Playa El Playazo, Nerja - En stor men stillsam strand för de som söker lugn & ro

Playa El Playazo är den västligaste och längsta stranden i Nerja, man hittar den strax utanför stadskärnan i Nerja och utöver att vara den tystaste så är den även den minst utvecklade stranden i staden.

El Playazo är en lokal favorit för många spanska familjer men trots det så kan man alltid hitta en lugn vrå om man känner att man behöver lite tid för sig själv.

Om stranden El Playazo

Stranden är ungefär 1,7 km i längd och ca 30 m i bredd, sanden man har under fötterna är typiskt medelhavs-sand, grov och mörk.Playa El Playazo, Nerja

Om jag fick välja ett ord som beskriver El Playazo bäst så skulle jag nog välja ordet underutvecklad. Området har en nästan lantlig känsla som omges av ödesmark och runt omkring hittar man något som gränsar till små gårdar och sockerrörsodlingar.

Det fanns planer på att utöka strandpromenaden i framtiden men den ekonomiska krisen som har pågått så har projektet endast skjutits framåt de senaste åren. Fram till att planerna för utbyggnad aktiveras så kommer Playa El Playazo förbli en av de mest autentiska och absolut den minst turistanpassade stranden i området.

Det finns en grusväg som löper längs stranden och detta anses vara en bra stig för en joggingtur eller en lång promenad vid sidan av vågorna.Playa El Playazo, Playazo beach, Nerja

Bekvämligheter

Det finns flera ställen att parkera på nära stranden, den kommunala parkeringen har plats för cirka 100 bilar och kostnaden är cirka 1€. Flera av strand restaurangerna vid namn chiringuitos erbjuder privat parkering för sina kunder och även om det finns begränsat med utrymme så är det absolut inte omöjligt att hitta sig en laglig plats för bilen nära stranden.

När det kommer till duschar, toaletter, badvakter och solstolar så finns de alla till för uthyrning under sommarmånaderna.

Det finns för närvarande fyra chiringuitos vid denna strand och de erbjuder alla fisk- och kötträtter och i generella drag så är dessa restauranger mer prisvärda än de restaurangerna man hittar nära Nerjas mer populära stränder. Fiskrätterna här är goda och varierar i pris mellan 6€ och 8€ per portion. Kötträtterna startar från 8€ och uppåt.

Oasis erbjuder också pizzor om någon i familjen inte vill ta till sig den spanska matkulturen. 

Chiringuito Mauri (tel. 630 550.511)
Merendero Pepe Mesa (tel. 600 513.854),
Oasis (tel.692 611.607)
Varadero (tel. 600 541.304) 

Hur tar man sig till Playa El Playazo?

Vägen till stranden är enkel och bra, man kan enkelt köra sin bil in mot stranden från båda ändarna ochom man kommer från centrala Nerja kan man ta N340 västerut mot Torrox. I utkanten av Nerja kommer man snart till en rondell som man kör rakt över. och hålla sig mot kustvägen mot Torrox.

Nar man passerat en Repsol bensinstation på höger sida ska man hålla ögonen öppna för en vändning till vänster, skyltat för Hotel Marinas de Nerja. Vid T-korsning ta man en skarp vänster och följer denna väg till ända till stranden.

Gångavstånd till El Playazo är ganska enkelt från Nerja centrum. Den enklaste vägen är att följa Paseo Marítimo västerut från Torrecilla stranden efter att man passerat El Chucho stranden. Det tar ungefär 25 minuter från Balcón de Europa.

För ytterligare information om Nerjas stränder, se vår definitiva guide till de bästa stränderna i Nerja

Här hittar du vår informations sida med mycket nödvändig fakta om staden Nerja.

Mattias Rad är Spain-Holidays svenska skribent och content manager. Du kan hitta mer av hans artiklar om Spanien här.

Karta över El Playazo