Tio 360° Fotosfärer av Andalusiens bästa naturområden

Är ute efter inspiration inför din nästa utflykt i Spanien? Vi har skapat en samling bilder i 360 graders format, så du kan på ett verkligt sätt uppleva exakt hur din omgivning ser ut innan du ger dig upp i bergstopparna och ut till stränderna i Andalusien,

Alla bilder som du ser i denna artikel är gjorda i ett format som på engelska heter "photosphere", vår kollega John Kramer har varit igång med Nexus 5 - Android mobil och skapat ett nytt sätt för oss att uppleva något nytt mellan bild och film. 

Bilderna har laddats upp direkt på Google Maps och alla exakta lägen är markerade i samband med varje foto. Om du vill se bilderna i helskärm så klickar du på pilen längst upp till höger på va"fotosfär" eller på länkarna under.

El Acebuchal - En vit by

 
Den lilla byn Acebuchal ligger sju kilometer från byn Frigiliana, mitt i hjärtat av Sierras de Tejeda, Almijara och Alhamas Natur park. Byn har ofta kallats den förlorade byn och idag har den vuxit till en liten turisthub där resenärer från hela världen kommer för att njuta av byns traditionella atmosfär, fantastiska natur och omgivningen i helhet.
 
Acebuchals popularitet har ökat inom turistvärlden i samband med åren och trots att den har stigit ur sin forna roll som en "spökstad" så kan man  fortfarande idag ha en fantastisk upplevelse. Man kan ge sig ut på utflykt utanför byn och i byn kan man njuta av äkta andalusisk husmanskost.
 

Alcornoque Mediterráneo - Korkar från Spanien

 
Efter ett antal skogsbränder i Portugal under 2003 så blev Spanien världens största korkproducent. När man kör igenom Sierra de Aracena och västra Andalusien kan man inte undgå att bli förvånad av storleken på Andalusiens korkindustri. En av de största kork skogarna i världen och den största i Spanien hittar man här i trakterna, den majestätiska naturparken vid namn Alcornocales
 
Kork styckning är en svår uppgift och de som vill ge sig in i branschen får börja med en förberedelse med minst två års studier, träden som används går bara att hugga ned en gång vart nionde år så det är väldigt viktigt att allt sköts ordentligt. Under sommarmånaderna i juni och augusti arbetar man i lag med fem personer och åsnor som hjälpmedel  för att bära den värdefulla korken tillbaka till korkfabrikerna som sedan fraktar ut materialet till olika fabriker runt om i världen.
 
I denna fotosfär ser man några gamla träd i Serranía de Ronda. Man känner en viss känsla av inspiration och respekt när man stöter på dessa typer av stora och gamla träd. Träd som har stått sig genom tiderna och bevittnat hundratals år av historia.
 
Ardales Lakes

 
Letar du efter en perfekt rastplats med många utflyktsmöjligheter så är Ardales sjödistrikt som ligger 45 minuters bilresa från Malaga stad ett toppalternativ. 
 
En dag ute på Ardales sjöarna är ett bra sätt att komma iväg från stränderna och komma närmare Andalusiens vackra landsbygd. Temperaturerna kan vara extrema i dessa delar men fördelen är att det finns många möjligheter för att svalka sig.
 
Hela området faller under naturparks status - och "Paraje Natural del Desfiladero de los Gaitanes" som det heter på spanska är ett paradis för friluftsentusiaster. Mountainbike, vandring, paddling, säker simning och några av världens bästa bergsklättring möjligheter hittas i området. Det finns två fotosfärer ihopsydda här så klicka på pilen ovanför en utsikt över vattnet.

El Torcal Natur Reservat

 
Dinosaurie landet är ett namn som många använder och som är väldigt förståeligt när man väl besöker Torcal, El Torcals naturreservat är ett av de mest fantastiska av Andalusiens naturområden. Här hittar man ett geologiskt slående landskap som bjuder på formationer som skapats över tiden och med över 100 miljoner år av historia och några av de mest anmärkningsvärda sten formationer i Europa så kommer dina barn att älska detta besök.
 
Det finns tre typer av promenader genom parken. Den gula och den gröna är de som är mest tillgängliga och ger en bra introduktion till området medan den mer komplicerade och officiellt stängda vägen som är för erfarna är markerat i rött. Du behöver tillstånd och/eller en guide för vissa delar av området. (för bilder på den röda vägen se här).
 
Av alla naturliga utflykter och aktiviteter som är gratis och dessutom går att göra med barn i närheten av Malaga, så är ett besök till El Torcal alltid högt upp på listan.
 

Floden Genal - Arroyo Hondo

 
Det sägs att floden "Río Genal" är en av de renaste floderna i Europa. Det är iallafall ett av våra favorit platser och för alla oss som söker ett äventyr för en kort helg så är denna destination ett väldigt bra alternativ. Här hittar man en stor flod som är perfekt för att bada i och för att slå läger i närheten.
 
