De 10 bästa stränderna i Andalusien

Andalusien är ett litet paradis med en fantastiska lång kustlinje och det är just den stora variationen på stränder som gör den till en av de bästa kusterna i Europa. Här kan man hitta allt du söker och lite till. Denna topp-10-lista har vi skrivit ihop och är en kombination av våra personliga favoritstränder på kontoret längs den andalusiska kusten. Majoriteten av stränderna ligger utanför de större vägarna och många är belägna i skyddade naturparker. Varenda en av dessa stränder är spektakulära och relativt privata och okända. Det var nästan intill omöjligt att begränsa listan till bara tio stränder men vi sparar resten av guldkornen till en annan gång. 

Playa el Playazo

Stranden Playa el Playazo, Cabo de Gata, Almeria

Vi börjar listan med den vackra stranden vid Cabo de Gata - Nijar Natural Park. Andalusiens största marinreservatet som är hem till några riktigt fantastiska stränder. Playa de los Muertos, Las Negras och Genoveses förtjänar att nämnas men om vi måste minska ner urvalet till bara två så väljer vi; Playa el Playazo och den majestätiska Playa de Monsul, utan tvekan två av våra favoriter. Playa el Playazo är nästan halvvägs längs kusten i Cabo de Gata, inte långt från byn Las Negras. Det är en idealisk plats att besöka med små barn och tillgång med bilen är bra. Du kan köra ner och parkera precis intill stranden. Vattnet är också grunt och som med alla stränder i området erbjuds du på fantastiskt blått vatten som har storartade möjligheter till en massa fin snorkling.

Playa de Monsul

Monsul stranden, Cabo de Gata

Monsul behöver egentligen inte någon introduktion, men endast om du redan känner till den. Bilden ovanför visar den perfekta stranden, den har t.o.m. använts i flera Hollywood filmer, reklamfilmer och lokala filmer i Spanien. Monsul symboliserar vad Cabo de Gata handlar om: kilometervis av orörd kustlinje.

Playa de Rijana

Playa de la Rijana, Costa Tropical

Inte långt från ökenlandskapet i Almería kan man åka västerut mot den vackra Granadino kusten och Costa Tropical. Väl på väg ser du sakta men säkert att all öken börjar ge vika för mango, avokado och citrusfrukter i stora plantager. Ju längre västerut du kör, desto blötare och mer tropiskt blir landskapet. Man kan lätt förstå varför denna sträcka på 96 km är känd i Spanien som Costa Tropical (den tropiska kusten). Inbäddat mellan Sierra Nevada-bergen på ena sidan och det varma Medelhavet på den andra, blir resultatet ett tropiska mikroklimat likt få andra ställen i Europa. Bergen och klipporna går rakt ut i havet och detta skapar ett näst intill surrealistiskt landskap av gömda stränder, små vikar och perfekta klippor för att hoppa in i havet. Om du kör längs den gamla vägen N-340 och blickar ut genom fönstret finns det stor möjlighet att du ser folk på vattenskidor, delfiner och annat roligt ute i havet och efter varje kurva så stöter man på ytterligare nya, vackra och nästintill gömda vikar. En av de bästa stränderna i området är Playa de Rijana nära byn Castell de Ferro.

La Herradura

Stranden i La Herradura, Costa Tropical

Bukten som är formad som en hästsko och stranden i La Herradura förtjänar att vara på vår strandlista. Detta är en populär plats för vattensporter och alla vindsurfare men också en bra plats för familjer. Restauranger, barer och alla bekvämligheter finns nära till hands och vid ankomsten till stranden tar man höger och kör ner till slutet av vägen som stannar precis framför campingområdet. Detta är den bästa platsen för barn eftersom klipporna erbjuder skydd och det är en bra plats för snorkling och för att samla små krabbor. Vattnet är grunt och bäst av allt, det finns en ponton (flytande plattform) med en rutschkana samt en trampolin. 

Bara lite längre förbi La Herradura börjar ett annat skyddat marinreservat, Parque Natural de los Acantilados de Maro-Cerro Gordo. Detta naturreservat sträcker sig ut till havs och är skyddat mot fiske, vilket i sin tur har skapat en av de bästa snorklingsplatserna i Andalusien. Varje liten vik är en del av en värld full av små perfekta kuststränder där varje del har sin egen lilla charm. Möjligheterna är alltför för många för att nämna i denna artikel. Eftersom området är registrerat som en ett skyddad del av en naturpark så är det begränsat tillträde under sommarmånaderna. En buss kan tas i samband med resor mot de större och mer populära stränderna, men de mindre kan bara nås till fots.

