Ett besök till byn Frigiliana på Costa del Sol

Sex kilometer norr om Nerja och drygt femtio kilometer från Málaga hittar du Frigiliana. Den pittoreska byn är en populär by för de som söker något riktigt romantiskt i typisk spansk anda, denna exceptionellt vackra by har verkligen en unik karaktär som bjuder på många olika äventyr och känslor.

Här hittar du en labyrint av kullerstensgator, med vitkalkade hus som skapar en fantastisk kontrast mot den blå himlen och de röda taken. De färgglada blomkrukorna är packade med en fantastisk blandning av bougainvillea, lavendel och jasmin som bidrar till ytterligare en extra färgklick till denna förtrollande plats.

Har du redan besökt Frigiliana? Läs favoritartikeln: Topp 10 utflykter för hela familjen att besöka nära Malaga

När du går uppför backen genom de små gågatorna, förbi de vita husen, förbi små skrymslen och vrår som erbjuder på glimtar av den enastående landsbygden och kusten nedan, då kan du till fullo förstå varför Frigiliana anses vara en av de vackraste byarna i Andalusien. En by som konsekvent har vunnit utmärkelser som t.ex. "vackraste byn i Andalusien" av den spanska turism myndighet.

Ta dig en titt på vår video så förstår du varför.

Om Frigiliana

View from the top of Frigiliana

För att förstå sig bättre på byn så kan dela in den i två delar. Den nya och lägre delen av byn och den äldre stadsdelen Morisco-Mudéjar som egentligen är den övre delen och dessutom det område man borde åka till.

Att vandra på gatorna bidrar till glädje på många olika sätt och ibland kan du nästan känna och tro på något sätt, att du har har åkt tillbaka i tiden, tillbaka till ett land med moriska kungadömen och spanska "conquistadorers", till en plats som känns anmärkningsvärt likt byarna i grannlandet Marocko.
Hela känslan och atmosfären i Frigiliana är anmärkningsvärd och måste upplevas om du är i närheten.

Street in Frigiliana

Smala och slingrande gator döljer något som bara väntar på att utforskas. Frigiliana byggdes på en bergssida och gatorna är väldigt branta. I vissa fall så ska du tänka sig för innan du går ut på promenad på okänd mark.

Att staden är belägen trehundra meter över havet gör att utsikten från Frigiliana blir spektakulär. På en klar vinterdag så är den nordafrikanska kusten synlig och utsikten över Nerja och den omgivande landsbygden kan inte bli mycket bättre än den du hittar från Frigiliana.

Läs favoritartikeln: Den definitiva guiden till de bästa stränderna i Nerja om du har vägarna förbi.

Historiska och kulturella händelser i Frigiliana

 • De platser av historiskt intresse inkluderar Fuente Vieja (den gamla fontänen), Iglesia San Antonio (kyrkan), Real Expósito, kapellet Santo Cristo de la Caña och renässans-slottet av grevarna av Frigiliana.Street in Frigiliana
 • Casa Solariega de los Condes även känd som El Ingenio (kvarnen) byggdes i slutet av 1600-talet av familjen Manrique de Lara. De planterade ett sockerrörsplantage här och etablerade en sockerfabrik. I byggnaden finns fortfarande en melassfabrik vid namn Ingenio Nuestra Señora del Carmen, den sista av sitt slag i Europa.
 • Casa del Apero byggdes i början av XVII-talet och det är här man hittar turistbyrån, stadsbibliotek, Frigilianas alla  historiska arkiv och byns historiska museum. Museet är värd en titt och är dessutom det första arkeologiska museumet i Axarquía.
 • El Torreón är en annan intressant plats, belägen i den gamla stadsdelen Mudéjar, strax utanför Calle Real. Platsen har tidigare varit ett spannmålsmagasin men är idag en del av ett hus. Den pittoreska gården nås via en anläggning fylld med valv som skyltar "El Torreón."
 • Ett besök i resterna av den gamla moriska borgen på toppen av byn. Inte mycket är kvar av slottet som förstördes när morerna drevs ut, men utsikten är fantastisk.
 • Tres Culturas, kulturfestival. som firas den sista veckan i augusti är en av Frigilianas största händelser.
 • Frigiliana skyddshelgon är San Sebastian och firandet i hans ära äger rum den 20 januari. En annan stor händelse på Frigiliana årliga kalender är den 13 juni, då hålls den lokala ferian eller stadens lokala festival som du annars kan kalla den.

