Besök El Torcal naturreservat i Antequera, Malaga

Naturreservatet El Torcal - el Paraje Natural de El Torcal - är den mest geologiskt fascinerande av alla Andalusiens naturparker. Känd för sina unika kalkstensformationer upplever du en overklig, nästan kuslig känsla. 

Hela området var beläget under Tetishavet för 150 miljoner år sedan. Våldsamma rörelser i jordskorpan tvingade havsbotten uppåt till kullar och berg, några av dem mer än 1 300m (den högsta toppen är Camorro de las Siete Mesas på 1 336 m). Följt av miljoner års vind- och regnerosion har det producerat några av de mest spektakulära kalkstenslandskapen i hela Europa. 

Klicka på den interaktiva fotosfären ovan för runt i 360 grader.  

Om El Torcal naturreservat 

El Torcals naturreservat hittar du ca 45 kilometer norr om Malaga och endast 13 km söder om Antequera. 

Den närmaste byn heter Villanueva de la Conceptción. 1929 utsågs El Torcal till ett naturområde av nationellt intresse och i oktober 1978 blev platsen klassificerad som en nationalpark och fick sina officiella gränser registrerade. Junta de Andalucia fick äntligen full kontroll över marken 1989 och El Torcal har omklassificerats till ett naturreservat.

Reservatet är hem till de mest häpnadsväckande karstformationerna i Europa. El Torcals unika utseende är skapat av flertalet simultana faktorer. En av de viktigaste är själva typen av kalksten. 

El Torcal naturpark, Antequera

Berget som utgör El Torcal tillhör en serie marinsedimentära bergarter med anor från mesozoiska eran och består huvudsakligen av karbonat. Då det är väldigt poröst löser sig det karbonatrika kalkberget lätt i El Torcals unika mikroklimat.

Då Sierra de Torcal är högre beläget får det mer regn än närområdet. Tillsammans med den porösa naturen kring det närliggande kalkberget gör det att regionen är en perfekt behållare med underjordiska floder och hög vattennivå. Källan till en av Antequeras viktigaste floder, Rio La Villa, ligger vid foten av Sierra de la Torcal.

Människans påverkan på El Torcal

Människor har bott i området sedan 5500 fKr, från homo neandertalarna till homo sapiens.

Det första beviset för mänsklig bosättning hittades runt Cueva del Toro. De varierande grottmålningarna, lämningarna av Cancha de la Gotera och de och mänskliga kvarlevor som hittats i olika jordavlagringar.  Allt pekar på en ganska permanent bosättning under kalkolitiska tiden - den period under vilken metaller påvisades först. Denna speciella del av megalitiska eran är av särskild betydelse för Antequera, vilket sammanföll med byggandet av Dolmenes.

El Torcal, Antequera

Romarna satte sin prägel genom att bygga många av de vägar som leder till bergskedjan. Rester av dessa är fortfarande synliga idag runt Boca del Asno och Puerto de las Escanuelas. Boca del Asno-passet spelade också en särskilt viktig roll i historien i striderna mellan morer och kristna.

Flora och Fauna

Trots de tuffa förhållanden och att vara på en relativt hög höjd har reservatet en rik flora och fauna, vara några bara finns lokalt i Torcals bergskedja. Mellan karstformationerna finns frodiga, nästan tropikliknande dalar fulla av vegetation och fullmatade med liv.

Att vandra här är en oförglömlig upplevelse. Du går genom tunnlar av vegetation, nästan med en förhistorisk känsla. Barn i synnerhet, kommer att uppleva magin. För varje nytt hörn du passerar möter dina sinnen landskapet, vegetationen, ljuden och dofterna - du kommer att önska dig mer och mer.

Växlighet och liv i El Torcal natural park

El Torcal är ett äkta växtparadis. Våren är en fantastisk tid på året att besöka Torcalreservaten, fullt av vilda blommor och maxat med liv. Mer än 30 olika av arter av orkidéerna har hittills identifierats. Vilda rosenbuskar och olika typer av björnbärsbuskar skapar dessa till synes vertikala trädgårdar längs klippväggarna.

När du går genom parken - rikta blicken uppåt. Fågelälskare njuter av utbudet. Reservatet är hem till olika rovfåglar, inklusive griffongamar och kungsörn. Dessa ses ofta cirkla högt över landskapet spanandes efter sin nästa måltid.


stenbock i El Torcal, Antequera

El Torcal är en idealisk livsmiljö för många reptiler. Två av dessa är endemiska till naturparken, ödlesnok och pärlödla. Ödlesnoken kan bli upp till två meter lång! Det största och mest synliga däggdjuret är utan tvekan stenbocken, den vilda iberiska bergsgeten. Det känns som att de är överallt och tittar på dig från varje topp.