Flod poolerna som man hittar i området är normalt sätt lite utanför de vanliga turiststråken och egentligen är det mest känt emellan lokalbefolkningen. Detta foto togs av John och hans son på morgonen precis innan de tog ett morgondopp i samband med en natts camping.

Sierra de Grazalema -  Naturpark

 
Majoriteten av de människor som besöker Grazalema, gör det via utsiktsplattformen vid Puerto de Las Palomas. Faktumet är att den bästa utsikten i området hittas här med en 1350m hög utkikspunkt vilket är det näst högsta passet i Andalusien.
 
När du står på utsiktsplattform ser du tvärs över landskapet det mindre kända Cerro Coros berget. Att ta sig till toppen kräver en vandring och en ansträngning, men det är ett litet äventyr som belönas väl med en fantastisk utsikt. Ingen bild skulle någonsin kunna göra den vy man hittar här. Promenaden i sig är ganska enkel och väldigt oteknisk, men om man går med barn så får man ägna en stor del av sin uppmärksamhet på barnen samt de väderförhållanden som utvecklar sig. Vädret och situationer kan förändras snabbt på dessa höjder.
 

Zahara de la Sierra, Cádiz

 
Andalusien är hem för hundratals bilder av perfekt vitkalkade byar. Du hittar dem i nästintill alla provinser i Andalusien. Men många av favorit byarna här på kontoret hittar man i Cádiz. Vi kan inte riktigt klargöra om det är ljuset, den arabiska arkitekturen, eller de skarpa geografiska kontrasterna som ger oss den varma känslan vi associerar med Cadiz., Många av dessa gamla moriska fästningar och byar som man hittar på olika höjder och kullar bjuder på utsikter över en väldigt speciell landsbygd med mycket historik.

Vad det nu än är som gör detta relativt orörda samhälle till den fascinerande och pittoreska sevärdhet vet vi inte riktigt, men en sak är klar, byn Zahara de la sierra ett av de måste-besöka-snart platserna på listan.
 
Denna fotosfär togs på toppen av byn precis framför Zaharas Nazarite slott. Den gamla moriska borgen var en av de viktigaste fästningarna som skyddade Ronda och Malaga från kristna attacker. Idag är detta en av de mest fridfulla platser man kan hitta i Andalusien och ett toppalternativ för att titta på solnedgången.

Río Majaceite, Benahamona

 
Varje område i södra Spanien har sina klassiska sommarflods vandringar. En av de mest populära, en som nästintill varje familj gör minst en gång om året är den i Benahamona
 
Liksom favoritpromenaden i Nerjas Rio Chillar så är en av de bästa och mest populära i Grazalemas natur park längs floden Río Majaceite. Vandringen börjar i den lilla byn Benahamona (namnet betyder Muhammads söner) och slutar i den pittoreska delen av byn El Bosque.
 
Du går genom tunnlar av vegetation, du passerar försiktigt över hängbroar och du får nästintill slå dig igenom ett riktigt grönt landskap. Ta med dig picknick, baddräkt och se till att förbereda dig för en avkopplande heldag.
 

Playa del Cañuelo, Costa del Sol

 
Playa del Cañuelo är utan tvekan en av de bästa stränderna på Costa del Sol. Man hittar den i ett natur område i Los Acantilados de Maro, ca. femton minuter från Nerja. Hela denna del av kusten måste ses om man inte redan haft möjlighet att ta sig hit.
 
Bakom varje vik så döljer sig en hemlighet i form av en liten strand. De flesta av de stränder som faller inom denna sträcka är ganska svåra att komma åt, men när man väl är på plats så kan man njuta av nästintill helt privata stränder. Inga bilar är tillåtna nära stränderna under sommarmånaderna och ju bättre strand du är ute efter desto mer får du promenera. Undantaget är Playa del Cañuelo vilket är ett familjevänligt, rent och trevligt ställe som även har två restauranger i närheten och dessutom en buss som tar dig till närheten av stranden.
 

Pinsapo - Sierra de las Nieves Naturpark

 
Abies Pinsapo är en av de mest skyddade träden i världen. Det är ett träd som härstammar från istiden och det finns väldigt få platser kvar i världen där trädet fortfarande existerar i ett visst betydande antal. Endast tre faktiskt. Sierra de las Nieves vilket är naturparken i Grazalema Naturpark och i Rif bergen.i Marrocko.
 
Många människor anser att Pinsapo är Andalusiens nationella träd. En källa till stolthet och arv som rigoröst skyddas. Pinsapo skogen i Grazalema är mer tillgänglig och mycket mer kontrollerat än andra "normala skogar". Här behöver man behörighet för att besöka alla områden (förutom under vintermånaderna).
 
Fotosfären här ovan är från Sierra de las Nieves, ett biosfärområde som godkänts av Unesco, Området ligger ca 50 km norr om Malaga. Det finns flera olika avdelningar i parken där du kan se några exempel på dessa träd.
 

För mer information om vårt utbud av semesterboende i Spanien kan du se här.