Bästa Weekend Destinationerna i Andalusien

Gata i Acebuchal

Spanien har många intressanta resmål för folk som älskar det varma vädret, alla natursköna områden och självklart den stora variationen på kultur och livsstil. Andalusien är en av de populära regionerna som sträcker sig över 87.000 km ²  och utgör ca. 17% av landet. Regionen har många sevärdheter att erbjuda sina besökare och vi listar några höjdpunkter för din semester i denna fascinerande och vackra del av södra Spanien.

De Naturliga Stränderna i Cabo de Gata, Almeria

Cala de Enmedio, Cabo de Gata

Detta område heter Cabo de Gata efter mineralen Agata som brukade hittas här. När du kör genom denna nationalpark ser du hur det böljande landskapet ändrar sig från öken med kaktus och prickiga päronträd till vackra, rustika stränder.

Molino del Collado de los Genoveses

Du kommer att upptäcka byar som ser ut som om de kom rakt ut ur vilda västern. Det är lätt att se hur detta område har lockat så många filmproducenter. Nyligen filmade Ridley Scott scener för filmen Exodus på Playa de los Genoveses. Fågelscenen från Indiana Jones och The Last Crusade filmade också här.

Alpujarra

Pampaneira - Alpujarras
Alpujarras
charmiga och små byar sträcker sig ut över Granada och Almeria provinsen och regionen ligger nära bergskedjan Sierra Nevada och det fantastiska landskap runtomkring. En dagstur runt Alpujarras kan skapa en unik upplevelse som innehåller allt från långa promenader i naturen och byn som ofta ger inblickar i den andalusiska livsstilen och självklart det lokala hantverket och  den goda Spanska maten. Att hyra en bil och resa runt i södra Spanien är att rekommendera under din semester i Granada provinsen.

Denna grupp av byar är för närvarande på väntelistan för UNESCO lista över världsarv och det finns en lång historia av silkesproduktion och hur man än gång har vart störst i världen i denna typ av produktion och export. Att festa i Alpujarras på en av de lokala festligheter under sommarmånaderna kan också vara ett roligt, billigt och enkelt sätt att se och uppleva de bättre sidorna av Spanien.

Granada - Alhambra Palatset och Mycket Mer

Granada

De gamla palatsen och de ståtliga trädgårdarna som man hittar i Alhambra är en av de rekommendationerna som ligger på UNESCOs världsarvslista. Fästingen är belägen i staden Granada och är över 1000 år gammal, genom historiens gång har området förändrats efterhand som olika monarker har erövrat Al Andalus som kungariket över lång tid hette.

Alhambra pool and palmer

Granada är känd för sin rika kultur och historia. Det kombineras influenser från mauriska, judiska, romerska och kristna traditioner. Från romernas kvarter i Sacromonte till det mauriska kvarteret i Albaicin, är gatorna i Granada en mångsidig historia.

Nasrid Palats
Alhambra
har en fascinerande historia och besökare på denna spektakulära plats lägger oftast märke till den intrikata ornamenten på väggarna runt palatsen och alla detaljer i arkitekturen skapar en symmetri i Nazarite palats och i vissa stunder känns det som om man har rest tillbaka i tiden.

Playa de Las Doncellas, Costa Tropical

När folk tänker på Granada som en provins, tänker de ofta inte på stranden. Men Costa Tropical är Granadas kustlinje, som sträcker sig över endast 19 km, det är där skönheten i bergen möter den vackra Medelhavs kusten.

Costa Tropical är ibland känd som den kuperade kusten, en relativt orörd spansk kustlinje som ligger strax under Costa del Sols livliga kust. En av de städer som besöker Costa Tropical är Almuñecar, med ett subtropiskt klimat i det turkosa havet.

Cordoba

Plaza del Socorro, Cordoba

Utöver den världskända moskén är Cordoba också känd för sin färgglada festival vid namn "Fiesta de los Patios", en festival som firar och hyllar alla fantastiska färger och lukter som man kan hitta på uteplatser, balkonger och terrasser runt staden, och även om festivalen äger rum i maj kan du fortfarande besöka stadens patios vid andra tider på året.

Solnedgången över den romerska bron är fantastiskt och vill man uppleva en romantisk och magisk spansk natt kan man ta en promenad runt de gamla gatorna efter mörkrets inbrott, kolla in vår stadsvandrings-guide för Cordoba för att enkelt kunna ta dig runt i staden.

Cordoba Moské


Moskén i Cordoba är utan tvekan värt ett besök om man vill se ytterligare en av Andalusiens skönheter som ligger på UNESCO: s världsarvslista. Konstruktionen av denna imponerande moské började i 1786 och tog nästan 200 år att slutföra, katedral-moskén ligger i den centrala delen av de gamla kvarteren i Cordoba och huvudhallen är full av hundratals kolumner och valv som ibland kan få en att tappa andan.

Trots att många av pelarna och kolumnerna ser likadana ut, så kommer de i verkligheten från alla olika länder ingick i imperiet över en tid sträckte sig över stora delar av Afrika och Europa.

Malaga

Palacio de Obispo, Malaga
Malaga
är utan tvekan en av de mest populära städerna i Andalusien och många turister hittar hit främst för stränderna, nattlivet och det enkla livet. De gamla kvarteren i Malaga är ett bra ställe att starta på och man hittar massa intressanta tapas barer och kulturella fynd längst de labyrint liknande gatorna.

