10 sevärdheter och 2 aktiviteter i vackra Ronda

På de höga klipp-plåtån i bergsområdet Serrania de Ronda, omgiven av frodiga dalar, ligger en av Andalusiens vackraste byar, cirka 100 kilometer från Malaga med cirka 35000 invånare.

En fantastisk mix av historia, kultur, natur och gastronomi gör Ronda till en otrolig stad att uppleva Andalusiens bästa sidor i. 

Video om Vackra Ronda

Ronda (ursprungligen Acinipo, vinets stad) grundades av Julius Cæsar i slutet av det fjärde århundradet e.Kr. Då morerna under ledning av Tarik-ibn-Zeyad invaderade området 400 år senare gjorde de deras intåg via den gamle romerske rutten från Gibraltar till Acinipo.

Morerna döpte om staden till Izna-Rand-Onda - Ronda. Ruinerna av dessa ursprungliga bosättningar i Acinipo ligger 20 km utanför den nuvarande staden. 

Här är 12 måste-se för din resa till Ronda, men om du vill få den verkliga känslan för staden hitta ett boende i Ronda och stanna längre än bara en dag. Låt dig njuta av långa promenader runt om i staden, ta dig tid att äta middag med en fantastisk utsikt och besöka en av många vingårdarna i området.

Puente Nuevo  

Tajo de Ronda och Puente Nuevo, Ronda, Spanien

Puente Nuevo – den nya bron – är utan tvivel Rondas mest kända landmärke. Den invigdes 1793, 40 år efter att den påbörjats. Bron förenar den äldsta moriska delen av staden med den nyare delen som är känd som El MercadilloUtsikten från bron över ravinen (El Tajo) är obeskrivligt vacker, och du kan också gå ner på "bottenvåningen" och se bron från insidan.

Du kan också om du vill - om du har kraft i benen- gå ner i gapet via stigen Camino de los Molinos. Det är en mycket vacker promenad särkilt på våren när hela dalen står i full blom.

Entré: €2,50

Plaza de Toros - tjurfäktningsarenan. 

Rondas tjurfäktningsarena, Ronda, Spanien

Ronda sägs vara hemstad till den moderna tjurfäktningen. Tjurfäktningsarenan Real Maestranza är en de äldsta och vackraste i Spanien. Den byggdes 1785 av arkitekten Jose Martin Adelhuela - samma arkitekt som stod för byggandet av Puente Nuevo. Rondas arena rymmer upp till 5000 åskådare. 

Francisco Romero, som föddes i Ronda 1695 ges äran för att ha gett tjurfäktningen sin moderna form då kan introducerade bruket av jackan (capote - den gula och rosa klädsel som används i början av tjurfäktningen) och muleta (ett mindre, rött skynke som är lagt runt en kort trästav som används i sista delen av akten). 

Romeros barnbarn, Pedro Romero (1754-1839) blev sedan en av Spaniens största tjurfäktare. Han grundade en ny stil, Escuela Rondeña, som är kännetecknet med sitt klassicistiska uttryck och den stringenta utförandet.

Du kan ta en promenad inne i tjurfäktningsarenan med en audioguide och se det tillhörande museet . Entréen kostar €7 per person eller €8,50 euro inklusive audioguide.

Baños Arabes - de arabiska baden

Arabiska baden i Ronda, Malaga

De arabiska baden, Baños Arabes, i Ronda är de bäst bevarade i Spanien. Badanstalten byggdes i slutet av 1300-talet under Kung Abomelik. Den stora panna, som användes för att värma vattnet, är fortfarande i gott skick. De karakteristiska stjärnformade ventilationshålen i taket är utformad med inspiration från den berömda badhusen i Alhambra i Granada.

Baden ligger i det gamla arabiska San Miguel-kvarteret på Calle Molino de Alarcón. Entréen kostar € 3,75 /person, men det är gratis entré på måndagarna.

Mondragón-palatset

Palacio de Mondragon, Ronda, Spanien

Det gamla arabiska palatset, Palacio Mondragón, huserar ett museum för områdets kultur och historia, omgiven av några fantastiska vackra anlagda trädgårdar. Palatset byggdes 1314 av Kung Abomelik (som också skapade de arabiska baden). Senare flyttade det katolska kungaparet, Isabella och Fernando, in i palatset.

Museet giver en grundlig insyn i Rondas historia och du kan bl.a. se ruinerna av både morerna och romerska gravar. De omkringliggande trädgårdarna är ett fint ställe att hitta ro och slappa i skuggan, speciellt i högsäsong när värmen och de många turisterna är närvarande hela tiden. 

Adress: entré €3,75 och på tisdagar är det gratis inträde efter klockan 15 för eu-medborgare.

Palacio del Rey Moro

Palacio del Rey Moro, Ronda, Spanien

Legenden säger att denna byggnad var residens för den moriska kungen Almonated som enligt uppgift är drack vin från sina fienders skallar. Dock visar ny forskning att kungen förmodligen aldrig bott här (den där med skallar säger historien inget om). Byggnadens nuvarande form är från den 1800-talet men 1920 genomgick den en grundlig renovering. Trädgårdarna är utformade med inspiration från den franska arkitekten Jean Claude Fores som också byggde Parque Maria Luisa i Sevilla

Från trädgården kan du komma ner till "gruvan", La Mina. Det finns en trappa med 231 steg som morerna högg in i berget för att få direkt tillgång till floden där de hämtade vatten. För flera hundra år sedan hade La Minas invånare endast tillgång till vatten, och ner genom trapphuset var slavar kedjade så att de kunde langa påsar med vatten upp till staden. Under de kristnas upprepade belägringar i staden var källan till vatten bokstavligen stadens livlina.

