Stadsvandring i Córdoba

Córdoba är en perfekt stad att utforska till fots, eftersom den inte är allt för stor, och sevärdheterna i stadens centrum ligger bara ett stenkast i från varandra. Denna andalusiska pärlan har mycket att erbjuda när det gäller historia, konst och kultur. Gå med på en guidad tur genom Córdoba med våra tre tema-rutter!

Vandringsled 1: HistoriaDet romerska templet i Córdoba


När det gäller historia finns det inte många städer som har mer att erbjuda än Córdoba. Romer, judar, muslimer och kristna har alla givit sitt avtryck på denna stad, och detta framgår av alla de lokala och historiska attraktionerna. Gör dig redo för en intressant resa genom Córdobas rika historia!

Rutten

San Nicolas-kyrkan – Cristo de los Faroles – La Merced-palatset – Malmuerta-tornet – Santa Marina-kyrkan – Viana-palatset– San Lorenzo-kyrkan – San Pablo-kyrkan – Det romerska templet – San Francisco-kyrken – Calahorra-tornet – Den romerska bron – Moské-katedralen – Alcázar de los Reyes Cristianos – Caballerizas Reales (de kungliga stallen) – Maimonides-statyn – Synagogan – Zoco-marknad – San Bartolome-kapellet – Kardinal Salazar-sjukhus – Almodovar – San Juan-minareten.

 

Beräknad tid: 3 - 5 timmar

Hur lång tid rutten tar beror givetvis på hur mycket tid du spenderar i kyrkorna, palatsen och på de andra attraktionerna. Observera att några av platserna på listan har begränsade öppettider. För mer information, ta en titt på öppettiderna för Córdobas huvudattraktioner.

 

Den bästa tidpunkten att gå

Det är svårt att hitta en bättre utsiktsplats i Spanien än den på den romerska bron i Córdoba, om du vill se en vacker solnedgång. Därför rekommenderar vi att du går rutten under en sen eftermiddag eller tidigt på kvällen under våren eller hösten, när solen ligger länge, lågt på himlen och visar upp en oförglömlig syn. Om du besöker Córdoba på sommaren är det bäst att gå denna rutt tidigt på morgonen för att undvika den extrema sommarvärmen.

 

Du kommer att se ...

På denna rutt kommer du att uppleva gamla minnen från de olika kulturerna från Córdobas långa historia, inklusive den romerska bron, moskékatedralen och synagogan. Vid slutet av rutten har du varit på alla de viktigaste, historiska attraktionerna i Córdoba.

 

Visste du att …

Córdobas moskékatedral har alltid haft en symbolisk och viktig roll i rivaliteten mellan morer och kristna. När morerna invaderade staden Santiago de Compostela, beordrade den moriska krigsherren Al-Mansur att ta kyrkoklockorna från katedralen i staden och föra dem till Córdoba för att smälta ner dem till lampor till den stora moskén.

När den kristna kungen Ferdinand och hans män återtog Córdoba från morerna, beordrade han i sin tur att ta lamporna från moskén och smälta ner dem för att skapa nya kyrkklockor till katedralen i Santiago de Compostela.

Fotografi-session i Moskékatedralen La Mezquita

Vandringsled 2: Kultur

 

I Córdoba hittar du flera monument och sevärdheter, som har ett stort, historiskt och kulturellt värde. Det är en bra idé att förgylla besöken till stadens sevärdheter med aktiviteter som hjälper dig att lära känna stadens gamla traditioner och anda.

Efter ett besök till de spektakulära attaktionerna Mezquitan eller Alcazar (det kungligapalatset) finns det inget bättre än att gå ner på gatan och spana på människor, ta en drink på en restaurang medans du njuter av solnedgångens strålar smakandes på en lokal salmorejo (Córdobas version av den berömda Gazpacho) eller varför inte koppla av med att besöka ett arbabiskt bad.

Rutten

Santa Marina-kyrkan - Barrio de San Basilio - Plaza de Corredera - Judería - Mezquita-området - Alcazar kungliga palatset - Smaka Salmorejo på Mercado de la Victoria - Dricka kaffe vid floden Riu - Se solnedgången vid  Guadalquivir City Guadeloupe från Ribera Roof Terrace - Njuta av ett bad och en kopp te i Hamman - Den romerska bron - Besök Viana-palatset och uteplatser i Córdoba.

 

Beräknad tid: 5 - 6 timer

Om du vill spendera lite, extra tid med att ta bilder och njuta av atmosfären i det historiska centrumet medans du njuter av stadens gastronomi och smakar på tapas med ett gott glas vin, då kan du enkelt dela upp rutten över ett par dagar.

 

Den bästa tidpunkten att gå

Efter att ha gått denna vandringsled har du tillbringat större delen av tiden i stadens centrum. Därför är våren och hösten de bästa tiderna att besöka Córdoba. Några av de föreslagna attraktionerna (Alcazar, Mezquita, Viana-palatset, stadens uteplatser etc.) har öppettider som kan variera med årstiderna.

