Asturiens vackraste byar

Asturien: en okänd och vacker spansk diamant! Med sin spännande kombination av stränder, bergskedjor, naturreservat och grottor så är Asturien en perfekt plats att besöka om du har svårt att välja mellan en semester i bergen eller en strandsemester. Om du söker en semester med både spektakulära landskap, enastående natur och avslappnande stränder så är Asturien din drömdestination!

Ribasedella

Nu när sommaren börjar lida mot sitt slut så har hösten lyckats förvandla Asturiens skogar och parker till ett landskap som i en saga! Låt oss ta med dig på en resa genom de mest charmiga byarna i Asturien för att upptäcka de vackra vyerna, älskvärda traditionerna och den utsökta gastronomin.  

1. Gijón

Vi börjar med en av de viktigaste städerna i Asturien som har lyckats behålla en väldigt autentisk fisky-by atmosfär, precis som det var för årtionden sedan. Gijón har en strandpromenad som är helt magnifik, den går från den centralt belägna stranden San Francisco hela vägen till den lilla halvön där den tidigare stadskärnan låg.

San Pedro kyrka, Gijón

Med sina många parker, torg och museum så garanterar Gijón dess besökare, speciellt barnfamiljer, en livfull semester ifall de bestämmer sig för att ha sin logi i Gijón. Nattlivet i Cimadevilla, en av de mest hippa områdena i Gijón, är även det väldigt spektakulärt. Innan du reser ifrån den fina staden så får du inte glömma att besöka kulturcentret Laboral Ciudad de la Cultura, här kommer du att hitta många utställningar av olika slag och en enorm botanisk trädgård som sträcker sig över mer än 25 hektar.  

Laboral Ciudad de la Cultura

2. Ribadesella 

Ribasedella är verkligen Asturiens gömda skatt, den har allt för att snabbt bli en favorit by i Spanien. Byn ligger helt otroligt: i en vik formad av floden Sella, omgiven av höga berg, stränder och branta klippor..

Panorama utsikt, Ribadesella

Ribadesella är främst känt för att vara hem till två grottor, grottan Tito Bustillo och Cuevona av Argüelles, som är ett naturarv så vackert att det kommer att lämna dig mållös. Förhistoriska målningar som är mer än 14 000 år gamla har hittats inuti grottorna – målningarna klassas som några av de äldsta förhistoriska målningarna i världen. Ribadesella ligger nära en till häpnadsväckande grotta: Cuevona av Cuevas del Agua, som ger tillgång till den lilla staden, med samma namn, på andra sidan. Du kan komma hit genom att gå eller så kan du ta bilen.

Ribadesellas grottor, Asturien

Det bästa sättet att upptäcka staden Ribadesella är genom att gå längs den långa promenadsträckan som finns. Den börjar vid dinosauriespåren som är gömd bland klipporna vid stranden Santa Marina, därefter går den parallellt med stranden och sedan leder den dig förbi de indiska husen (villor som konstruerades av spanjorer som åkte till USA och återvände rika och kultiverade). När promenadsträckan når hamnen så böjer den av mot berget Monte Corberu, berget som skyddar staden från det stormiga havet. Det finns trappor som tar dig hela vägen till toppen av berget, där du kan avnjuta en 360-graders utsikt över det omkringliggande landskapet. Om du letar efter en semesterbostad i Ribadesella, så kan du spana in våra noggrant utvalda semesterhus i Ribadesella, som lovar bekvämlighet med vackra utsikter och bra lägen.  

Strandpromenad i Ribadesella

I stadskärnan så kommer du att kunna hitta många restauranger, butiker och mataffärer med ett brett utbud av närodlade och egengjorda produkter, så som ”Leticias”, en bakelse som är typisk för Ribadesella och de närliggande byarna.  

