Påsklov i Sevilla

Om du inte har bokat boende i Sevilla ännu är det dags att göra så. Påskveckan, Semana Santa, är en populär tid för besök i Sevilla och en av de viktigaste händelserna i staden. En miljön besökare beräknas i staden under veckan. 

Video om Påskveckan i Sevilla

När du är här, vad kan du förvänta dig att få se?

Under veckan kommer varje broderskap i kyrkan(eller hermandad) att gå ut i en tyst procession som består av minnesvärda spetsiga-huv-figurer, nazarenos (lika våra stjärngossar och också tyvärr lika Klu Klux klan) - män, kvinnor (i vissa hermandades), barn och två eller tre processioner (pasos) med fullstora och ibland ganska hemska statyer av Jungfru Maria och hennes son. Det största broderskapet har upp till 3000 nazarenos.

Staty av Jungfru Maria under påskprocession i Sevilla

Dessa avbildningarna är mycket älskade konstverk, ansedda av en del som de viktigaste konstskatterna i staden. Varje Jesusfigur är olika och representerar en scen ur Kristus sista dagar på jorden. De mer genomarbetade misterios har en stödjande rollbesättning som t ex romerska soldater och Pontus Pilatus. 

Jungfru-figurer bär lila rockar som är broderade med guldtråd. Under många år har hon fått en ny klädsel för processionen. Statyn är smyckad av snittblommor och ljus. 

Var börjar allt och vad händer?

Varje dag sker åtta eller nio processioner som börjar runt 12:30 (dagtid) på Palmsöndagen - några av brödraskapen har fått starttider tidigt i veckan, på fredag och på lördagen. Påskveckan börjar på riktigt på söndagen. Håll utkik efter palmblad på balkonger, folk klär upp sig i sina finaste kläder och går en promenad på eftermiddagen. 

Nazarenos i påskprocession i Sevilla

Varje procession har sin satta bana - de lämnar församlingens kyrka, går till katedralen och vänder sedan tillbaka. För ett brödraskap vars kyrka ligger längst bort from basilikan kan rundturen ta hela14 timmar. Alla är noggrant planerade så att de inte krockar. Med upp till nio processioner på gatan samtidigt, som det kan ta en timme för att gå förbi, är det här en otrolig uppvisning i logistik och organisation. 

Varje del i processionen bärs av män som kallas costaleros. De bär med hjälp av vadderade skydd vid deras nackar och har korsettliknande bälten för att hjälpa till att bära upp den ca 2000-kilos-tyngden av träfigurer. Ungefär 30-50 män bär varje del. Du kommer se dem stanna till för en paus och en välförtjänt öl längs rutten för hela processionen medan en kamrat tar över i ledet. 

En blåsorkester följer med processionen och dess klagande trumpeter och stilla trummor bidrar till en kuslig stämning dessa dagar. Lyssna efter en saeta, de klagande sångerna som sjungs från balkongerna till Jungfru Maria när hon passerar därnere på gatan. Dessa är böner satta till flamencomusik.

Misterio paso under påskprocession i Sevilla

Var kan du se processionen?

Om din lägenhet har en balkong längs den officiella rutten, Calle Imagen, Sierpes, Plaza San Francisco, Avenida de la Constitucion - då har du den ideala fördelen - så väl som att du har plats att äta, vila och använda faciliteterna. Påskveckan är något av ett uthållighetstest med ett digert 12-timmars aktionfyllt program varje dag. 

Från lokalinvånarnas synvinkel gör du bäst att bege dig till den lokala kyrkan och vänta på att processionen kommer ut (la salida). Du kommer att känna den stora anspänningen inför ankomsten av Jungfru Maria och höra beundrande flämtningar. Människor slänger konfetti och blomblad över henne när hon passerar. 

Det är väl värt det att stanna ute efter mörkrets inbrott, runt 19:30 - för att se scenerna spelas upp i skenet av stearinljus. Nazarenerna bär ljus i sina händer. Statyn ser än mer realistisk ut in den svaga, flackande ljusskenet allt medan nazarenerna ser olycksbådande ut i sina ansiktslösa huvor. 

Det här behöver du veta

De flesta affärer är stängda på eftermiddagen under påsken. Skärtorsdag och Långfredag är nationella helgdagar så räkna med att alla affärer, banker och de flesta monument är stängda. Barer och restauranger har en glimrande rörelse under hela veckan och tjänar lika mycket som under tre andra månader. 

Håll utkik på väderleken innan du beger dig ut då aprilvädret i Sevilla är oförutsägbart. Det kan växla från regn till sol på en minut. Ta med dig en karta över staden, vatten, snacks, extra kamerabatteri, minneskort till kameran och bär lager på lager samt bekväma skor. Du kommer att stå utomhus på gatan under många timmar. 

Lila-klädda  nazarener under påskprocessionen i Sevilla

Om väderleken spår regn är processionerna oftast inställda för att inte riskera att förstöra statyerna. Beslutet om de ska gå ut eller inte tas ofta i sista minuten. 

En tryckt guide till Semana Santa med tider, platser för processionerna är nödvändigt. Hitta ditt exemplar på turistkontoret, baren, affären eller med din lokala tidning. Här listas rutterna och de ungefärliga tiderna för varje procession, med läge vid vissa platser (använd kartan för att planera din eftermiddag), tillsammans med förklaringar på vilka färger som bärs, varje brödraskap har sin egen utformning och det finns bilder med förklaringar. 

Rekommenderade processioner att se

Andra bra fördelar, utöver balkonger, inkluderar öppna ytor som breda gator -  Alameda (Monte-Sion, torsdagkvällar); torg - Plaza de Triunfo, där alla processioner kommer ut ur katedralen; och parken - La Paz på söndag och Santa Genoveva på tisdag som går genom Parque Maria Luisa – ett välkommet alternativ om du har barn med dig. 

En del pasos passerar via Plaza de Encarnacion där du kan vila på trappan till Metropol Parasol men fantastisk utsikt: San Roque och La Cena, på palmsöndagens eftermiddag/kväll; La Sed på onsdag eftermiddag – Plaza de Pilatos är också ett utmärkt läge att uppleva detta; La Macarena, och fredag morgon.

Christ paso i  påskprocession i Sevilla

Om du vill se en utgång, satsa på San Benito (tisdag eftermiddag) - de måste niga för att komma ut genom porten. La Rendicion (måndag) har en intressant misterio paso som visar Judas kyss. En annan spektakulär syn är när bron Triana korsas: Esperanza de Triana (fredag morgon).

La Madrugada, torsdag kväll, anses vara höjdpunkten på hela veckan. De mest berömda och mest älskade Jungfruarna av Sevilla - Macarena och La Esperanza de Triana - kommer ut under ett livligt välkomnande från lokalbefolkningen som fyller gatorna i hopp om att få se sina älskade ikoner.  Det är också värt att skåda El Silencio, som är en tyst procession som börjar efter mörkrets inbrott och El Gran Poder, som är den äldsta hermandades.

Kom ihåg att de trånga gatorna kan vara extremt packade med människor. Kom i tid för att se en paso eller så kommer inte att kunna komma in på gatan och om du vill gå snabbt kan det bli lurigt. Som i vilken folkmassa som helst, håll kolla på dina fickor och väskor. Föreviga varje färggrant ögonblick med din kamera och dina bilder kommer vara som skatter.