Topp 10 utflykter för hela familjen att besöka nära Malaga

Över 15.000 km² eller nästan en femtedel av Andalusiens yta är skyddad naturpark, den största delen av alla regioner i Spanien. Rikedomarna i landskapet är häpnadsväckande och den naturliga skönhet som erbjuds tillsammans med över 300 soldagar om året, gör Andalusien till ett äkta paradis för människor som älskar att vara utomhus. Trots att det finns mycket att se har vi listat 10 av våra favoritutflykter som är anpassade för hela familjen.

Alla verksamheter som valts ut är beprövade med småbarn i släptåg och varenda en av utflykterna har alla ingredienser för en oförglömlig dag utomhus med hela familjen.

I vissa av dessa aktiviteter kan du behöva utrustning och har du inte det kan du med stor sannolikhet hyra det med lite förberedelser. Rekommenderade platser att hyra kajaker och cyklar listas i respektive länkar under varje aktivitet. Grottorna i Nerja är den enda aktivitet som konkret tar ut en inträdesavgift. Alla dessa platser är inom en två timmars bilresa från centrala Malaga.

Vi hoppas du kommer att njuta av dessa upplevelser lika mycket som vi gjort och uppskatta dess ovärderliga betydelse och enormt fantastiska miljö. Var vänlig att respektera naturen för den förtjänar allt skydd och omtanke som vi kan ge den.

Paddla kajak i Maro

Kajak i Burriana till Maro

Från  Burrianastranden i Nerja paddlar vi kajak till Maro. Det är en exceptionell resa genom Acantilados de Maro-Cerro Gordos naturområde. Här tar du dig förbi vattenfall, gömda stränder, kristallklart vatten och några av de mest orörda kustlinjerna som finns. Denna aktivitet är något som du inte kommer att bli besviken på. En upplevelse värd både tid och resa.

Gå på hängbroarna i Monachil

Krossa hängbroar i Monachil, Granada

Denna aktivitet brukar alltid bli en stor hit hos familjen. En riktig Indiana Jones dag ute på hängbroarna som kommer att lämna ett bestående intryck, liksom vattenfallen, floderna, alla grottor, tunnlar och självklart den exceptionellt enastående naturen.

Bada i Bermales sjön

Bermejales lake Granada

Bermejalessjön är en konstgjord reservoar men är stor med en omkrets på 28km, hög vattenkvaliteten är och dessutom varm. Det är nästan som att simma i vattnet som kommer ut ur duschen där hemma. Sjön är också fylld med fisk och utbudet är fantastiskt stort. Här hittar du paddling, segling, trampbåtar, cykling mm. Till varje utomhusaktivitet finns utrustning och information i närheten.

Floder och  laguner i La Resinera

Naturliga laguner i La Resinera, Fornes, Granada

De naturliga lagunerna som är belägna inom Sierras de Tejeda, Almijara och Alhama Natur Park ligger nära Fornes, mycket nära Bermejales. De utgör tillsammans källan till en av de renaste floderna i Andalusien, Rio Cebollón. Letar du efter en oslagbar rastplats?  Då är det här ett av de självklara valen. Här finns också några stora vandringsleder runt omkring.

Upptäck El Torcals naturreservat.

El Torcal Natur Reservat, Antequera

Dinosaurieland är ett av orden som kan förklara detta område. Hela stället var under havet för cirka 100 miljoner år sedan och man kan kontinuerligt hitta fossila exemplar runtomkring sig och bland några av de mest slående i Europa är just Karst formationerna som ligger här. Klippformationer med namn som Sfinxen, Kannan, Kamelen och Skruven är som godis för ungarnas fantasi och deras barnsliga flöde skapar ett helt eget nöje med att upptäcka dem en för en. Det finns tre fasta linjer inom reservatet, från grönt till rött. Ta med picknick och tillbringa en fantastisk dag med utforskning av det otroliga och magiska landskapet.

Mer information: El Torcal naturreservat

Cykling the Via Verde de la Sierra

Via Verde de la Sierra, Cadiz

Via Verde de la Sierra löper från byn Olvera till Puerto Serrano. Detta ställe röstades som den bästa Greenway i Europa under 2009 och kom på andra plats för "Excellens" 2013. Du cyklar genom tunnlar av varierande längder, över broar och viadukter, genom grönskande dalar, längs stränder, genom ängar och fält och förbi några av Andalusiens mest noga skyddade naturminnen, bland annat hem för Europas största koloni av häckande gamar.

Walking in Alhama de Granada

Alhama de Granada

Alhama de Granada är en plats som har inspirerat poeter och resenärer genom århundraden, den romantiska resenären Teofilo Gautier sammanfattade sin existens som " att hänga på en enorm sten eller vara på toppen av ett örnnäste." Namnet Alhama kommer från det arabiska - al-hammam - vilket innebär badet. I ravinen finns några bra vandringsleder, rastplatser, badplatser under sommarmånaderna och naturligtvis ett källvattensbad.

Fågelskådning i Guadalhorces Natur Park

Guadalhorce fågelskådning

Den lilla kända naturparken som ligger mitt i centrum av Malaga är en plats för lugn och ro. Det är mycket svårt att tro att du bara är 15 minuter från Malagas internationella flygplats. Detta är en viktig ornitologisk plats där man som fågelskådare känner sig som i ett paradis, eftersom detta är en av de största migrationsvägarna från Afrika för många fåglar. Det finns också några bra cykelleder och vandringsleder.

Utforska grottorna i Nerja.

Grottor i Nerja, Världens Största Kolumner

En av Costa del Sols mest besökta attraktioner är grottorna i Nerja som utan tvekan är ett naturligt under. De är också hem till världens största stalagmitformationer och några riktigt imponerande inre grottkammare. Ett besök bör stå högt på alla familjers "göra-lista".

En promenad upp för Chillar floden.

Utflykt i Chillar river, Nerja

Detta anser vi tillhöra en av Costa del Sols mest klassiska familjepromenader. Att gå upp i floden Chillar i Nerja är en sommartradition för många hushåll. Det kan bli trångt på helgerna under sommarmånaderna men är utan tvekan värt ansträngningen. Ju högre du kommer, desto mer spektakulärt blir landskapet. Här finns floder, laguner, vattenfall och otrolig natur i överflöd 

Läs också favoritartikeln 9 Populära och Charmiga byar i södra Spanien här.