Besök Costa del Sol bästa strand - Playa El Cañuelo

Stranden alla älskar, Playa El Cañuelo


Efter att ha hört så mycket om Costa del Sols "bästa" strand, Playa El Cañuelo så beslutade jag att packa ner strandväskan och ringa kompisarna inför ett nytt dags äventyr, vi skulle ut och se vad det hela handlade om för bor man på kusten vill man gärna vet vilken den bästa stranden på kusten är.

Jag har vart på många av stränderna runt omkring området Los Acantilados de Maro så jag förväntade mig inte något speciellt innan jag begav mig ut dit.

 

Playa el Cañuelo, Costa del Sol
När jag tänker tillbaka kommer jag ihåg att jag fick jag en känsla av välmående, en känsla som gör att tankarna flyr iväg och man börjar undra för sig själv vad det är man har gjort för att förtjäna att leva i en sån fantastisk och vacker del av världen.

De avskilda och små vikarna, det klara och genomskinliga vattnet och den allmänna känslan som man får när man kommer till en vacker och behaglig strand på kusten.

Sommarvärmen i Spanien

De flesta i Spanien har varit med om en värmebölja nån gång i sitt liv och ofta kommer det varningar mitt i sommaren som förbereder folk på de varmaste dagarna under året. Det är otroligt hur värmen kan stiga och sjunka när man befinner sig i södra Spanien, det heta ökenvädret som ibland dyker upp kan vara nästintill oumbärligt och hade det inte vart för de fantastiska stränderna här nere hade nog ingen bott tagit semester här mellan juli och augusti. 

Med temperaturer över 35 grader redan klockan nio på morgonen så förstår man varför Malaga är så populärt under sommaren, åker man in mot vissa byar in mot bergen så kan det dra sig upp dryga 40-45 grader.

 

En av de värsta sakerna med stranden El Cañuelo är att man måste ta en buss ner till stranden och i samband med att man åker in i ett skyddat område så får man helt enkelt lämna sitt privata fordon kvar på toppen av bergen. Bussarna blir alltid fullpackade under högsäsongen, så ha det i åtanke innan du åker hit.

Kristallklart vatten som kryllar av fisk

 

Cove Costa Tropical
Som med nästan alla stränder i området så äreg entligen El Cañuelo en vik som skär in mot landet, underlaget är småstenar snarare än den lösa sand vi alla älskar. Vattnet är ovanligt rent, kristallklart och man ser massor av fiskar under ytan. Man behöver inte ens simma ut mer än ett par meter för att kunna se något riktigt intressant och skulle man ta med sig snorkling redskap så har man många timmar av undervattensäventyr framför sig.

För barnen kan denna strand vara väldigt speciell, fiskarna flyter väldigt nära människorna och om man har t.ex. bröd smulor i handen så är det inte omöjligt att de äter brödet direkt ur handen.För de mer energirika människorna så finns möjligheten att simma iväg till andra grann vikar och upptäcka de sträckor av stranden och undervattensgrottor som man endast kan gå igenom om man simma ut.

Hur man tar sig till Playa El Cañuelo

Los Acantilados de Maro-Cerro Gordos naturområde är ett skyddat område med totalt 1814 hektar fullt av klippor, stränder och vikar. Området ligger vid gränsen till Malaga och Granada så är detta ett område som är förvånande lätt att köra igenom efter N-340 avfarten.
El Cañuelo ligger 13 km öster om NerjaTydligt skyltad är det och vid rondellen nära N-340 svänger man av strax efter 402 KM tecknet.

Om du tar den nya motorvägen, riktning mot Almeria och kommer ut vid avfarten mot La HerraduraFölj vägen ner mot kusten och ta N-340 riktning Malaga. Någonstans längst vägen får man på något sätt åka tillbaka, vändningen är tydligt skyltad  och ligger cirka fem kilometer in.

Parkera på toppen av klippan och ta bussen ner, priset är 2€ tur och retur för vuxna och barnen får åka gratis.

Bekvämligheter
 

 

Fisk lunch Playa El Cañuelo
 
Det finns två restauranger nära stranden och en av de verkar alltid vara stängd. Den andra är väldigt bra bra men ganska dyr. I slutändan är det värt det, med en enastående utsikt, bra mat maten och perfekt atmosfär som får man inte klaga.

Eftersom stranden ligger i en naturpark så är det dåligt med anläggningar, butiker och andra bekvämligheter. Majoriteten av det du vill ha måste du alltså föra med dig - glöm inte solskydd och vatten!

Det finns en stor promenad mellan Playa El Cañuelo till grann Playa de Cantarrijan och för de mer aktivt benägna så finns också möjligheten att paddla nära stranden Cantarrijan, en aktivitet som rekommenderas starkt. 

Här hittar du vår informations sida med mycket nödvändig fakta om staden Nerja.