Playa de Cantarriján

Playa de Cantarrijan, Costa Tropical

Playa de Cantarrijan, en plats där alla typer av människor kan umgås, bokstavligen. Stranden prisas ofta som den bästa nudiststrand på kusten och kan förmodligen också vara områdets mest pittoreska. Ett ställe för de som är unga och vackra, och ibland kanske inte så vackra. Tillgång till stranden är stängd under sommarmånaderna och du måste ta en buss ner, men det är värt ansträngningen om du är öppen för alla typer av människor. Strandbaren och restaurangen erbjuder även ett nattliv med konserter och fester.

Playa el Cañuelo

Playa el Canuelo, Costa del Sol

Detta är en en väldigt magisk strand med ett vikar längs stranden som sträcker sig från Cantarrijan. Det är väldigt svårt att välja ut den bästa stranden men Playa el Cañuelo ligger definitivt högt på vår lista. Den perfekta stranden för familjen med kristallklart vatten med vikar och undervattensformationer som går att utforska medan andra går på en vandring till t.ex. Cantarrijan. Många av oss här på kontoret åker hit iallafall ett par gånger per sommar och detta har ju självklart bidragit till att vissa av barnen i familjerna har lärt sig att att bada här.

Playa las Calas del Pino

Las Calas del Pino, Maro Nerja

Las Calas del Pino kan direkt översättas till "Tallviken". Detta är en annan av de platser som du verkligen behöver känna till eller läsa om innan du kan hitta hit. Nästintill alla människor kör förbi stranden utan att någonsin upptäcka den skönhet till strand strax under dem. Om du är ute efter en avskild plats så är detta din strand. Det finns inga bussar, hitta hit är inte lika enkelt som några av de andra på listan och på vägen får man ta sig ned för brant backe och dessutom klättra tillbaks upp igen när du vill hem. Allt detta för en strand, men vilken strand...

Mer information om Las Calas del Pino

Playa la Caleta de Maro - La Caleta de Maro beach

La Caleta de Maro beach, Maro

La Cala de Maro har nyligen röstats som Spaniens näst bästa strand av TV3 tittarna i Andalusien. Den årslånga undersökning drog in tusentals röster och placerade Maro på kartan. Detta är en strand som vi föredrar och den ligger nästintill den större och mer populära La Cala de Maro. La Caleta de Maro, vilket är den lite mindre kända och mer vackra lillasystern är en fantastiskt plats att koppla av på. Om känner dig full av energi kan du enkelt simma till den större La Cala de Maro som definitivt är värt ett besök. 

Mer informarion om Playa la Cala de Maro

Playa Cabopino

Cabopino beach Marbella

Om man bor längre västerut mot de mer populära semesterorterna i Mijas, Fuengirola och Marbella har man det nära till Cabopino, förmodligen den bästa stranden i området. Stranden har något att erbjuda för alla med restauranger, barer och mängder av aktiviteter. Stranden är uppdelad i två sektioner, den familjeorienterade Cabopinostranden och den andra sidan som är väldigt "gay och nudistvänlig". Var noga med sanddynerna, bakom varje kulle kan du möta oväntade överraskningar. Var väldigt noga med ditt val. 

Mer information om Cabopino beach

Playa de Bolonia

Bolonia beach, Costa de la Luz

Välkommen till Costa de la Luz. Andalusiens koppling till Atlanten. Med sina ljusa och klara kust, och vilken kust, så är stränderna i område utan tvekan några av de bästa i Spanien. Att välja sin favoritstrand är som att välja mellan sina barn, en nästintill omöjlig uppgift, men i det stora hela så är detta är det närmaste vi har kunnat komma till det omöjliga. Hela kuststräckan som går från Tarifa till den portugisiska gränsen är hem för ett antal riktigt fantastiska stränder. Var och en av dem förtjänar att nämnas i samband med en strand diskussion fast den strand som är så exceptionell att vi alltid går tillbaka till, är Playa de Bolonia. Kilometervis av fin och perfekt typ av gyllene sand, kristallklart vatten och väldigt bra restauranger. Om vill verkligen komma bort från allt så är ett besök i Bolonia bör vara högt på listan.