Tragiskt nog blev det också början till slutet för morernas tid i Ronda då de kristna i 1485 kraftigt tvingade sitt intåg i staden via samma trappa. 

Adress: Calle Santo Domingo, 9.

Rondas stadsmur

Rondas arabiske stadsmur, Spanien

Genom historien har Ronda varit en av Andalusiens mest ointagliga städer. Delvis på grund av dess privilegierade läge på toppen av en klippa, delvis på grund av dess stora väggar, som morerna byggde när staden växte.

Gästerna hade tillgång till Ronda via den gamla bron, Puente Árabe, och den nu ödelagda porten, Puerta de la Cijara. Den största och mest bevakade porten var Puerta Almocabar, som fick sitt namn efter den moriska begravningsplats (al-maqabir), som var strax intill. Denna port låg på havssidan och användes av de allra flesta som besöker som kom från bl.a. Gibraltar.

Det är också värt att se den bit mur, som kallas Murallas del Carmen, bredvid kyrkan Iglesia del Espiritu Santo. Väggen har nyligen renoverats och är bland annat platsen för olika kulturevenemang, såsom utomhus-teaterföreställningar på sommaren.

Plaza Duquesa de Parcent

Ronda - Plaza del Socorro, Malaga

Plaza Duquesa de Parcent är en av Rondas vackraste platser, och den är dekorerad med åtskilliga monument. Platsens största attraktion är Iglesia Santa Maria del Mayor, en kyrka som byggdes i en blandning av gotisk och renässansstil, som det tog mer än 200 år att uppföra.

En annan av Rondas vackraste platser är Plaza del Socorro (på bilderna), som ligger framför Puerta Almocabar vid Calle Nuevo.

Jardines de Cuenca

Trädgårdarna Ronda Cuenca

Cuenca-trädgårdarna, Jardines de Cuenca, är anlagda som lager av terrasser, där slingrar sig längs kanten av ravinen, El Tajo. Utsikten från trädgårdarna är helt fantastiska och den ger dig en möjlighet att se Ronda från en helt annan vinkel.

Trädgårdarna är tillägnade Rondas systerby, Cuenca som är känd för sina las casas colgantes, "de hängande husen", som är byggda helt ute på kanten av den enorma ravin som går längs med Cuenca. 

Avtalet mellan de två städerna att ingå i systerskap skrevs på och blev klart 1975.

Utsiktsplatser: Balcón del Coño och Aldehuela

Ronda - utsikten från Balcón del Coño

En av de mest kända och mest besökta utgångsplatserna i Ronda är "den svävande balkongen" Balcon del Cono, som erbjuder en av de bästa utsikterna över ravinen och det omgivande landskapet. Vyn åtföljs av en oundviklig sug i magen när du står på en plattform hängande hundratals meter över marken.

En annan av Rondas bästa utgångsplatser är Mirador de Aldehuela, som ligger precis bredvid Puente Nuevo. Utsiktsplatsen är uppkallad efter arkitekten José Martin de Aldehuela, som låg bakom Bull och Puente Nuevo, som bidrog till att slutföra Malagas katedral.

Ruinerna av Acinipo

Ruinerna i Acinipo, Ronda

Tjugo kilometer utanför Ronda hittar du, ruinerna från den romerska staden Acinipo. Du kan också tydligt se ruinerna av flera hus och en stor amfiteater byggdes i det första århundradet

Stadens ursprungliga namn är Acinipo betyder vinets stad, och refererar till att Acinipo var en av de enda städerna i Romarriket där de producerade vin som blev exporterat till Rom.

Det är gratis entré till ruinerna.

Adress: Carretera de Sevilla (20 km från Ronda).

Vinprovning i Ronda 

Provsmaka vin på Descalzos Viejos i Ronda, Andalusien

Ronda är inte bara centrum för spännande kulturhistoria men är också känt för sina utsökta viner som leder dig tillbaka till Acinipos storhetstid. 

Staden är nyligen upptagen i de officiella vinrutterna som går genom Spanien och framtiden ser ljus ut för Rondas vinproduktion. 

Du kan välja att besöka en enkel vingård som den berömda Bodega Descalzos Viejos eller så kan du följa en rutt som tar dig förbi några av Rondas bästa vingårdar där alla har sin särskilda charmiga karaktär. 

Cueva del Gato, Benaoján 

Cueva del Gato, Benojan, Ronda

Efter en lång dags sightseeing under den stekande solen är det uppfriskande och frestande med ett kallt dopp.  Havet är inte precis runt hörnet, men det finns fortfarande gott om möjligheter att kylas ner dig. Cueva del Gato - kattgrottan - är rätt ställe att ta ett dopp på och en välförtjänt siesta.

De naturliga sötvattenpoolerna har just tagits upp i Andalusien på listan över naturmonument. De ligger bara 20 minuters bilresa från Ronda. Ta A-374 ut ur staden och sväng vänster in på MA-7401, som du kommer att följa för Benaoján. Innan du når ända in i stadsparken i järnvägsstationen som erbjuder en härlig 2 km promenad längs floden och järnvägen till Cueva del Gato.

Karta

Sålunda var vårt besök i Ronda komplett. Vi hoppas att du har inspirerats att utforska den vackra, historiska staden och dess magiska omgivningar.

Tips till andra sevärdheter i och runt omrking Ronda är naturligvis mycket välkomna i kommentarerna här nere.