Cordobas blomstrande festival - Fiesta de los Patios

Video på Uteplatsfestivalen "Los Patios de Cordoba"

Cordobas Patios Festival

Cordoba Uteplatsfestival äger rum varje år under den första veckan i maj och är en gammal tradition från staden Cordoba. "Patios" översätts till "uteplatser" och festivalen firar konsten att pryda utsmyckade uteplatser med hundratals färgglada blommor och växter.

Uteplatsfestivalen i Cordoba

Sedan den första Uteplatsfestivalen 1918 har Cordobaborna odlat och sköt om sina uteplatser varje dag. Dessa hemliga gårdar är privatägda, dolda bakom stadshus, dörrar och väggar, men under en vecka om året öppnas de för allmänheten, som kan komma och njuta av blommornas, växternas och arkitekturens skönhet.

Uteplatsfestivalen i Cordoba

Festivalens öppettider tenderar att förbli detsamma varje år, under festveckan är uteplatserna öppna från kl. 11-14 och från kl. 18.00 till 22.00 varje dag. Alla uteplatser är gratis att besöka, men små donationer uppskattas av de hårt arbetande ägarna, som sedan använder den till att sköta om uteplatserna.

Hur besöker du festivalen på bäst vis?

En god utgångspunkt för ett besök till Cordobas uteplatser är Palacio de Viana där det finns 12 olika utsmyckade paradis.

Palacio de Viana, Cordoba

Distriktet Alcazar Viejo och de gamla judiska kvarteren bör också vara en del av din planerade rutt, eller startpunkt för din tur genom den blomstrande staden.

Palacio de Viana, Cordoba

Antalet uteplatser ändras varje år och därmed gör rutterna det också. Du kan hitta en interaktiv karta med alla föreslagna rutter på Puerta de los Patios webbplats eller ladda ner appen till din telefon eller surfplatta från appbutiken. Denna hemsida uppdateras varje år med de nya rutterna och alla öppna uteplatser, så informationen är korrekt och det är ett bra verktyg att ha i fickan under de dagar du besöker staden.

Vad är Uteplatsfestivalen i Cordoba? 

Córdoba Uteplatsfestival, "La Fiesta de los Patios Cordobeses", är även känd som "Los Patios de Cordoba" som är stadens största årliga evenemang.

I hela 12 dagar slår Córdobas invånare upp dörrarna till sina privata gårdar och låter nyfikna titta in i deras personliga paradis.

Cordoba Patios Festival

Du kommer att få se handgjord, mosaik, underbara stenskulpturer och blommor från golv till tak! Och inte minst, uppleva den läckra doften av jasmin, lilja och apelsinblommor. Fiesta de los Patios är en festival som alla borde uppleva!

Uteplatsfestivalen i Cordoba

Uteplatserna är också fyllda med eklektiska prydnadsföremål och dekorativa element som små vattenfontäner, antika trädgårdsredskap, konstverk och helgedomar till San Raphael - Uteplatsernas helgon.

Uteplatsernas Historia

I ett land där temperaturerna ständigt klättrar över 40 grader är trädgårdarna en favoritreträtt under dagens varma timmar. Stadens allmänna trädgårdar är svåra att hålla vackra i det extrema klimatet, när det inte finns något skydd från solen eller vinden.

Uteplatsfestivalen i Cordoba

För att hantera detta hårda klimat, byggde romarna och muslimerna sina hus på ett visst sätt och införde uteplatser i mitten av byggnadskomplexet. Dessa gårdar var svala och skuggade de inre utrymmen där familjerna kunde fly sommarvärmen och samla in regnvatten.

Uteplatsfestivalen i Cordoba

Det var det morerna som verkligen tog trädgårdarna till nya höjder. De introducerade vattenskulpturer och växter för att hålla luften i innergård fräsch och sval. Det är en ganska effektiv åtgärd då temperaturen i trädgårdarna kan ligga 10-15 grader under temperaturen på gatorna! Morerna lade också vikt på gårdarnas sociala funktion. De ska inte bara ge skugga utan är också en samlingsplats för familj och besökare.

