Den definitiva guiden till de bästa stränderna i Nerja

Nerja är en av de mest eftertraktade destinationer på Costa del Sol. Dess dragningskraft är lätt att förstå när man väl är på plats och letar man efter en av de få blomstrande semesterorterna i Spanien som fortfarande har kvar sin traditionella fiske-by känsla, så ligger Nerja högt upp på listan.

Den vitkalkade byn ligger vid foten av Sierra de Tejadas bergen, vid mynningen av floden Chillar. Vattnet har alltid spelat en stor roll i Nerja historia och staden har fått sitt namn från det arabiska ordet "Narixa"som betyder "den givmilda våren".

Högt upp på önskelistan när man semestrar i Nerja är självklart att få besöka en av de många stränder som finns till hands. Kustlandskapet bjuder på ett panorama av kontraster som skiljer sig markant strand till strand. Man kan hitta allt från de långa sträckorna av vita sandstränder som utgör stranden El Playazo, till de mer urbana stränderna som t.ex. Playa Torrecilla eller Playa Calahonda till de mer majestätiska stränderna i stil med Playa Burriana och Maro.

För mer information om stränder i Andalusien så kan du läsa artikeln "De 10 bästa stränderna i Andalusien".

Denna artikel är tänkt att vara en ultimat guide till Nerjas bästa stränder. Här kan du hitta bilder, videoklipp, kartor, restaurang tips och annan information som du kan tänkas behöva. Allt detta för att du ska ha möjlighet till att njuta maximalt utav din semester i denna fantastiska stad.

Det finns 12 stränder som sitter i Nerjas provinsiella gränser. Vi har lagt till ytterligare tre till listan; Playa Alberquillas, Las Calas del Pino och Playa El Cañuelo. Alla är nära Nerja och det är definitivt värt ett besök om man har tid och möjlighet att ta sig någon av dem.

När du kommer förbi Maro så börjar man komma in i Acantilados de Maros naturreservat, ett område som är hem för några av de bästa stränderna i Spanien.

Tyvärr har ingen av stränderna i Nerjas tätort fått den kända blåa flaggan som rör vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation runt om stranden. Stadens hantering av vattenreningsverket har lett till mycket kritik och kontroverser vilket bidragit till att Nerjas stränder blivit "flagg-fria" så att säga. Detta blir förhoppningsvis en fråga som kommer att behandlas inom kort eftersom det är viktigt att få Blå Flagg status, när det kommer till miljöskäl, säkerhet men även för turismen i Nerja i helhet.

Så här är vår guide över de bästa stränderna i Nerja, vare sig du är på semester eller du bor i närheten.

Playa Burriana - En Populär och familjevänlig strand

 

Burriana stranden, utsikten från havet

Definitivt mest kända och älskade av Nerja Beach. En populär plats sedan TV-serien "Verano Azul" uttryckte det på modet hela kartan spanska.

Vattensporter, restauranger, barer ... allt du vill ha och mer.

Läs mer: Playa de Burriana, Nerja - Populär och familjevänlig strand

 

 

Playa de Maro - Naturparadis som röstats till Andalusiens bästa strand

 

Waterfall near Maro strand

Har gång på gång blivit röstad som en av de bästa stränderna i Spanien. Maro stranden är en del av paradiset.

Här hittar man ett land av gömda vattenfall, undervattensgrottor och några av de bästa platserna att öva snorkling, bara några kilometer från Nerja.

Mer info: Playa de Maro, Nerja - Naturparadiset som röstats till Andalusiens bästa strand

 

La Caleta de Maro - En personlig favorit bland de bästa stränderna

 

La Caleta strand Maro Maro

Maro strand yngre syster. Den Caleta de Maro är mindre kända och tystare vik som sitter intill Playa de Maro. 

Kläder tillval, fjärr och aldrig för trångt, är ett besök i La Caleta de Maro rekommenderas.  

Mer info: La Caleta de Maro - En favorit bland Costa del Sols bästa stränder

Playa de las Alberquillas - Stranden med undervattensgrottor

 

Utsikt från Alberquillas strand, Nerja

Belägen bara tio kilometer från centrum av Nerja. Trots det relativt korta avståndet så känns denna strand som en helt annan värld. 

På grund av att området har en naturlig reservstatus så hittar man inga anläggningar eller restauranger på denna strand. Vill du ha mat, vatten eller en ordentlig solstol så får du helt enkelt ta med dig det själv.

 

Las Calas del Pino, Nerja - En Populär Nudist Strand

 
Snorkling Nerja - Maro

Las Calas del Pino, tall vikar, är en kläder valfri strand som ligger mitt i hjärtat av Acantilados de Maro naturreservat. 

Kristallklart vatten, bra snorkling och tillgång som är svårt nog att avskräcka de flesta besökare ..... Las Calas del Pino är aldrig upptagen.  