3. Llanes

I östra Asturien hittar du en av de mest välbesökta byarna i regionen. Llanes ligger nära ett flertal olika stränder, så som Cuevas del Mar stränderna eller Playa de Gulpiyuri, stranden utan hav.  

Llanes

Förutom dess vackra stränder så finns det mycket mer att se i Llanes, den fina kuststaden har många charmiga platser och ett litet historiskt center med ruiner av en mur från medeltiden, ett torn från 1400-talet och Gastañaga Palats, som byggdes under 1600-talet.

Hamnen i Llanes

Bilden ovan är utan tvekan en av de mest ikoniska bilderna från Llanes, en bild på Cubos de la Memoria (minneskuberna), som är en serie av färgstarka kuber skapade av en Basque konstnär, Agustin Ibarolla. De representerar det kulturella, artistiska och historiska arvet i Asturien.

4. Oviedo

Woody Allen beskrev en gång Oviedo som staden som har stulits från en saga. Asturiens huvudstad har ett vackert historiskt center fyllt med otroliga byggnader som bjuder in till att vandra längs med gatorna.  

Katedralen i Oviedo

Du kan upptäcka många inspirerade, arkitektritade byggnader som är hem till museum, teatrar och många andra saker, men stadens sanna stjärna är den gotiska katedralen som byggdes under 1600-talet. Precis utanför staden så kan du bestiga berget Monte Naranco, som har en underbar vy över staden, de omkringliggande landskapet och, på en klar dag, Biscayabukten och Gijóns kust.   

Conjunto Prerrománico Asturiano

Ännu ett obligatoriskt stopp på berget Monte Naranco är byggnaderna av Conjunto Prerrománico Asturiano (för-romerska gruppen i Asturien), och det allra viktigaste – San Miguel de Lillo och Santa María de Narancos kyrka. Byggnaderna är flera tusen år gamla och har förklarats som världskulturarv av UNESCO.

Cider servering på gatan Calle de la Gascona

När mörkret faller på kvällen så ska du bege dig till Calle de la Gascona, här möts lokalbefolkningen upp för att avnjuta några typiska, astrurianska rätter, och till det några glas cider eller vin.  

5. Cudillero

En av de charmigaste byarna på Costa Verde i Asturien är den vackra byn Cudillero. Med dess färgstarka hus belägna på kullar precis bredvid havet så är det en perfekt plats att spendera ett par dagar på. Vi rekommenderar att du stannar upp för att smaka på skaldjuren och den färska fisken på en av de många restaurangerna.

Cudillero

Ta dig tiden att promenera planlöst runt i staden och upptäck de spektakulära vyerna du får när du klättrar en bit upp i berget. Den lilla, färgstarka byn lever ett traditionellt, asturiskt liv. Vid många av husen kan du se hur fisk ligger ute för att torkas av solen, precis bredvid tvätten som också torkar på sin lina.

Cudillero

Cudillero ligger även nära en av de mest kända stränderna i Asturien: Playa del Silencio, dess namn (tysta stranden) kommer från de branta klipporna som omger stranden, de ger stranden ett lugn och en tystnad som förtrollar alla besökare. Cudillero är bara en av väldigt många fiskebyarna i Asturien, så vi rekommenderar att du hyr en bil och bilar genom regionen för kunna se alla de vackra, små byarna.

6. Cangas de Onís

Cangas de Onís är den officiella entrén till naturreservatet Picos de Europa, och i mitten av naturreservatet så hittar du ett av de viktigaste monumenten i Spaniens historia. Platsen var tidigare det Asturiska kungarikets huvudstad, ända fram till 774 AD, och det var från denna lilla staden som kung Don Pelayo startade Reconquista, för att återerövra Spanien från Moorena.  

En bro från romartiden i Cangas de Onís

Det mest fotograferade monumentet i Cangas de Onís är den så kallade Romerska Bron, den kallas det eftersom bron, som egentligen var en medeltida bro, konstruerades på kvarlämnorna av en romersk bro. Under den högsta bågen på bron hänger en kopia av ett Cruz de la Victoria (ett segerkors) för att påminna om kung Pelayos seger över Moorena. Bron är tillgänglig för besökare och erbjuder en vacker vy över byn och bergen runtom.

