The Palacio de Viana: Cordobas vackraste trädgårdar

Cordoba är känt för sina vackra trädgårdar som är spridda i stadens alla hörn. Vart du än befinner dig i staden så kan du få dig en glimt av stadens häpnadsväckande trädgårdsarkitektur . En gång om året, under trädgårdsfestivalen, så är besökare från hela världen välkomna att ta sig en tur i alla dessa, annars stängda trädgårdar. Men det finns en plats där du kan betrakta Cordobas historiska och vackra trädgårdar hela året om; Palacio de Viana.

 

Detail of a flower in the Palacio de Viana

Från palats till museum

Palaciot som idag kallas för ett palats brukade en gång vara ett hem för en familj. Den aristokratiska familjen som ägde huset transformerade med tiden hemmet till ett Renässans palats. Det fick namnet 'Palacio de Viana' efter den sista familjen som bodde där: The Marquises of Viana.

När familjen, 1980, förklarade att huset var till salu blev folket av Cordoba väldigt arga och frustrerade. Folket tyckte att palatset nu skulle bli en del av stadens ägor. Efter att ha organiserat en namninsamling som protest lyckades folket övertyga Cordaba provinsen att köpa det.

Nu är palatset ett museum som visar vacker konst som en gång ägdes av Marquise släkten. Trots den vackra konsten i museet så är palatsets huvudsevärdhet den naturliga skönheten som trädgårdarna visar upp.

De tolv trädgårdarna som tillhör Palaciot har alla olika stilar med olika vackra inslag. Nedanför ska vi ta en tur genom trädgårdarna och parkerna som Palacio de Viana erbjuder.  

 

Fountain in the Patio de los Naranjos, Palacio de Viana

1. Patio de Recibo

Patio de Recibo, välkomstgården, lades till palatset under 1500-talet. De boende i huset ville ha en imponerande entre till Palaciot som reflekterade deras höga samhällsstatus - och det är exakt vad gården lyckades göra!

 

Patio de Recibo

Palmträdet i mitten av gården tillsammans med växterna som klättrar längs väggarna ger ett intryck av att gården har ett tak gjort av löv och vackra rankväxter. Pelarna som löper runt hela gården ger gården en extra känsla av lyx. Det känns som att grindarna som leder ut mot gatan ska öppnas när som helst och en vagn med gäster ska anlända, redo att avnjuta en fin middag med Marquisen och hans familj.

Detail of vines in the Patio de Recibo

2. Patio de Gatos

Patio de Gatos, katternas gård, tillhörde en gång de små husen som låg runt Palacion. De köptes och hyrdes ut av ägarna av Palaciot på 1500-talet och 2 sekel senare så blev husen med deras gårdar en del av Palaciots ägor. Tack vare dokumenten från transaktionen kan det bevisas att Patio de Gatos är den äldsta dokumenterade kommunala gården i Cordoba.

 

Patio de Gatos

3. The Patio de los Naranjos

Patio de los Naranjos, apelsinträdgården, brukade en gång vara entren till Palaciot, innan Patio de Recibo byggdes. Denna gården är antagligen en av de mest privata trädgårdarna och har en avslappnande effekt på besökarna. En av murväggarna är nästan helt täckt med rankor av klättrande växter, som på ett lugnande sätt, blockerar oljud som kommer utifrån. Fokusen ligger på de vackra apelsinträden som står i mitten av trädgården och när de blommar i Mars och April så exploderar hela trädgården med den himmelska doften.

 

Patio de los Naranjos

4. Patio de las Rejas

Patio de las Rejas, gallergården, är en av de två trädgårdarna som kan ses från utsidan av Palaciot. Väggen som vetter ut mot gatan har galler i sig vilket tillåter förbipasserande att få en glimt av den underbara trädgården. Det blev designat på detta vis så att alla som passerade skulle se den otroliga trädgården och bli medvetna om den höga sociala status som husets ägare besatt.  

 

View through the bars

5. Patio de la Madama

Patio de la Madama, damens gård, står i stark kontrast till Patio de las Rejas. Det är en väldigt intim gård som tillhör ett enda sovrum. I mitten av gården formar cypressträdet en kupol över ”Damen”, en staty av en nymph.

 

Nymph of the Patio de la Madama

6. Patio de Columnas

Patio de Columnas, Pelarnas gård, är den senaste gården som anlagts till palatset. Gården las till Palaciot på 1980-talet, när palatset redan var ett museum. Gården är tänkt att användas för evenemang så som konserter och föreställningar.

 

Taking a picture of the Patio de Columnas

7. Trädgården

Palacio de Vianas egna trädgård skiljer sig mycket från de andra gårdarna som tillhör palatset: mindre välbevarad med mycket träd och grönska. Denna trädgården kanske inte är lika imponerande som de övriga gårdarna men efter alla de välbevarade platserna som palatset har så är det skönt med en vildare gård som omväxling.

