Besök El Acebuchal – den förlorade byn

Byn El Acebuchal har fler namn som t. ex. den förlorade byn och spökstaden/"el pueblo fantasma".

Interaktiv fotocirkel av Acebuchal:

El Acebuchal, Frigiliana av John Kramer Klicka på bilden för att expandera till helskärm för en 360-graders visning. Genom att klicka på pilarna ser du vyn från gatan.

 

Achebuhal är en extremt vacker by i hjärtat av Sierras of Tejeda, Almijara och Alhama Natural Park vid gränsen mellan Frigiliana och Competa. Om du bor i området är det här den finaste dagsturen. Spektakulära landskap, god mat och en by där tiden absolut stått stilla. 

Historien om Acebuchal

Acebuchals historia är minst sagt komplicerad. Byn grundades på 1600-talet, placerad mitt på mulåsnedrivarnas väg mellan Granada och Malaga. Här stannade handelsmän, en plats att vila och proviantera. 

The village of Acebuchal, Frigiliana

Som så många byar i området, led Frigiliana och Acebuchal grymt under det spanska inbördeskriget. 

Frigiliana deklarerades "Röd" (Republican) i juli 1936. Fascisterna återerövrade byn in februari 1937 och tog hämnd på alla som misstänktes vara kommunister. 

gata i Acebuchal

De många avrättningarna och skräckväldet drev många av byns invånare upp i de närliggande bergen där de startade en vänstergerilla känd som Marquis - ledd av José Muñoz Lozano, känd som "Roberto".

När inbördeskriget var slut 1939 fokuserade Franco på få slut på all motståndsrörelse. 
Marquis stod högst på hans lista. 

Achebuchal

Vad som började, var ett blodigt gerillakrig mot Guardia Civil som varade till 1952. Frigiliana och Acebuchal var i frontlinjen och byborna var trakasserade från båda håll. 

Sommaren 1948 gav myndigheterna order till de 200 invånarna av Acebuchal att överge sina hem. Byn hade länge varit misstänkt för att ge husrum och mat till gerillan. 

En mans dröm

Spökstaden Acebuchal förblev övergiven till 1998.

José Muñoz Lozano “Roberto”En man - Antonio "El Zumbo" förverkligade en livslång dröm och återvände till Acebuchal och började bygga upp byn igen sten för sten. Resultatet är fantastiskt. Kom ihåg att allt var gjort för hand och det fanns ingen elektricitet eller vatten här förrän 2003. 

Antonios familj driver nu en framgångsrik restaurang och ett lantligt hotell i byn. Maten är fantastisk, det mesta är närproducerat och organiskt, salladen smakar himmelskt, liksom det hembakta brödet, efterrätterna, glassen, familjens olivolja. Husets specialitet är vilt - vildsvin, kanin, anka, rådjur, lamm. En måltid här är högst rekommenderad. 

En viktigt sak att ha i åtanke är att ta med kontanter. Acebuchal har ingen fast telefonlina och inga kreditkort accepteras. De har stängt på måndagar och ring alltid i förväg – Antonio +34 650617901 eller +34 666 790 895 - hemsida - (hans son, även han Antonio, är flytande på engelska). 

Att strosa på Acebuchals gator och besöka den lilla byns kapell är som att ta ett kliv bak i tiden. Mulåsnor och åsnor används som i forna dagar. 

Naturälskare kan inte önska sig ett bättre ställe. Vandringen är oöverträffad och området har ett överflöd av djur (vi har sett vildsvin det vid flera tillfällen). 

Fabrica de la Luz

För de mer äventyrliga, ta en tur till Fabric de la Luz (III), ett riktigt äventyr. Du kommer till en idyllisk plats för att ha picknick.

Fabrica de la Luz III nära Achebuchal

Vandring nära Fabrica de la Luz, Achebuchal

Det går en ca 4 kilometer av skogsväg från Acebuchal till Fabrica. Leden är ok och kan köras med bil.Vägen är trång och slingrig tidvis, inte en väg för den räddhågade eller personer ovana att köra under dessa förhållanden.

Att gå ner är näst intill rakt fram. Leden är jämn under fötterna, men det kan kännas som en lång promenad tillbaka upp under sommarmånaderna (ta med massor av vatten!).

Fabrica de la Luz

Fabrica är en liten oas i mitten av naturparken, mycket tystare än sin kusin och granne Fabrica de la Luz in Canillas de Albaida.

Det finns varierande klippbassänger och små vattenfall som ger dig möjlighet att kyla av dig en varm sommardag. Vattnet är ovanligt rent och drickbart. 

Junta de Andalucia har deklarerat området till ett  "Area recreativa" – som sådan finns det faciliteter på plats så som grillplatser, campingmöjligheter, men sök tillstånd i förväg. 

Hitta hit

Acebuchal ligger 7km från Frigiliana.

Följ skyltarna från centrum av Frigilianas Plaza Tres Culturas och följ vägen åt höger. 

Du kör på gamla Torrox-Competa-vägen (MA – 9012) map.

Vägen vindlar sig uppåt o(ch ger dig spektalura vyer över Nerja) och efter 2 km håll ögonen öppna för en skylt till höger. 

Det finns en stor träskylt som annonserar för bar/restaurang i Acebuchal, ta höger här. Vägen snor sig uppåt åt höger och du kommer sedan till en korsning på toppen. 

Ta höger och följ skyltarna till Acebuchal. Vägen svänger blir snabbt grusväg och efter ett par kilometer neråt är du framme i byn. Följ samma väg, det finns bara en, om du vill köra vidare till Fabrica de la Luz.