Allt du behöver veta om Alcazar i Cordoba

Det finns en del landmärken som har blivit en del av de ikoniska bilder som man ser från Cordoba. Det är en stad fylld av sevärdheter som man kan njuta av under flera dagar, men man kan även besöka flera av dem under en dag i Cordoba. Mezquitan är en av dem och ett annat är Alcazar de los Reyes Cristianos (De kristna kungarnas slott). Medans Mezquitan är känd över hela världen, så är Alcazar lite mer anonym.Är detta medeltida-slott värt ett besök? Låt oss ta reda på det.

Alcazar uteplats

Alcazars historia

Alcazar har alltid varit en viktig plats i Cordoba på grund av dess strategiska plats bredvid floden Guadalquivir. Det brukade vara boplatsen för romarnas guvernörer och morernas ledare. År 1328 blev det även ett hem för de spanska kungarna, när de besökte Cordoba.

Det är känt som Alcazar av Reyes Cristiano eftersom kungen  Fernando och Isabella bodde i slottet i över åtta år medan de ledde återtagandet av Granada. Det var i Alcazar som Christopher Columbus föreslog sin idé om att söka efter en annan, västligare rutt för att nå Indien.

Efter att återtagandet av Spanien var genomfört donerade Fernando och Isabella byggnaden till kyrkan i Cordoba, som gjorde det till en kyrklig domstol. Det blev en plats fruktad bland folket. Århundradena efter införandet blev kyrkan nyttjad som fängelse som sedan blev omvandlad till ett militärt fängelse.

Idag är byggnaden ett historiskt monument och finns med på UNESCOs världsarvslista. Det är både ett museum och en plats för privata och officiella evenemang så som konserter, bröllop och stora fester.

Alcazars fasad

Slottets höjdpunkter

När du kommer till slottet, gå då upp i tornet Torre de los Leones, Lejon Tornet. Även om det kan vara jobbigt att ta sig upp, så är utsikten värd det: du kan se hela staden och det böljande landskapet som vackert omger Cordoba. Det är även roligt att få en överblick över staden efter att vandrat runt på Cordobas gator och upplevt de bästa sevärdheterna.

Cordoba, Alcazar

Från Torre de Leones kan du komma till Torre del Homenaje (tornet av tribut). Vi rekommenderar att besöka dessa då de andra tornen i staden är inte tillgängliga för besökare.

Utsikt över den romerskabron från Alcazar

I galleriet under tornet finns det olika återfunna artefakter som visas upp från Alcazar. Det är romerska, moriska och katolska fynd, som visar upp utvecklingen som Cordoba och Spanien har varit med om genom seklerna. Det finns en hall för ceremonier, väggarna är täckta av romersk mosaik, vilket ger rummet ett väldigt intressant intryck för besökarna.

Romersk mosaik i Cordoba

Ännu en höjdpunkt av Alcazar är den vy man kan se utanför byggnaden: En vacker uteplats och storartad trädgård. Den stora gården visar upp gamla byggnadsstrukturer från tiden när morerna styrde över Cordoba. 

Uteplatsen i Alcazar

Den stora gården konstruerades på uppdrag av den kristna kungen Fernando och hans fru Isabella, men stilen har influenser från moriska uteplatser och trädgårdar. När du vandrar runt i gården så är det inte svår att föreställa sig de andra kända arabiska gårdarna från Granada. Under ditt besök i Cordoba kommer du att kunna njuta av trädgården Palacio de Viana som staden är känd för.

Alcazars uteplats

Alcazar de los Reyes Cristianos är en fantastisk byggnad med mycket rik historia. Om du planerar att spendera en semester i Cordoba se till att ha plats i kalendern för allt du vill göra.

Praktisk information


Entréavgift

Vuxna: €4.50

Barn upp till 13 år: gratis

Studenter (med studentkort): €2.25

Du kan även köpa ett armband för stadens turister som ger dig tillgång till Alcazar, Museo de Julio Romero, Museo Taurino, och Arabic baths of the caliphs: €8.40 (gratis för personer över 65)

Öppettider

- Torsdag – Fredag: 08.30 – 20.45

- Lördag: 08.30 – 16.30

- Söndag och röda dagar: 08.30 – 14.30

 

Ovanstående öppettider kan ändras under årets gång, så se till att kolla in deras officiella hemsida för turism i Cordoba, om du vill vara helt säker inför ditt besök. 

Karta