Stadens fästning vid namn Alcazaba är ett perfekt sätt att få en bra fågel bild av centrala Malaga samt hamnen och nedanför Alcazaba hittar man också den imponerande romerska teatern, Picasso Museet och den stora katedralen. Om man vill kan man ta  en promenad upp eller ner från Alcazaba finns det också bussar. Calle Larios är den största kommersiella gatan och har många klädbutiker för de shoppingsugna.

Caminito del Rey
I provinsen Malaga ligger en annan av Spaniens mest imponerande sevärdheter, Caminito del Rey - kungens väg. Inte för de löskokta, då gångbanan är fast längs en smal passage på hög höjd. De modiga vandrarna får njuta av ett spektakulärt landskap.

Ronda

Ronda

Ronda är en populär inlandsstad i Malaga provinsen och är ett perfekt resmål för en dagstur om du bor på Costa del Sol. Staden är uppdelat i två delar p.g.a.. av en 120 m. djup ravin och utsikten från  El Tajo bron är imponerande och är ett perfekt ställe för att koppla av och ta lite semesterbilder. En annan rekommendation vore att ta en promenad mot Plaza de Toros, här hittar man ett museum som visar olika aspekter av denna spanska tradition och historian.

Sevilla

La Giralda, Sevilla

Sevilla är känd för sina processioner i den traditionella påskveckan vid namn Semana Santa (påskveckan) och därefter har vi den lokala festivalen Feria de Abril som varar i 10 dagar. Färgade flamenco klänningar, traditionellt klädda män på hästar och självklart massor av manzanilla, ett torrt vin som åtnjuts varje år som en tradition, och allt som oftast ett säkert kort att bli onykter på i den stekande hettan.

Det finns många kulturella och historiska monument som är värda ett besök och en stadsvandring i Sevilla är ett måste! Huvudattraktionen är katedralen i Sevilla med de tre berömda byggnaderna Giralda, Alcázar och Archivo General de Indias och andra ställen kan vara  Plaza de España, Parque Maria Luisa och stadsdelen Triana.

Om du besöker provinsen Sevilla är det också värt att ta en dagstur för att besöka en av de vita byarna (Pueblos Blancos). Dessa fantastiska vita byar ligger vid toppen av kullarna i provinsen och ger en känsla av att man befinner sig precis vid Medelhavet. Spendera tid i någon av dessa byarna med att vandra runt på de smala gatorna och ta några idylliska semesterfoton.

Cadiz

Cadiz

Denna kuststad är den äldsta staden i Spanien som grundades på 1100-talet f.Kr. Idag har Cadiz fortfarande en av de viktigaste hamnarna i Spanien och de fantastiska stränderna, stämningen i staden och den vänliga lokalbefolkningen gör ens besök till en ren glädje och man kan väldigt ofta känna att det är något speciellt med Cadiz.

Playa de la Caleta

Att gå och smaka några tapas i Barrio de La Palma, ta en bara en kort promenad på stranden eller längs de befästa murar bredvid havet samtidigt som man ser San Esteban slott är rekommenderat. Ta dig till Cadiz för det finns ett skäl till varför staden är så gammal, välbevarad och uppskattad.

Bolonia, Tarifa, surf - sup

Cadiz är också känd för sina stränder. Costa de la Luz är ett särskilt populärt resmål för semestrande spanjorer. Den här kusten vetter mot Atlanten och en speciell plats är Tarifa, en strandstad där du kan stå vid den punkt där Atlanten möter Medelhavet. På grund av den skillnaden i tidvattnet mellan medelhavet och Atlanten under sommarmånaderna är stränderna ett bra ställe för vattensporter, allt från paddla till kitesurfing.

Jerez de la Frontera

Jerez de la Fronteria

Det finns ingenstans bättre plats i Andalusien att besöka en Bodega än i Jerez. Det finns flera etablerade bodegas som erbjuder besök och provsmakning i Jerez och i Puerto Santa Maria. Besök en vinkällare och lär dig om processen bakom att producera kvalitetsvin och sherry.

Tabanco San Pablo

Vin- och sherrykulturen i Jerez återspeglas också i sin gastronomi. Lokalt vilt och fisk marineras i sherry vilket resulterar i rika och välsmakande rätter. Att prova är sauteed kronärtskockor med räkor, persilja och fino sherry för en riktig, autentisk smak från Jerez.

Royal caballeros från Jerez

Jerez är också känd för sin hängivenhet när det gäller att bevara den andalusiska hästens historia och förmågor genom att behålla den traditionella barockstil på hästshowerna runt om i provinsen. På The Royal Andalusian School of Equestrian Art, kan du gå runt i skolan och se utställningar som "hur de andalusiska hästarna dansar", med klassiskt dressyr och enastående spansk musik.

Doñana Nationalpark

Flamingos i Nationalparken Donana (Cadiz)
Nationalparken Doñana
 är ett paradis för fågelskådning och är den största i sitt slag i Spanien. Denna park ligger i provinsen Huelva och är äpå UNESCO-listan över världsarv. Med ett stort antal fridlysta fåglar kan du njuta av fågelskådning i en vacker natur. Flamingos, gäss, och många andra djur och aktiviteter återfinns i denna imponerande park.

Andalusien är en av de vackraste provinserna i Spanien. Med sina mångsidiga landskap, historia och kultur har regionen så mycket att erbjuda. Ofta anses regionen vara mer traditionell än andra delar av Spanien, du kommer inte att bli besviken under ditt besök.