Besök Mezquitan i Cordoba

När du besöker Cordoba finns det ett monument som du absolut inte får missa: Mezquitan. Det finns inget monument som är mer ikoniskt för Spaniens eklektiska kulturella och religiösa utveckling. Det ligger beläget bara ett stenkast ifrån det Judiska kvarteret, den före detta moskén har blivit ombyggd till en katedral, som lyckligtvis har resulterat i helt enastående arkitektur. Idag består Mezquitan av en moské, en katedral, en stor gårdsplan och ett högt klocktorn. Detta är nuvarande resultatet av en mycket unik byggnad genom århundradena som du inte får missa när du spenderar din semester i provinsen Cordoba!

Mezquita

En bit av historian.

Platsen där Mezquitan står idag brukade husa ett romerskt tempel och sedan en kyrka byggd i Visigotisk arkitektur. När moorerna kom till Cordoba så beslöts de att kyrkan skulle användas som både moské och kyrka. På 700-talet tog moorerna kyrkan och började istället bygga en moské. Den ursprungliga byggnaden var mycket enkel och pendlade mellan kyrka och moské, men över åren och nya härskare har en efter en velat förbättra kyrkan och göra den än mer storslagen tills den en dag nådde dagens storlek. 

År 1236 återtog de kristna Cordoba. Först 1500-talet så bestämde sig den dåvarande härskaren sig för att tillåta bygget utav en katedral rakt i hjärtat av moskén. När han besökte katedralen, så sägs det att han sa: ”De har tagit något unikt i världen och förstört det för att bygga något man kan finna i vilken stad som helst”. Om du håller med eller inte, så kan ingen förneka att Mezquitan i Cordoba är en otroligt byggnad som står för en fusion av moorisk och västerländsk arkitektur på ett spektakulärt vis.

Helgedomen i Mezquitan

Vad finns det att se?

I en perfekt värld så skulle vi ha hur mycket tid som helst för att undersöka och upptäcka moské-katedralen, men  det finns även andra platser att besöka i Cordoba. Vi har gjort en lista på allting om Mezquitan som du helt enkelt inte får missa, som till exempel Alcazar eller sina världsberömda uteplatser. När du närmar dig Mezquitan kommer den tungt dekorerade ingången och kyrktornet dra till sig din uppmärksamhet direkt! Klocktornet var en gång i tiden en minaret men blev nästan helt förstörd av en storm och efter stormen uppbyggd i barrokansk stil. Du kan besöka den under några timmar varje dag.

Rolig fakta: 1958 gick en lag igenom gällande hur högt man får bygga i Cordoba. Det var på grund av att man ville säkerställa att utsikten i Cordoba alltid skulle domineras av stadens höga kyrktorn.

Mezquitans klocktorn


Mezquitans innergård, med sina hela 987 apelsinträd och fontäner, ger katedralens besökare en efterlängtad skugga i det varma klimatet. Det är den perfekta platsen att återhämta sig på innan det är dags att besöka insidan av Mezquitan. 

De röda och vita valven kommer direkt fånga din uppmärksamhet, det är de som har gjort katedralen så känd i allmänhetens ögon. På grund av formen som valvet ger moskén så får man lätt intrycket att det inte finns något slut på byggnaden. När du stiger in så är det inte svårt att föreställa sig vilket enormt religiöst centrum Mezquitan har varit. Med sin enorma storlek så finns det plats för hela 40 000 personer.

Valven innuti Mezquitan


Katedralens hjärta är beläget i centrum av moskén, med olika kapell längs de yttre murarna. (Kappelen är stängda för allmänheten men det går att se dem på håll.) De handgjorda träbänkarna och minneslunden är enastående.

Det mest extraordinära med Mezquitan är där katedralen och moskén möts. När du ser den enkla elegansen som mooriskdesignen erbjuder bredvid den gotiska- och barokanskadesignen kan det kännas nästintill surrealistiskt.

Catholic art in the Mezquita


I den bortre änden av Mezquitan kan du besöka en utställning av artefakter och reliefer på det som hittades under utgrävningarna.

De skatter som domkyrkan förvärvade genom åren visas också upp. Mezquitan är en ikon för spansk kultur och religion, som går från romarna och morarna, till dagens kristna och muslimer. När du är i Cordoba får du inte missa den här unika byggnaden!

Praktisk information

Entrébiljetter till Mezquitan och klocktornet kan köpas på uteplatsen. Om du vill åka på en guidad tur kan du köpa dina biljetter på plats, eller online i förväg (den guidade turen besöker även andra viktiga landmärken i Cordoba).

Entreavgifter

Mezquita

Vuxna: €10

Ungdom (ålder 10-14): €5

Barn (ålder<10): gratis

Klocktornet: €2

Öppettider


Öppettiderna ändras beroende på säsong. Du kan hitta ett aktuellt dokument här.

Viktigt: Eftersom Mezquitan fortfarande används kan tillgången begränsas under vissa religiösa högtider (till exempel påsk).