 

Garden of the Palacio de Viana

8. Patio de la Alberca

Patio de la Alberca, poolens gård, är en blygsam gård med en liten pool och ett växthus. Vid första anblick så verkar gården oplanerad i jämförelse med de andra gårdarna men det är just det som ger gården luftighet och livfullhet, som om Marquis fru när som helst skulle kunna komma ut för att göra lite trädgårdsarbete.

 

Patio de la Alberca

9. Patio del Pozo

Patio del Pozo, brunnens gård, besitter det som brukade vara det viktigaste av alla gårdar: brunnen. Tack vare en bäck som forsar under jorden kunde Palaciots brunn ge tillräckligt mycket vatten till alla gårdar och palatsets egna trädgård. Patio del Pozo är, precis som Patio de la Alberca, en mer praktisk gård, bara några få dekorativa delar lades till för att ge gården ett ståtligare intryck.

 

Patio del Pozo

10. Patio de los Jardineros

Patio de los Jardineros, trädgårdsmästarens gård, fick sitt namn efter trädgårdsmästarna som brukade bevara sina verktyg i denna gård. Det är väldigt tydligt att gården skulle vara funktionell: det finns många öppna platser som tillät trädgårdsmästare att passera fritt med alla de olika verktygen som de skulle kunna behöva för dagens arbete.

 

Patio de los Jardineros

Det finns inte många dekorationer i denna gård men den kakelbelagda bänken och fontänen, som står mot den vänstra väggen, är vackra exempel på de kakelplattor som är typiska för Andalusien.

Detail of the tiled fountain

11. Patio de la Capilla

Patio de la Capilla, kapellets gård, är antagligen den svalaste gården på hela palatset. Vinden som blåser längs ytterväggen och skuggan från träden gör gården till en sval plats under årets varma dagar.   

 

Patio de la Capilla

Galleriets väggar pryds av arkeologiska artefakter. De är från 1800-talet, då gillade folk att visa sin rikedom genom att visa upp arkeologiska fynd. I Palacion är det mest krukor och mosaik som den här vackra solfjädern.

Fan mosaic

12. Patio del Archivo

Patio del Archivo, arkivets gård, är en liten gård i mitten av Palacion. Trots att det verkar oviktigt, ger den här gården tillgång till Palacions historiska arkiv. Arkivet är mycket värdefullt, det innehåller mer än 300,000 dokument daterade från 1100-talet till 1600-talet och har blivit studerade av experter sedan senaste sekelskiftet.
Gården blev renoverad till en ren barockansk stil. Fontänen och dess vackra kakelplattor fångar genast din uppmärksamhet och på grund av det omgivande palatset så är detta en mycket rofylld plats att vara på. 

 

Patio del Archivo

13. Patio de la Cancela

Patio de la Cancela, portensgård, är Palacions sista gård. Som Patio de las Rejas, går det även att se gården från utsidan av Palaciot. Anledningen: det brukade vara ingången till de närliggande husen och blev en del av byggnaden när de blev uppköpta. Gårdens mest karaktäristiska drag är den synliga kakeldekorationen på valven och pelarna.

 

Patio de la Cancela

Palacio de Viana kommer att imponera på dig med dess sköna trädgårdar. Det är en plats där du kan njuta av trädgårdsfestivalen året runt! Så när du är i Cordaba, gör plats i schemat för att hinna med ett besök på denna fantastiska plats!  

Practical information

När växterna blommar. För att veta när på året de olika trädgårdarna slår i blom, kolla in hemsidan för Palacio de Viana.

Plats. Palacio de Viana ligger på Plaza de Don Gome i Cordoba, cirka 800 meter nordöst från Plaza de Tendillas.

Öppningstider. Under sommarens månader är Palacio de Vianas öppettider annorlunda från resten av året (håll det i tanken när du planerar ditt besök så att du inte blir besviken.)

 

September – Juni

- Tisdag – Lördag: 10:00 – 19:00

- Söndag: 10.00 – 15.00

- Måndag: stängt

 

Juli – Augusti

- Tisdag – Söndag: 09.00 – 15.00

- Måndag: stängt

 

Om du planerar att besöka Palaciot under en högtid så rekommenderar vi att kolla upp öppettiderna på deras hemsida i förväg, då öppettiderna kan skilja från de vanliga.

 

Entrékostnader.

Ett besök till gårdarna kommer att kosta dig 5 euro. Du kan även gå på guidad tur i palatset och trädgårdarna för €8 (fotografering är ej tillåtet i palatset).


Tips: Fråga din guide när du köper dina biljetter. Det skadar inte med lite extra information, då det finns höjdpunkter i trädgårdarna: rolig information och särskilda platser att besöka i palatset trädgårdar.