En del av byn tillhör naturreservatet Picos de Europa Park, såsom Covadonga komplexet med kapell som ligger i en liten grotta några meter från marken. Precis intill rinner det ett vattenfall där vattnet kommer från en liten, naturlig källa.  

Kyrka i Covadonga

En annan imponerande byggnad är basilikan Santa Maria la Real de Covadonga, gjord av rosa kalksten, som passar perfekt in med det omgivande landskapet. Från Covadonga har du enkel tillgång till sjöarna Picos de Europa (ca 12 km från byn), ett vackert område med många bra stigar att vandra - det perfekta stället att tillbringa en dag med familjen.

 

Byn Arriondas, som ligger väldigt nära Cangas de Onís, är en perfekt destination för de som älskar sport! Platsen erbjuder ett brett utbud av aktiviteter såsom uthyrning av kajak och kanot. Du kan även klättra och rida här. Det är en underbar plats att spendera några dagar i naturen på.

En vacker utsikt i Asturien

Från Arriondas så är det inte långt till den kända utsiktplatsen, Fitu, som erbjuder en spektakulär panoramavy över Biscayabukten och naturreservatet Picos de Europa Park. Det allra bästa sättet att upptäcka parken är från en hästrygg, så varför inte hyra ett hus i Arriondas? Här kommer du att kunna hitta livets alla bekvämligheter för en avkopplande semester!

7. Taramundi

Sist men inte minst har vi Biosfera Oscos Reservat, där du hittar byn Taramundi. Denna förtrollande by har behållit många av de gamla, asturianska traditionerna så om du besöker denna by så besöker du autentiska Spanien.

Taramundi

Det är framför allt känt för sina handgjorda produkter, speciellt de fina fickknivarna och de vackra tygerna av väldigt hög kvalité. Du kan besöka och ta del av olika museum och workshops, där du får lära dig mer om dessa traditionella hantverk. Hantverken är oerhört viktiga för byn och dess ekonomi.

Det finns inget som går upp emot att gå Ruta del Agua om du vill upptäcka Taramundi och de vackra skogarna som omringar byn. Ruta del Agua är en vandringsled som förbinder små byar och passerar paradisliknande landskap med vattenfall och bäckar. Det finns flera museum längs vägen också, såsom Väderkvarns Museum och Väv Museum.   

Kvarnmuseum iTaramundi

Det bästa i Taramundi hittar du i den nyrenoverade byn Os Teixois. Här kan du vittna de makalösa sakerna människan har lyckats göra med användning av vattenkraft, såsom att skapa verktyg och energi. Du kommer att upptäck hur människor levde för 300 år sedan i denna regionen. I byn kan du hitta guider som ger enkla, barnvänliga, förklaringar till allt du upptäcker.

Om du vill avnjuta Taramundi på det allra bästa sättet så ska du bo på en gård, som tillåter dig att totalt omge dig av natur, samtidigt som du inte behöver gå miste om moderna bekvämligheter. Eftersom Taramundi ligger väldigt nära Galicien så kan du hyra en semesterbostad som tillåter dig att ha en spännande och härlig semester i Galicien! Föredrar du en lyxig semesterbostad? Då rekommenderar vi att du hyr ett av våra vackra, lyxhus i Galicien och kopplar av i naturen.

Smed i Os Teixois

Med naturreservatet Picos de Europa, som sträcker sig över landskapet och Biscayabukten, som förser regionen med en förtjusande rutt genom fiskebyarna och vackra stränder, så erbjuder Asturien en magisk plats för vänner och familj att upptäcka tillsammans. Varför inte besöka allt detta på din nästa semester?

Karta