 

Du kommer att se ...

Med denna rutten kommer du att uppleva några av de viktigaste monumenten och sevärdheterna i staden och det är den bästa utgångspunkten för att lära känna stadens intressanta och unika historia. I århundraden har Cordoba varit hem för tre olika folk och kulturer: kristna, muslimska och sefardiska judar. Genom denna samexistens uppstod en unik kultur med ett arv, som kan spåras tillbaka till lokala traditioner och monument.

Plaza de la Corredera i Córdoba


Visste du att …

Plaza de Corredera är stadens mest centrala och stora torg, och under arkaderna hittar du barer, antikaffärer och till och med en matmarknad som är perfekt om du letar efter typiska och lokala produkter. Torget används ofta för evenemang, konserter, gatukonst och teaterföreställningar. Tidigare användes Plaza de la Corredera som tjurfäktningsarena och till offentliga avrättningar.

Barrio de la Judería - det judiska kvarteret i staden


Judería - en av de äldsta och mest fascinerande stadsdelarna, byggdes under den romerska perioden och utvidgades under den muslimska regimen (från 711) och ockuperades av judar under medeltiden fram tills att judarna blev utvisade 1492, av de katolska monarkerna Ferdinand och Isabel. För att njuta av den underbara, atmosfären i stadsdelen medans du besöker de många museerna och de historiska byggnaderna, glöm inte att ta en paus i närheten av Taberna Guzman för ett glas lokalt vin.

 

Vandringsled 3: TorgPlaza del Socorro i Córdoba


Denna rutt tar dig till några av stadens mest fascinerande plazas (torg), varav många har ett stort historiskt och kulturellt värde. Om du vill upptäcka dolda och pittoreska torg och andas in i atmosfären som ger Cordoba historiska centrum sin livliga karaktär, så följ med!


Rutten

Plaza de la Corredera - Plaza Tendillas - Plaza de la Compañia - Plaza de San Juan - Plaza de la Trinidad - Plaza de Torres - Plaza del Cardenal Salzar - Plaza de Maimónides - Plaza Agrupacion de Cofradias - Plaza del Triunfo de San Rafael / Canonigo Torres Molina - Plaza de Abades - Plaza del Potro - Plaza San Francisco - Plaza de San Pedro - Plaza de Aguayos - Plaza Vizconde de Miranda - Plaza de San Bartolomé - Plaza de las Tazas - Plaza de Orivé - Plaza San Andres - Plaza San Lorenzo - Plaza San Rafael - Plaza de San Augustín - Plaza Don Gome - Plaza de Santa Marina - Plaza de Capuchinos - Plaza del Socorro.

San Francicso-kyrkan i Córdoba


Beräknad tid: 6 – 7 timmar

Tänk på att denna rutt är cirkulär så du kan börja gå där det passar dig bäst. Om du kommer från tågstationen kanske du vill börja på Plaza de la Tendillas eller Plaza de Capuchinos (se karta).

 

Den bästa tidpunkten att gå

Vår och höst är de bästa perioderna. På sommaren, och speciellt under mitten av dagen, kan temperaturerna vara mycket höga. För att uppleva den sanna atmosfären och atmosfären i Córdoba är det lämpligt att undvika att gå tidigt på morgonen eller på mitten av dagen när gatorna är nästan tomma på människor och aktiviteter. Om du planerar att ta bilder, överväg möjligheten att göra rutten under eftermiddagen för att få ut så mycket som möjligt av din kamera och fånga den vackra solnedgången.

Plaza de Abades i Córdoba


Detta kommer du att se ...

Några fantastiska gömda skatter. Stadens historiska centrum är fullt av fascinerande torg, några mycket små som är därmed lätta att missa. Alla har sina egna berättelser och hemligheter, ofta kopplade till olika episoder i Córdobas rika, historia och traditioner.

Plaza del Portro i Córdoba


Visste du att …

Plaza del Potro har fått sitt namn från häststatyn som pryder toppen av vattenfontänen (föl kallas "potro" på spanska"). Tidigare var torget ett centrum för stadens hantverkare och en plats för boskap, något som fortfarande existerar på Posada del Potro. Detta var ett stall från 1500-talet, som också nämns is Cervantes berömda roman "Don Quixote".

Idag finns ett flamenco-centre vid Posada. Det kulturella utbudet på torget slutar inte där, för när du ser dig omkring hittar du det fantastiska museet Museo de Bellas Artes, vilket är tillägnat målaren Julio Romero de Torres.

Plaza Maimónides i Córdoba

Plaza Maimónides, belägen mitt i det gamla judiska kvarteret och är även känt som Plaza de Teberiades, är tillägnad ett av de mest kända och kulturellt inflytelserika folket under det blomstrande, medeltida Córdoba: Moshe Ben Maimon, känd som "Maimónides" en viktig filosof och astronom som levde under det tolfte århundradet.