Playa de Burriana i Nerja - Populär och familjevänlig strand

Om Stranden Burriana

Burriana anses av många som juvelen i kronan när vi pratar stränder i Nerja. Här möter du en populär strand som är anpassad för hela familjen. Trots att vägen hit inte är den enklaste så fortsätter den att vara en av de mest besökta stränderna i trakterna.Burriana beach, the view from the sea

Stranden är ungefär 800 meter lång och 40 meter bred, den fina gyllene sanden är perfekt för att alla typer av aktiviteter och har man småbarn så kan man utan problem springa runt och leka med barnen.

För att komma ner till denna strand får man ta en lång promenad till slutet av Calle Filipinas, en väg som är ökänd som "Cardiac Hill", något i stil med hjärtinfarktsbacken. Namnet kommer självklart från att backen är så brant och lång, men oroa dig inte, hittills har inget allvarligt hänt.

Burrianastranden är en favorit och erbjuder turister en stor strandpromenad med mängder med affärer, restauranger och barer.

Burriana beach Nerja

Strandpromenaden har fått namnet "Paseo Maritimo Antonio Mercer", paseo för promenadgång och maritimo för hav, medan namnet Antonio Mercer kommer från en spansk producent som låg bakom den populära TV-serier från 1980-talet "Verano Azul" eller "Blue Summer". Frågar man folk i Spanien om bakgrunden till populariteten av Burrianastranden så skulle förmodligen många påstå att TV-serierna har varit väldigt viktiga när det kom till att permanent spika Nerja på den allmänna turistkartan.

Bekvämligheter

På Burriana finns det mesta en strand borde ha när det kommer till bekvämligheter. Utöver självklara toaletter och badvakter kan du hitta duschar, solstolar, lekplatser för barnen, utrymme för volleyboll, trampbåtar, jetski, kajakuthyrning, ett dykcenter och sist men inte minst skärmflygning för de som vill ha en enastående översikt över Nerjas kust.

En aktivitet som jag starkt rekommenderar är paddla kajak i havet. Paddla från Burriana till andra närliggande stränder bland annat Maro och La Caleta.

Här kan du läsa mer om att paddla kajak från Burriana.

Burriana har också några av de bästa barerna i Nerja och paellan man serverar här har fått stor uppmärksamhet i området. Ingen dag på stranden är komplett om man inte kan få i sig lite grillad eller stekt fisk i en närliggande chiringuito (strandrestaurang) eller i detta fall, en fantastisk paella.

Paella on Burriana beach, Nerja

Vill man hitta till de bästa restaurangerna i området så är en av dessa lunch/strandrestauranger självklara toppval, de har alla stora terrasser, med prisvärda och goda rätter.
La Barca (tel. 952 528 171)
Merendero Montemar (tel. 952 524 530)
Merendero Beach (tel. 952 525 480)
Merendero Moreno (tel. 952 525 480) 
Ayo´s (tel. 952 522 289)
Rincon de Pico (tel. 952 528 365)

Restaurang Ayos är förmodligen den mest kända. Deras paella tillagas fortfarande över en eldstad som sköts av Mr. Ayo själv. Sedan mitten av 80-talet har Ayos varit en populär bikupa full av rörelse och energi, och p.g.a. de goda relationerna och de roliga tiderna har Mr. Ayo nu förvandlats till en väldigt älskad karaktär här på hemmaplan. Han en av de första ungdomarna som upptäckte Nerjas grottor. 

Paellan här är fantastiskt och väldigt prisvärd, priset ligger på ca. €7 per portion och fördelen är att du snabbt kan vara tillbaka på stranden efter en stadig måltid.

Precis bakom strandpromenaden kan man hitta alla typer av restauranger som serverar internationella rätter, ett brett urval av glassbarer och souvenirbutiker för de som känner att tiden på stranden bli alltför varmt och tråkig.

Hur tar man sig till Burrianastranden?

Det bästa sättet att ta sig till stranden Burriana är med antingen bil eller taxi.  Trots att populariteten ökar för varje år så har man fortfarande inte infört en permanent buss som tar sig från Nerja till denna strand.

Att ta sig hit till fots är inte svårt, särskilt om man går från centrala del av Nerja. Problemet är att ta sig tillbaka upp. Kom ihåg att det ökända namnet "Cardiac Hill" finns där av en anledning. Ett annat alternativ är att promenera längs stranden från grannstranden Playa Carabeillo.

Burrianastranden kan nås med bil från Avenida de Pescia, huvudgatan som leder västerut från centrum. Svänger man höger i rondellen kommer man in mot Calle Filipinas, följ denna väg nedåt till stranden. Parkering är underlättas av nybyggt parkeringsgarage men ha tålamod. 

För ytterligare information om Nerja stränder, se vår definitiva guide till de bästa stränderna i Nerja

Här hittar du vår informations sida med mycket nödvändig fakta om staden Nerja.

Mattias Rad är en Spain-Holidays svenska skribenter och content manager. Du kan hitta mer av hans artiklar om Spanien här.

Karta över Playa Burriana