 Mer info: Las Calas del Pino, Nerja - En Populär Nudist Strand

 

Playa El Cañuelo -

 
Playa el Cañuelo, Costa del Sol

De kom inte mycket vackrare än Playa El Cañuelo. Beläget mitt på gränsen mellan Malaga-Granada, är El Cañuelo en fantastisk strand för familjer. 

Bra snorkling, skyddade vatten och några av de bästa landskapet kusten har att erbjuda. 

Mer information:  Playa El Cañuelo - Costa del Sol bästa strand

 

Playa El Playazo - En stor men stillsam strand för de som söker lugn & ro

Playa El Playazo, Nerja

Playazo stranden är Nerja största och västligaste stranden. 

Funderar du på att komma bort från allt men bara en gångavstånd från Nerja centrum, då är Playa Playazo kanske platsen för dig.

Mer info: Playa El Playazo - En stor men stillsam strand 

 

Playa El Chucho, Nerja - Småbarn & handikappanpassad strand i Nerja

Playa El Chucho, El Chucho stranden, Nerja

Stranden El Chucho ligger mellan Playazo och Torrecilla stränderna. 

Detta är den sista stranden på den västra sidan med en Paseo Maritimo - en strandpromenad. El Chucho ligger inom bekvämt gångavstånd från alla bekvämligheter såsom barer, restauranger och toaletter. 

Mer info: Playa El Chucho - Småbarn & handikappanpassad strand 

Playa de Torrecilla - En älskad strand med alla nödvändiga bekvämligheter

Cilla Beach, Cilla strand, Nerja

Torrecilla är en av Nerjas mest besökta stränder. Barer, restauranger och nödvändiga tjänster finns till hands och allt inom en bekväm gångavstånd från Nerja centrum.

Det finns inte mindre än fem olika ingångar hit, en i varje ände och ytterligare tre längst hela strandpromenaden.

Mer info: Playa de Torrecilla - En älskad strand med alla bekvämligheter

 

Playa El Salón - En populär strand bland spanska familjer

Salongen Stranden - Playa El SalonPlaya El Salón ligger till höger om Balcón de Europa, infarten hit är lätt att missa och stranden är aldrig "överdrivet" trångt. 

Det enda sättet att komma åt stranden är till fots och närmaste parkering går att hitta i några våningar under stadshuset, parkeringshuset är under marken och billig för de som kommer utifrån. 

Mer info: Playa El Salón - En populär strand bland spanska familjer

 


Playa La Caletilla, Nerja - Lilla stranden som försvinner med tidvattnet

 
Caletilla strand, Nerja

Stranden La Caletilla, "lilla viken" ligger direkt under Balcón de Europa, och trots att La Caletilla ofta misstas för en privat strand så är den faktiskt öppen för alla. Den minsta strand på listan är denna och utöver att den är känd för att försvinna under tidvatten, helt och hållet.

Mer info: Playa La Caletilla - Lilla stranden som försvinner med tidvattnet

 

 

 

Utsikt över Calahonda strand, Nerja

En av Nerjas mest ikoniska stränder är Playa de Calahonda, du har förmodligen sett den på nåt vykort med Nerja-tema eller en typisk reklambild av Nerja. Denna strand ligger precis intill Balcón de Europa och detta oslagbara läge är omgiven av omgiven av klippor, stenar och pittoreska fiskarkojor. Missa inte.

Mer info: Playa de Calahonda - En populär & strålande strand

 

Playa El Chorrillo - En enkel strand mellan vikarna

 
El Chorrillo strand, Nerja

Playa El Chorrillo är namnet på de tre vikar som sitter bredvid Playa de Calahonda.  På en lugn dag, skapar dessa dolda vikar en fantastisk plats att tillbringa dagen och kom ihåg, det inte finns mycket att hitta här förutom sol, strand, stora klippor och massa vatten.

Mer info: Playa El Chorrillo - En enkel strand mellan vikarna

 

Playa de Carabeo - Central men privat strand

 
Carabeo strand Nerja

En strand som är förbisedd av många, trots att den är belägen i centrum av Nerja är Playa de Carabeo. Hit till denna strand hittar man via en brant trappa som avskräcker de flesta besökare och detta innebär att området aldrig är aldrig alltför trång och upptagen. Sanden är mörk, grov och typiskt för den typ av strand vi ser runt många medelhavs stränder.

Mer info:  Playa de Carabeo - Central men privat strand

 

Playa Carabeillo - En pittorekt, vacker och grön strand 

 
Carabeillo strand - Playa de Carabeillo

En av de mest pittoreska av alla Nerjas stränder heter Carabeillo och den är en stor favorit bland många av oss som älskar Nerja.

Omgiven av frodig grönska, klart vatten och fin gyllene sand så är Carabeillo en av de platserna som rekommenderas varmt och bör stå högt på listan för alla besökare. 

Mer info: Playa Carabeillo - Vacker och grön strand

 

Här hittar du vår informations sida med mycket nödvändig fakta om staden Nerja.

 

Mattias Rad är Spain-Holidays svenska skribent och content manager. Du kan hitta mer av hans artiklar om Spanien här.

Karta över stränderna i Nerja