Playa de las Alberquillas, Nerja - Stranden med undervattensgrottor

Alberquillas stranden, eller Playa de las Alberquillas som den heter på spanska, ligger endast tio kilometer från Nerja centrum. När vi pratar Nerja så är 10 km extremt långt och denna strand kunde nästan legat i en helt annan värld om man jämför med avståndet till de populära stränderna som t.ex Playa Carabeillo eller Playa de Calahonda.

Trots att Playa de las Alberquillas är en känd och populär strand, så finns det alltid plats här, oberoende om vi pratar låg eller högsäsong. Jämfört med de andra stränderna så är Alberquillas stranden faktiskt en av mina favoriter, här kan man njuta av den vackra miljön i lugn och ro och för de som vill slippa undan trafiken i centrum så kan man bege sig ut hit, ett perfekt ställe för att stirra upp i skyn eller kanske tom. läsa ut boken man haft så svårt att avsluta.

La Cala de las Alberquillas

Alberquillas beach, Nerja

Playan, eller stranden som vi säger på svenska är inte så väldigt stor, den är bara en halv kilometer lång och ligger i en liten vik. När man är i området och frågar efter vägbeskrivningar så ska man alltid hänvisa till viken (La Cala ) i las Alberquillas, när folk förklarar vägen hit så är vägriktningarna och skyltarna riktade mot viken och inte själva stranden.

Utsikten från toppen av stranden är otrolig, tittar man österut ser man naturreservatet Acantilados de Maro och grannstranden Las Calas del Pino.

View from Alberquillas beach, Nerja

Eftersom stranden ligger inom naturparken Acantilados de Maro-Cerro Gordo så är vattnet väldigt rent och klart, här hittar man ett överflöd av fiskar och undervattenliv, vilket gör snorkling till en rekommenderad aktivitet.

Att simma runt vikarna här är fantastisk, variationen av fiskar, det klara vattnet samt alla undervattensgrottor och klippformationer gör att man har mycket att utforska när man väl är på plats. Stranden i sig är ca 400 meter lång och 20 meter bred. Sanden är främst grusigt samt väldigt grovt och mörkt.

Bekvämligheter

På grund av att området har en naturlig reservstatus så hittar man inga anläggningar eller restauranger på denna strand. Vill du ha mat, vatten eller en ordentlig solstol så får du helt enkelt ta med dig det själv.Shower on Alberquillas beach, Nerja

Den enda turistanpassade bekvämligheten som går att hitta här är en "dusch" som har skapats ur en naturlig källa som flödar ut ur bergen.Utöver att vattnet är klart och rent så är den också ovanligt kallt, som oftast när man har med källvatten att göra.

Men en sak är säker, det finns inget bättre sätt att svalka sig på en varm sommardag, strand och hav är utan tvekan högt på listan, fast kallt och rent källvatten direkt ur bergsväggen är enligt mig ett bättre alternativ.

Att ta sig hit

Om man kommer från Malaga ska man ta avfart 295 mot N-340a / Costa / Nerja / Maro. Håll dig kvar på den gamla kustvägen, N-340a, som går i riktning mot Almería.

Håll ögonen öppna för en konkret vägvisare - KM299 - och stäng av direkt efter att ha sett den. Det finns en parkeringsplats på höger sida och var försiktig eftersom det är väldigt lätt att missa vägskylten, så håll ögonen öppna.

Härifrån måste du gå ner till stranden, lycka till och ha en fantastisk dag.

För ytterligare information om Nerja stränder, se vår definitiva guide till de bästa stränderna i Nerja

Här hittar du vår informations sida med mycket nödvändig fakta om staden Nerja.

Mattias Rad är Spain-Holidays svenska skribent och content manager. Du kan hitta mer av hans artiklar om Spanien här.

Karta över Playa de las Alberquillas