Vad kan du göra i Frigiliana?

 • En av favoriterna som alltid, är att vandra gatorna genom den prisbelönta grannskapet i Mudéjar .
 • Lunch eller tapas med en utsikt som gör att man tappar andan. Många av de restauranger och barer har takterrasser med utsikt över byn och dalen nedanför. Rekommenderat är La Taberna del Sacristan (Plaza de la Iglesia, 3) och The Garden Restaurant (Calle Santo Cristo s / n - thegardenfrigiliana.com). Båda erbjuder en fantastisk utsikt och dessutom utsökta rätter i samma klass. Om du är sugen på något enklare som tapas så är Restaurante Al Fuente (Calle Real 32) och sötsakerna hittar du i butiken La Tienda (Calle de la Iglesia 7) som är utsökta.

Restaurant terrace, Frigiliana

 • Det finns tolv keramiska plattor som går att beskåda i den gamla delen av byn. De berättar historien om de moriska upproren och de sista striderna som utkämpades i området.
 • Den bohemiska atmosfären i byn har lockat några kända konstnärer och fotografer genom åren, bland annat Arne Haugen Sørensen, Klaus Hinkel, Penelope Wurr och Miro Slavin. Det finns regelbundna utställningar i Casa del Apero och i privata gallerier runt omkring.
 • Kom ut i naturen. Frigiliana är en perfekt utgångspunkt för att utforska den omgivande Sierra de Tejada Almijaras naturpark. Vandring blir inte mycket bättre än så här. John Keo (+34 647273502) är mannen du borde tala med om du vill ha assistans i lokala vandringar.
 • Utforska Rio Higueron. Higueron floden är lugnare än angränsande Rio Chillar i Nerja. Det finns några fantastiska platser att hitta här om du är sugen på en picknick och en liten vandring.
 • Ridning är populärt i området. Donna från los-olivillos.com rekommenderas i samband med denna typ av aktivitet.

Rio Higueron, Frigiliana

 • Pozo Batan Alberca - Frigilianas naturliga pool. Simning är inte officiellt tillåtet, men både lokalbefolkning och besökare simmar här när hettan slår till. Var försiktig om du planerar att simma, särskilt med barn. Att hoppa från väggarna runtomkring rekommenderas inte (trots att du ser det i videon ovan).
 • Besök den förlorade byn Acebuchal.  Denna aktivitet bör stå högt på alla besökares listor och har du möjligheten till att se området så bör du inte missa det.
 • Besök den lokala marknaden - Frigiliana marknadsdagar är torsdag kl 10-14. Alltid en källa för lokala produkter och specialiteter. Håll även utkik efter konsthantverksmarknaderna som dyker upp ibland på lördagarna. 

Hur tar du dig till Frigiliana?

Frigiliana ligger precis ovanför Nerja. Följ A7 / E15 tills du kommer till avfarten mot Nerja och Frigiliana, avfart 292. Åk vänster över rondellen och fortsätt rakt över till nästa, där tar du MA-5105 i bergen (du kan inte missa det). Denna väg slingrar runt och klättrar upp på berget som så småningom tar dig till Frigiliana, det finns bara en väg. 

Det finns en stor kommunal parkeringsplats vid infarten till byn vilket är det bästa stället att parkera. Försök inte att köra runt centrala delen av byn. Flera vägar är bilfria och de som inte är vana med branta och smal vägar borde bara ta sig en promenad istället. Överlåt körning till lokalbefolkningen. Under torsdagar är det svårare med parkering och även vid skolstart kl 9 och skoslut kl 14. 

Det finns bussar som avgår från Nerja till Frigiliana. Restiden är ca 15 minuter och kostar ca en euro. För information om tidtabeller kolla här: busstidtabell Frigiliana

En taxiresa från Nerja till Frigiliana bör kosta mellan 10-15 € beroende på tid på dygnet.

Andra intressanta artiklar värda att för dig som gillade denna artikel är:

Bästa Weekend Destinationerna i Andalusien, en fantastisk artikel för alla som gillar friluftsliv.

Vin, Ronda och dess magiska charm, en artikel om vinturism i allas favoritby, Ronda.

Tio 360° Fotosfärer av Andalusiens bästa naturområden, en bildserie alla spanien älskare.