24 timmar i Cordoba

Cordoba är en stad med fascinerande kultur, fantastiska uteplatser och magnifik arkitektur. Så var ska du börja ditt besök? Ta på dig ett par bekväma skor och ta med en kamera. Vi tar med dig på en tur längs alla de landmärken du absolut inte få missa. 

Plaza de las Tendillas

Den bästa platsen att börja ett besök till Cordoba är Plaza de las Tendillas. Det är beläget i hjärtat av staden och är också en plats där två huvudgator korsas. Glöm inte att titta upp för annars kommer du missa den fantastiska arkitekturen på byggnaderna runt om torget.
 
Plaza de las Tendillas, Cordoba

Frukost

 
När du är på torget, gå runt hörnet till Don Pepe och ät churros till frukost. Denna spanska bar serverar några av de bästa churros - eller porras som de kallas här - som du någonsin kommer smaka. 
 
Churros på Don Pepe bar

Romersk tempel

På vägen till nästa stopp, kom ihåg att stanna vid det romerska templet. Det är bara en kort omväg, men templet, som är utformat som en del i ett större komplex av tempel är otroligt imponerande. Om du är intresserad av romersk arkitektur kommer du bli glad över den detaljerade informationen som erbjuds på informationsplakaten. 
 
Romerskt tempel

Palacio de Viana

 
Cordoba är välkänt för sina uteplatser och det vore synd att missa Palacio de Viana. Palatset var konstruerat på 1500-talet men utökades på senare år. Det finns 12 uteplatser och en trädgård, alla än mer imponerande än den föregående. Strosa runt i detta trädgårdsparadis och upptäck all dolda skrymslen och vrår i varje uteplats. På din biljett finns en lista med en översiktskarta över saker du inte vill missa. Så håll noga utkik. 
 
Uteplats på Palacio de Viana

Plaza de las Correderas

 
Nästa stopp är Plaza de la Corredera. Detta storslag torg har valv hela vägen runt om. Defintivt ett ställe värt att stanna vid. Och om du gillar antikviteter finns det en liten mysig affär i ett av torgets hörn. Här kan du fynda gömda skatter och udda ting.  

Plaza de la Corredera

Casa de las Cabezas

 
När vi ändå är inne på gömda skatter... på de smala, slingrande Córdobagatorna kan du hitta Casa de las Cabezas, ett museum finansierat av privata ägare. Här får du en inblick i hur livet var i Córdoba på 1500-talet. Du möts av en vackert renoverad byggnad och vänlig, hjälpsam personal. Även om de inte gör guidade turer kommer de svara på alla frågor du har. 
 
Entre till Casa de las Cabezas

Mezquita

Bara ett stenskast från museet Casa de las Cabezas kan du besöka Mezquita, en av de platser du absolut måste besöka när du är i staden. De var en moské men när spanjorerna drev ut morerna från Córdoba byggde de en katedral i mitten på byggnaden. Det är intressant att se den eleganta moriska designen och de pompösa renässansmålningarna och dekorationerna sida vid sida på en och samma plats. Hursomhelst, det mest imponerande är de rödvita valven som ser ut att vara oändliga. Gården till Mezquitan är charmerande och erbjuder välbehövlig skugga på varma dagar. 
 
Arches of the Mezquita

Lunch

 
Efter all denna promenad är du säkert hungrig. Ge inte upp för tidigt och ät i en turistfälla. Endast 5 minuter from Mezquita finns restaurangen La Posada del Caballo Andaluz. Personalen är väldigt vänlig och pratar engelska. Deras meny erbjuder alltid utsökta spanska rätter. Och som bonus bjuder de på gitarrmusik live mellan 13.30 - 15.30. Vad mer kan du önska?
 
Gitarrist på La Posada El Caballo Andaluz

Alcazar de los Reyes Cristianos

 
Ett annat landmärke på måste-listan är Alcazar de los Reyes Cristianos, även känd som Alcazar of Cordoba.
 
Alcazar var en av de kristna monarkerna Isabella och Ferdinands residens. Även om byggnaden i sig själv inte är så intressant, det finns knappt något att se inomhus, är utsikten från tornet spektakulär. Trädgården är fantastisk och kommer att påminna dig om Alhambra i Granada: träd, buskar, en stor variation av blommor, fontäner, dammar kommer locka till ett foto vid varje sväng. 
 
 
Trädgårdar i Alcazar i Cordoba

Romersk bro

Nära Alcazar kan du njuta av vackra vyer över Cordoba från den romerska bron. Den byggdes på 900-talet BC över Guadalquivirfloden och erbjuder en fin utsikt över Alcazar, Mezquita och den romerska porten som var en del av stadsmuren.
 
Romerska bron i Cordoba

Judería

Judería (de judiska kvarteren) ligger inte långt från Mezquita. De slingrande gatorna leder dig förbi den gamla synagogan, en rad privatägda muséer, gallerier och Zoco Municipal, an antik arabisk marknadsplats som idag är en marknad med hantverk och konst. 
 
Strax utanför de judiska kvarteren, på andra sidan den antika stadsmuren, kommer du se det som än gång var stadens vallgrav. Idag är den omringad av piktoreska hus och underbara blommor, en bra plats att sätta sig ner och vila.  
 
Den gamla vallgraven i Cordoba

Tapas på Mercado Victoria

För att avsluta vår dag i Córdoba, vad kan vara bättre än tapas? Mercado Victoria erbjuder något för alla. På insidan finns det massor av olika matstånd och alla serverar de olika tapas och drycker. Du kan mixa och beställa tapas från flera olika stånd. Vår rekommendation? 
- Salmorejo cordobés: en tjock gazpacho-soppa serverad med ett hårdkokt ägg, rökt skinka, ackompanjerad av ett sorts knäckebröd och ett glas tinto de verano så klart.
 
Mercado Victoria

Nödvändig information

Vägbeskrivning

Córdoba tar du dig enkelt till med en timmes tåg från Malaga eller 45 minuter från Sevilla. Du kan också åka bil men det tar längre tid. I staden stöter du på en utmaning då de flesta gator är enkelriktade. 

Öppettider och entréavgifter

Öppettiderna och entréavgifterna till de flesta muséer och landmärken i Cordoba hittar du här.

Google Map över Cordoba