av Hohenlohe och Marqués de Griñón var visionärerna vars modiga satsning på vinframställning i Ronda skapade denna trend för mer än 13 år sen. Schatz Familjen kommer ursprungligen från norra Italien, Sütdtirol och flyttade senare till södra Tyskland i Korb. Frederic, en mycket ung man visste att han ville bli vinodlare och den perfekta platsen hittade han i Ronda, ca 1982. Familjens vingård ligger i ett av de områden där ett stort antal vingårdar ligger i närheten av Ronda i den gamla romerska staden Acinipo, här hittar man gården som har samma namn från samma område "Finca La Sanguijuela". Schatz praktiserar här ett ekologiskt och biodynamiskt jordbruk med några mycket speciella och unika viner.

bodegas Schatz

Vin: De producerar vitt, rött och rosa Acinipo vin, gjort med den österrikiska sorten Lemberger, ett annat vin som man måste prova.
 
Aktiviteter: Guidad vingård och produktionsområde, förklarar filosofin av ekologiskt och biodynamiskt jordbruk, ett mycket intressant besök (finns endast på lördagar).

 

Kontakt:

Tel. / Fax:. +34 952 871 313

Móv:.+34 678 664 105+34 678 664 105

+ Información: http://f-schatz.com/web

Hitta hit:

Apto. de Correos 131, E-29400

Ronda, Málaga (Spain)

gps: 36°46'16.2"N 5°12'30.1"W

Bodega Kieninger

Kieninger

Vem visste att en Österrikare hade valt Ronda för att göra vin, ett beslut som togs 1998. Martin Kieninger en annan producent som bor i denna stad är urspurngligen från Ried, i norra Österrike. Med en lång tradition av vinframställning började han år 2000 med sitt projekt genom att plantera 4000 österrikiska stammar som Blaufraenkisch och Zweigelt, vilket förutom alla franska och spanska viner ger vissa speciella smaker. Hans filosofi bygger på ett ekologiskt och biodynamiskt jordbruk vilket är en typ av respekt för marken och det traditionella sättet att arbeta.

Viner:

 • Röda Viner

Aktiviteter:

 • Guidade visningar av vingården och med information om odling och bearbetningning. (Guidning av Martin Kieninger)
 • Provsmakning av tre viner med ost och bröd. Besökstid: ungefär en och en halv timme
 • Max 20 personer
Kontakt:
 
Martin 
Tel.: +34/952879554+34/952879554
 
+ Information: http://www.bodegakieninger.com
 
Hitta dit:
 
Huerta Corchero Los Frontones, 67 
29400 Ronda, España 
 
gps: 36°47'50.7"N 5°09'55.4"W

Aktiviteter

Andra Aktiviteter i Ronda och Dess Omgivning

 • Cykling   
 • Paddling     
 • Kanot
 • Vandring     
 • Fågelskådning     
 • Luftballlongsflygning     
 • Grottforskning     
 • Buggyturer     
 • Besök smurfarnas blå by

Kulturkalender

Restauranger och Vinotek

 • Restaurante Pedro Romero
  Calle Virgen de la Paz 18, 29400 Ronda
  952 87 11 10952 87 11 10
 • Restaurante Mesón El Sacristán
  Plaza Duquesa de Parcent 14, 29400 Ronda
  952 87 56 84952 87 56 84
 • Almocábar
  Plaza Ruedo Alameda 5, 29400 Ronda
  952875977
 • El Coto Alto
  Plaza Duquesa de Parcent 5, 29400 Ronda
  678819226
 • Enoteca Vinoteando
  Calle Lauría 6, 29400 Ronda
  951 08 38 73951 08 38 73

Att Hitta Dit