Tävlingen under Uteplatsfestivalen

Uteplatsfestivalen Fiesta de los Patios är inte bara en festlig händelse men också en tävling, som Cordobas invånare tar på största allvar. Tävlingen kallas officiellt för Concurso Municipal de los Patios de Córdoba och det anses vara en stor ära att vinna!

Manuel Garrido Moreno, exordförande i föreningen Amigos de los Patios sade: "Fiesta de los Patios är för Córdoba, vad San Fermín (tjurfäktning) är för Pamplona.

Uteplatsfestivalen i Cordoba

Den första Uteplatsfestivalen hölls i 1918, och slutligen i 1921 anordnades en mer tävlingsinriktad variant. Det sågs som ett sätt att bevara traditionen vidare, samtidigt erbjuda ett pris, en slags motivation till deltagarna. Under det spanska inbördeskriget var festivalen inställd tre år i rad.

Uteplatsfestivalen i Cordoba

Två pris utdelas, till de två uteplatser som har den vackraste blomsterdekorationen och vackraste arkitekturen. Tävlingsdeltagarna tävlar i de två kategorierna arquitectura antigua (antik arkitektur) och arquitectura moderna (modern arkitektur).

Under hela festivalen är de flesta uteplatserna fyllda med musik från traditionella flamencoföreställningar. På uteplatserna kan gästerna ofta njuta av olika viner och tapas. Cordoba i maj lockar till sig några av de största namnen inom flamencon, med improviserade konserter, uppvisningar och gatufester i nästan varje kvarter.

Guidade turer genom Cordobas uteplatser

Det finns ett antal guideoperatörer som erbjuder guidade turer utanför öppettiderna och datumen för Uteplatsfestivalen. Det finns också olika turer att välja mellan beroende på budget, tidsram och storlek på din grupp. Majoriteten av turerna pågår i cirka två timmar och är tillgängliga mars till juni.

Uteplatsfestivalen i Cordoba

Priserna varierar något beroende på vilken arrangör du väljer, men vanligtvis varierar priset mellan 10€ - 20€ för vuxna och under 10€ för barn.

Det finns också gratis, guidade turer för dem med en mindre budget, som vanligtvis börjar runt 10:30 på en central plats, så det finns alternativ tillgängliga för alla oavsett ekonomi, under en semester i Cordoba. Beroende på vilken guidad-tur du väljer, väljer du också olika stadsdelar i staden samt uteplatser.

UNESCO Kultur- och Världsarv

Cordobas Uteplatsfestival finns på UNESCO: s lista över världens immateriella kulturarvsplatser år 2012 och följdes av det senaste tillskottet på listan, Festivalen Valencia Fallas.

Uteplatsfestivalen i Cordoba

Unesco Immateriella kulturarvslista grundades 2008 och syftar till att skydda "nutida levande uttryck och traditioner som otaliga grupper och samhällen världen över har ärvt från sina förfäder och som överför dem vidare generation till generation".

Spanien har totalt 45 UNESCO-världsarvsplatser varav 16 av dem är på UNESCO-listan över immateriella kulturarv. Cordobas gamla stad, inklusive Mezquitan, är det största stadsområde som finns på UNESCO:s lista.

Maj i Cordoba

Maj är en stor månad i Cordoba. Det finns tre stora händelser som äger rum och sålunda är månadens fester kända kollektivt som Mayo Cordobes eller som Cordobansk maj. Månaden börjar med Cruces de Mayo (Korsfestivalen), där boende i Cordoba konkurrerar om att tillverka det bästa dekorerade korset.

Det finns även en procession med blomtäckta flottor som kallas La Batalla de las Flores eller "blomsterslaget."

Cordoba - Mezquitan och utsikt över en romersk bro

Detta följs noggrant av Uteplatsfestivalen - det mest omtyckta evenemanget i kalendern. Firandet avslutas med Feria de Cordoba (Cordoba-mässan) med att besökarna och lokalbefolkningen dansar natten lång till traditionell flamencomusik och njuter av festens atmosfär. Det finns inget bättre sätt att välkomna våren än med blommor, dofter, ljus och liv!