Flora - Quercus Ilex (vintergrön ek, stenek), Prunus Spinosa (slånbär), Pistacia Lentiscus (mastixbuske), Quercus Coccifera (bokväxtart), Crataegus Monogyna (Trubbhagtorn), Rubus Ulmifolius Schott (macchiabjörnbär), Rhamnus alaternus (havtorn), Euphorbia characias (törelväxtart)

Däggdjur - näbbmöss, kaniner, vesslor, räv, igelkottar, trädgårdsmöss, vildkatter, iberiska stenbockar, grävlingar, ginstkatter

Fåglar - tofslärka, rödvingad blåsmyg, biätare, kungsörn, gåsgam, blåtrast, taltrast, stenskvätta, skator

El Torcals besökscenter

Centro de Receptión, besökcentret, är startpunkten för alla besök till parken. Här finns restaurang, en utställningshall som visar fossiler och har regelbundna ljudpresentationer om den lokala geologin, floran och faunan. 

Det finns också en liten butik som säljer kartor, böcker och souvenirer. Kartorna är utmärkta för planering när du vill upptäcka området själv. Även om lederna är väl utmärkta är det en bra idé ta med en. Många av karstformationerna har fått namn som knekten, tummen, kamelen, sphinxen, slottet etc efter deras utseende. Skruven, El Tornillo, är ett skyddat naturminnesmärke. Barnen kommer att ha mycket roligt att upptäcka och identifiera dem. 

Vandring i El Torcal Antequera

Det finns tre fasta leder genom reservatet, en grön, gul och röd. För att skydda flora och fauna är den röda rutten (4.5km) belägen i ett avgränsat område och kan endast besökas med en guide (vid skrivande stund). Information om guider tillhandahålls av besökscentret.

De gröna och gula lederna är öppna för alla och du kan promenera utan guide. Den gröna vägen är det enklaste, 1.5 km och tar ca 30 minuter. Den gula vägen följer först den gröna och delar sig sedan halvvägs och passerar genom några spektakulära delar av parken med klippiga labyrinter, maximerade med vegetation. Den gula leden är 3 km totalt. Båda lederna går i cirkel och leder tillbaka till besökscentret och en utsiktsplats som kallas "Mirador Las Ventanillas" (fönstren). Detta är en plats som erbjuder en fantastisk utsikt över den omgivande landsbygden och en klar dag ser du ut över Costa del Sol och till Nordafrika.

Genom att följa en av de små vägarna som leder från Mirador Las Ventanillas, kan du besöka en rekommenderad plats i ett område som kallas "Ammons" där man kan hitta fantastiska fossiler.

Klippformationer i El Torcal Antequera 

Observera! Avvik inte från de utmärkta stigarna. Det är mycket lätt att gå vilse och bli desorienterad i El Torcal. Det är något som händer ganska ofta och ibland slutar det med tragedi. Gå inte under några omständigheter in i grottorna på själva. De gröna och gula rutterna är väl markerade. Följ dem.

Den bästa tiden att besöka El Torcal är under vår- och höstmånaderna. Temperaturen kan vara extrem under vinter och sommar. 

Astronomiska Observatoriet i Torcal

Astronomiska observatoriet i Torcal (Observatorio Astronómico del Torcal (OAT)) ligger i anslutning till besökscentret. Här finns några mycket kraftfulla teleskop, lasrar och även specialiserade solteleskop. Bäst av allt: det astrologiska centret är öppet för allmänheten. De genomför olika kurser och har återkommande kvällsaktiviteter som de kallar: "Ett fönster mot universum".

Bristen på ljusföroreningar och den höga höjden (1200m) skapar oslagbara natthimlar. Det anordnas särskilda astrologiska visningsnätter. Evenemangen visar stjärnor, planeter, olika universum och olika månfaser, kort sagt en oförglömlig upplevelse.

Under våren och sommaren sker de på flertalet lördagskvällar. Kom ihåg att du måste först boka in dig. Bästa sättet är att skicka ett epost till inscripciones@astrotorcal.es och lämna ditt mobilnummer. Väderförhållandena kan och förändras mycket snabbt i El Torcal - de ringer dig i i förväg och ger dig besked om det blir av. Det sparar dig en onödig resa. För mer information se astrotorcal.es. Telefon +34 600 703 700. Endast spansktalande.

Priserna varierar, men räkna med cirka 8€ per vuxen och 6€ för barn/pensionärer. De guidade visningarna varar cirka två timmar. På dagtid anordnas en solvisning, normalt på söndagseftermiddagarna. Än en gång, kolla in hemsidan för mer och bästa informationen.

Vägbeskrivning till El Torcal 

Om du reser från Costa del Sol/Malaga är det bästa vägen att ta sig till El Torcal via Villanueva de la Concepcíon. Du kan också köra via Antequera centrum och ta dig vidare uppåt på MA-9016, en naturskön väg som tar längre tid.

Centro de Visitantes del Torcal de Antequera
Paraje Natural Torcal de Antequera
Ctra. 7075 s/n
29200 Antequera,
Málaga, Spain
Website - torcaldeantequera.com
Tel. +34 952 24 33 24