Kungliga Alhambra i Granada är en av Spaniens mest välbesökta platser

Boka ett besök till Alhambra är på varje "Top Things to Do in Spain" lista. Beläget i hjärtat av Andalusien med magnifika vyer över hemstaden Grandada lever palatset och borgen från 1300-talet upp till sitt världsberömda rykte. 

Under 2014 välkomnade platsen mer än 2.4 miljoner besökare och är det mest välbesökta monumentet i hela Spanien, även mer välbesökt än Sagrada Família in Barcelona. Låt oss visa dig varför det har blivit ett världsberömt monument.

Alhambra bassäng och palmträd

I en helt egen klass 

Om du är som jag tänker du kanske: "Men jag har sett ett moriskt slott så då har jag sett dem alla." Det var inte förrän mina vänner och kollegor som bor i Spanien berättade för mig att jag verkligen skulle missa en av de viktigaste, vackraste och mest historiska platserna i hela Europa om jag hoppade över ett besök till slottet som fick mig att boka en biljett och även en weekend i Granada. Det var inte förrän jag tillbringade fyra och en halvtimme på platsen som jag måste erkänna: du måste besöka Alhambra.  

Alhambra

En kort historik 

Även om den exakta ursprunget till Alhambra fortfarande debatteras, finns de äldsta registren över dess användning så långt tillbaka som på 800-talet när det användes enbart som en militär fästning. Inte förrän 1200-talet påbörjades byggandet av slottet av Nazaritedynastin. Den kungliga familjen bosatte sig i det vackra palatset och stannade där tills det så småningom togs över av den katolska monarkerna under Reconquistan 1492. Hundratals och åter hundratals år av historia har lagrats i väggarna i den mäktiga Alhambra tack vare sin förmåga att motstå tidens och krigens prövningar.

Court of the Myrtles

Palatset har genomgått flera restaureringar och det är fortfarande ett pågående arbete. Efter en lång, stagnerande period av försummelse som spänner över mer än 100 år, utsågs Alhambra till ett nationalmonument 1870 och restaureringsarbetet började igen. En stor del av det ursprungliga kaklet och färgerna försvann genom explosioner, krig och renovering. Arkeologer och restaureringsteam studerar kontinuerligt historien om byggnaden, med hopp om att de bättre kan replikera den ursprungliga arabiska designen samt lära sig mer om dess ursprung.

1984 utsågs Alhambra-palatset till UNESCO:s världsarvlista.

Del ett: Nasridpalatsen 

Utsidan av Alhambra kanske inte är lika välkänt för dig eller mig som säg t. ex. Taj Mahal, men den verkliga förtrollning finns inom väggarna i palatsen. (Kul fakta: du tror att en del av arkitektur och designen som finns i Indiens Taj Mahal upprepades från Alhambra). Valv, arabiska kalligrafi, fontäner, grönska, målat glas, marmorgolv, intrikata kakel och mytiska statyer skapar tillsammans elegans och atmosfär som du känner under promenaden genom det gamla kungliga residenset.

Arkitektur inne på Alhambra  Alhambra design

Del två: Alcazaba

De mäktiga tornen och tjocka väggarna som tydligt kan ses från det nedre centrum av Granada utgör vad som kallas Alcazaba. Här kan du fånga en oslagbar panoramautsikt över staden och Sierra Nevada-bergen, utformad så de gamla morerna enkelt kunde hålla utkik efter fiender och hot i kringliggande områden. Det tros vara den äldsta delen av Alhambra med anor ända tillbaka till 800-talet. Genom århundradena har fästningen primärt används för militära ändamål men också som kungliga bostäder, ett fängelse och mer.

Alcazaba vid Alhambra-palatset

Del 3: Carlos V-palatset

Carlos V-palats ligger mellan Alcazaba och Nasridpalatsen och byggdes senare av katoliker. En av rummen är konverterat till Alhambra Museum, medan ett annat nu agerar visningsrum beläget uppför trappan från den imponerande amfiteatern. Detta mycket mindre palats kräver inte mycket tid att besöka. 

Tjocka murar på de yttre delerna av Carlos V Palace

Del 4: Generalife

Slutligen, de lummiga trädgårdar som finns strax öster om Alhambra erbjuder en lugn oas av skuggade områden och rabatter för de arabiska kungarna och deras familjer att använda som en plats för fritid och vila. Förväxla inte med Alhambra egna trädgårdar. Faktiskt har Generalife sin eget palats och residens. Namnet Generalife kommer troligen från det arabiska ordet Jannat al-'Arīf,, som betyder "Arkitektens trädgård". Det är en levande och speciell plats som gör att du önskar att du hade flera hektar mark och en lejd trädgårdsmästare för ditt eget hem.

