Folket, Blommorna och Historian bakom Cordobas Uteplatser

Cordoba Patios Festival är en historisk sedvänja från den andalusiska staden Cordoba. Patios översätts till uteplatser på svenska och hänvisar till de privata uteplatserna, som är gömda i staden bakom bostädernas väggar och portar. Dessa uteplatser har en intressant historia och är en del av Cordobas rika kulturav.
 
De byggdes ursprungligen för att skapa en plats där man kunde slappna av på, medans man tog skydd från den intensiva sommarvärmen, men med tiden utvecklades de till små oaser, fyllda med ljusa blommor, tropiska växter, fontäner, bekväma möbler och eklektisk dekoration.

Det som står i fokus på uteplatserna är de hundratals växter och blommor som skapar ett vackert färgspel på varje vägg och hörn på uteplatserna och de bostäder som de är anslutna till. I Cordoba finns det mycket att se och uppleva, så ifall det inte är möjligt för dig att besöka staden under festivalen, kan du alltid göra ett spännande, kulturellt besök till staden över dagen.
 
Cordobas Uteplatser 
Majoriteten av uteplatserna är anslutna till privata hem, så uteplatserna är älskade och blir omhändertagna året runt av dess ägare. Naturligtvis behöver hundratals växter och blommor många timmars omsorg och bakom dessa spektakulära uteplatser finns deras hårt arbetande ägare, som ägnar många timmar varje dag för att ta väl hand om sin vackra uteplats.
 
Cordobas Uteplatser 
Ägarens engagemang för uteplatserna kommer från deras passion, njutning och kärlek till växter och blommor. Trots att Cordoba Patios Festival endast varar i två veckor, måste uteplatserna få kärlek och omtanke året runt av sina ägare. Deltagarna öppnar sina terrasser generöst för allmänheten under festivalen, så att besökare från hela världen kan uppleva och njuta av skönheten inuti just deras trädgård. När du är i Cordoba så får du inte missa att besöka Palacio de Viana, som anses vara en av stadens vackraste uteplats.

Vänskapsförening för Cordobas Patios

Vänskapsförening för Cordobas Patios

Vänskapsförening för Cordobas Patios består av en grupp frivilliga medlemmar och älskare av patios traditionen. Deras mål är att dela sin kunskap och passion med festivalens besökare. Föreningen har också en egen uteplats, som ligger i stadsdelen San Basilio. Uteplatsen vid gatan Calle San Basilio är omhändertagen av en heltidsanställd trädgårdsmästare, som är anställd av föreningen själv.
 
Cordobas Uteplatser
 
Teo Fernandez, ordförande för Vänskapsförening, säger: "Anledningen till att Cordobas invånare investerar så mycket tid och energi i att behålla sina uteplatser är helt enkelt för traditionen, för kärleken och en önskan att hålla den levande. Vi har en heltidsanställd trädgårdsmästare och under sommaren kan han spendera mellan tre till fyra timmar per natt för att upprätthålla kvalitén på uteplatsen för besökarna."
 
Vänskapsförening för Cordobas Patios
 
Det finns gott om växter att se här, från den berömda "gitanilla" eller pelargonen, fuschias eller "drottningens örhängen" som den kallas i Cordoba, köttätande växter, nejlikor, bougainvillea, jordgubbar, hortensia och ännu mer. Denna fantastiska samling av flora gav föreningen första priset i kategorin "arquitectura antigua" eller antik arkitektur år 2015.

Uteplatsen Martín de Roa Patio   

De flesta uteplatserna i staden är givetvis privatägda och underhållna eftersom de ingår i ägarnas egna hem. Mycket få av invånarna är utbildade trädgårdsmästare, men hela familjer fyllda av trädgårdsfantaster ger kunskapen vidare generation till generation, om hur man tar hand om uteplatserna på bästa vis.
 
Cordobas Uteplatser
 
Många invånare föddes i hemmet där de fortfarande lever och ofta kommer två eller tre generationer av samma familj att leva tillsammans i ett hem. Hantverksteknikerna lärs ut från föräldrar eller morföräldrar, och i sin tur vidarebefordras kunskapen till barn och barnbarn som tar hand om uteplatsen i framtiden.
 
Uteplatsen Martín de Roa Patio, Cordoba
 
Araceli López och hennes tre döttrar sköter om uteplatsen Martín de Roa Patio. Hon säger : "Året runt består skötseln av den allmänna odlingen och det grundläggande underhållet av växterna, men några dagar innan tävlingen börjar i maj, börjar den riktiga planeringen, planteringar och prydnaderna målas om, växter som var i skuggan flyttas till solen och visa versa, när det väl är färdigt, så verkar det inte som mycket arbete fast det är många, många timmars arbete lagda på uteplatsens skötsel. "
 
Cordobas Uteplatser
 
"Mina döttrar och jag spenderar ungefär sju till åtta timmar per dag på uteplatsens skötsel, men för oss är det en tradition. Min mormor hade blommor i alla hennes hus och min mamma också. Igår, till exempel när jag gick till krukväxterna, så satte sig min sonson bredvid mig och började leka med jorden och sa till mig "ja, jag ska väl plantera några växter också, det här är trots allt en familjetradition."

Uteplatsen Céspedes Patio

En vanlig dag på Patios Festivalen innebär att ägarna måste ta hand om sina uteplatser utanför besökstiden. Rosario Torrealba delägare av Céspedes Patio förklarar: "Vi tar inte hand om vår uteplatsen endast för festivalen i maj, utan vi ser efter uteplatsen för vår egen skull. Att vi redan har denna vackra uteplats färdig, innebär att vi inte ser några problem med att öppna våra dörrar för de människor som besöker staden för att delta i festivalen. Vi vill att de ska kunna få njuta av uteplatsen som vi älskar och njuter av resten av året."
 
Uteplatsen Céspedes Patio, Cordoba
 
"På de dagar som jag måste ta hand om uteplatsen, kommer jag ner från huset, tar bort några döda löv eller torra blommor, vattnar några växter som behöver det och tillsätter ny jord eller gödningsmedel om det behövs. Du behöver inte göra det varje dag, utan endast när varje växt kräver det för att må bra. "
 
Uteplatsen Céspedes Patio, Cordoba
 
"Under festivalen öppnar vi våra dörrar från 11:00 till 14:00 på eftermiddagen och från 18:00 till 22:00 på kvällen. Vi måste skynda oss lite, eftersom vi måste få allt färdigt på uteplatsen och ta hand om saker hemma, som att förbereda våra egna måltider. Jag stannar på uteplatsen medans den är öppen tills jag stänger dörrarna klockan 14:00, då kan jag äta och koppla av framtill 18:00."
 
Uteplatsen Céspedes Patio, Cordoba
 
Rosario bor och delar sitt hem och uteplatsens ansvar med sin bror, hon säger: "Växter, precis som husdjur är väldigt tacksamma varelser. De är tacksamma, för den omsorg du ger till växten och de tackar dig genom att ge dig sin vackra blomma, det får mig att slappna av. Jag har ingen favoritblomma, om jag ska vara ärlig, jag gillar alla blommor.

Om du vill besöka denna underbara stad och lära känna Cordobas invånare och dess traditioner, tveka inte, utan se till att boka ett semesterhus i Cordoba, så att du kan fördjupa dig i denna förtrollande kultur.
 
Ett särskilt tack till Teo Fernandez och Rafa Porras Från Vänskapsförening för Cordobas Patios. Vi vill även tacka Araceli López och Rosario Torrealba för deras medverkan i denna artikel.