Fontän i Generalife

Översikt och andra platser

Normalt delas ett besök på Alhambra upp i dessa fyra områden: Nazaritepalatsen, Alcazaba, Carlos V Palace och Generalife. Varje del kan vidare delas upp i underavdelningar som du kan läsa mer om på webbplatser eller i guideböcker som "måste-ses". Var noga med att plocka upp en karta från entrén, men tänk på att utformningen av ytorna är sådan att du naturligt kommer att snubbla på alla de ikoniska rummen och statyerna ändå (såsom baden, tornen, lejonstatyn, the Court of the Myrtles och så vidare). Det finns ofta skyltar som tydligt pekar riktning för att fortsatta besöket.

Continuation of visit through Alhambra gardens

Upptäcka dina egna "måste ses"

När du går längs kommer särskilda platser av intresse framstå som särskilt fascinerande eller historiska. En av mina favoriter i Generalife var Vattentrappan. En lång väg stiger mellan träd och blommor, med två strömmar av vatten som sipprar ner på båda sidor. Om du vill veta mer om dessa mindre men fortfarande viktiga delar, överväg att fördjupa dig genom skaffa en bok om Alhambra innan ditt besök.

Water staircase at the Alhambra

Biljetter, biljetter, biljetter

När vi gjorde research före vårt besök hittade vi mängder med sidor som försöker förklara biljettprocedurerna. Det är enkelt att snabbt bli förvirrad. Efter att letat genom otaliga sajter som erbjöd olika rabatter och råd köpte vi äntligen biljett och insåg att proceduren inte behöver vara så komplicerad som den ser ut att vara. 

En av viktigaste sakerna: biljetter till Alhambra ska bokas i förtid. Jag rekommenderar bokning ett par veckor före ditt planerade besök och du kommer att kunna välja vilken dag och tid du vill genomföra ditt besök. Om du köper biljett online, eller telefon, eller annat alternativ, läs här för mer information

Stained glass on roof of Alhambra

Detta leder mig till min nästa punkt, under sommarmånaderna, försök boka dina biljetter under förmiddagen. Granada är en inlandsstad, vilket innebär att temperaturer ofta når de höga 40 (Celsius) i juli och augusti. Under resten av året, är dagstemperaturen mer moderata. Biljettförsäljningen från webbplatserna erbjuder en mängd olika biljettalternativ. Om du är där för att se hela Alhambra är det ett allmänt pass du behöver. Detta pass kostar cirka 15 €. Andra alternativ är en nattbesök, entré till begränsade områden och särskilda turer.

Inuti Alhambra

Öppettider och att planera ditt besök

Morgonbiljettider är mellan 8:30 - 14:00. Eftermiddagstiden är mellan 14:00 - 20:00.

Entrétider till Nasridpalatset är bokade varje halvtimme. Biljettkontoret öppnar något tidigare än 8:00 och är också stängt före kl 19:00. Vi rådger dig att ankomma huvudentrén före den bokade tiden på din biljett. Härifrån tar det ca 10-15 minuter att gå till palatset. 

Presentbutiken i Alhambra

Medeltiden på ett besök är runt 3 timmar men för oss tog det nästan 1.5 hr mer. Vissa är klara på under 2 timmar. Det är helt och hålet en personlig preferens och delvis beroende på hur många hundra bilder du tar. 

Andra tips före (och efter) ditt besök 

När du väl är inne på området kommer du hitta biljettkontoret där du kan hämta biljetterna du köpt online. I närheten finns ett litet kafé där du kan handla alla slags tilltugg, små luncher och naturligtvis kaffe. Tvärsöver gatan ser du Alhambra presentbutik där du kan köpa kompletta guideböcker om monumentets historia, design etc och en mängd olika souvenirer. Lite längre ner på gatan finns huvudbiljettkontoret där besökare kan köpa sista-minuten-biljetter. Här måste du scanna dina biljetter för att komma in. Kom ihåg att göra detta 15 minuter innan ditt bokade besök till Nasridpalatset. 

Cafe at Alhambra

Här är bästa sättet att ta sig till Alhambra

Att ta sig till Alhambra är enkelt från alla platser i Granada. Det finns finns ett par alternativa tutter om du kör från stadens centrum men alla kommer att leda dig till parkeringen upp på kullen. Dt finns också en buss som går från centrala Granada, C3 som tar passagerare upp till Alhambra och stannar vid biljettkontoret. Att ta en taxi eller gå är också ett alternativ. Titta på vår bifogade karta längst ner i artikeln. Och reser du utifrån så följ bara de välmarkerade skyltarna. 

Morning visit to the Alhambra

Andra intressanta närliggande platser

De omgivande områdena Sacromonte och Al Albaicín erbjuder enorma vyer över Alhambra nerifrån. Allt har sin egen charm, gastronomi, och atmosfär som bör upplevas om du har mer tid att spendera i staden. 

Glöm inte att Granada är en av de sista städerna i Spanien som hedrar traditionen att servera en gratis tapa med varje dryck (inte alla med de allra flesta). Se här vår lista över Granada's best tapas bars att besöka efter din visit Alhambra.

För all annan övrig Granada-information, inklusive dagsturer, museum, saker att göra, sommarktiviteter etc. se här.

Njut av ditt besök till detta fantastiska historiska monument och glöm inte att ladda batterierna till kameran natten före.