Sommarsemester i Spanien 2020 - Prisrapport

Introduktion

Som ett semestermål blir Spanien allt mer populärt. Enligt det spanska institutet för statistik (INE), välkomnade Spanien 2019 hela 83,7 miljoner turister, en ökning med 1,08% från det föregående året. Det innebär också att antalet turister i Spanien ökade för det sjunde året i rad.

– Detta är ingen överraskning, säger verkställande direktören för Spain-Holiday, Jannich F. Petersen. Han fortsätter:

För de som vill semestra med självhushåll erbjuder Spanien allt: bra priser, fint väder, ett stort urval av turistattraktioner, gynnsamma flygtider och hög säkerhet.

Med det här i åtanke bestämde vi oss för att ge resenärer användbar information och en översikt över utgifterna för att kunna planera sommarens resa till Spanien. Vår undersökning av semesterpriserna sommaren 2020 jämför och sammanställer priser på 17 av de bästa destinationerna i Spanien inom 5 grundläggande kategorier av utgifter (boende, transport, aktiviteter, äta ute och köpa mat).

Nyckeltal

Nedan presenterar vi de viktigaste resultaten av vår undersökning. Detta ger resenärerna en bra översikt över hur mycket en semester i Spanien kan kosta sommaren 2020.

Prisrapport sommaren 2020

 • Ibiza är den dyraste platsen i Spanien att semestra på av de 17 undersökta destinationerna. Det genomsnittliga priset för semesterboende på ”den vita ön" är 4021€ för fyra personer under en vecka. Dessutom varierar hyreskostnaderna på Ibiza endast med 14% mellan de billigaste och dyraste sommarveckorna. Det innebär att en semester på Ibiza under mellansäsongen troligtvis inte ger några stora besparingar.

  Enligt våra siffror är Ibiza också dyrast när det gäller hyrbilar (+51% dyrare jämfört med genomsnittet för alla destinationer), aktiviteter (+75% över genomsnittet), daglig shopping (+42%) och samtidigt är Ibiza det fjärde dyraste stället att äta ute på (efter Mallorca, Costa Tropical och Costa del Azahar).

 • I motsatt ände av prisskalan hittar vi Lanzarote och Teneriffa. Även om de inte har de billigaste priserna totalt sett i många kategorier, ligger kostnaderna på dessa två öar ofta under genomsnittet för alla 17 destinationer. Detta gäller särskilt för bostäder, transport och att äta ute.

 • Costa Blanca, Costa Cálida och Costa de Almería ger också bra valuta för pengarna. Priserna för att hyra semesterbostad på Costa Cálida och Costa de Almería är särskilt attraktiva, medan Costa Blanca erbjuder mycket rimliga priser för biluthyrning, aktiviteter och att äta ute (och är fortfarande långt under genomsnittet när det gäller semesteruthyrning).

 • Costa de Almería står ut som det billigaste resmålet för att hyra semesterboende under sommaren 2020. Denna dolda pärla längs den spanska Medelhavskusten förbises ofta i jämförelse med Costa del Sol och Costa Blanca, men erbjuder genomsnittliga uthyrningspriser så låga som 472€.

  Under sommaren erbjuder Costa de Almería de lägsta hyrespriserna bland alla undersökta destinationer. En veckas vistelse i mitten av augusti kostar endast 531€ för fyra vuxna, vilket innebär en besparing på 1928€, eller 72%, jämfört med genomsnittspriset för samma period på ett av de tre dyraste resmålen. Dessutom är detta en besparing på 323€ (38%) jämfört med 2019.

Hyrespriser på semesterbostäder

I detta avsnitt kommer vi att informera om de dyraste och billigaste spanska destinationerna för att hyra semesterbostad, samt om de prismässigt bästa perioderna under sommaren 2020. Priserna nedan är baserade på en veckas vistelse för fyra gäster.

Veckopriser semesterbostäder sommaren 2020

Övergripande genomsnitt

 • För alla destinationer tillsammans, är det genomsnittliga priset för semesteruthyrning i Spanien under sommaren 2020, 976€.

 • Under högsäsongen (från andra veckan i juli till slutet av augusti), är det genomsnittliga priset för alla destinationer 1074€, medan genomsnittet för mellansäsongen är 888€.

 • Att resa till Spanien under mellansäsongen ger en genomsnittlig besparing på 17% jämfört med högsäsongen.

Billigast och dyrast

 • De dyraste destinationerna för att hyra semesterbostäder i sommar är Ibiza, Mallorca och Costa Verde. Även om det finns stora skillnader mellan de tre, är den genomsnittliga kostnaden för en veckas vistelse på Ibiza 4021€, Mallorca 1632€ och Costa Verde 1189€. Priserna är respektive 312%, 67% och 22% högre än genomsnittet bland alla undersökta resmål.

 • De billigaste destinationerna för att hyra semesterbostäder är Costa de Almería, Costa Cálida och Teneriffa. Genomsnittspriserna för en semesterbostad under sommaren är respektive 51%, 48% och 45% billigare än genomsnittet. Vid Costa de Almería är genomsnittspriset 472€, medan det ligger på 508€ längs Costa Cálida och 533€ på Teneriffa.

Hög- och mellansäsong

 • Teneriffa har den minsta variationen i hyrespriserna mellan de billigaste och de dyraste veckorna under sommaren, med bara 7% fluktuation.

 • Om du däremot reser till Costa Dorada kan du uppleva stor skillnad i hyrespriser beroende på period. Sommarens dyraste vecka på Costa Dorada kostar 136% mer än den billigaste, 1107€ jämfört med 468€.

 • De som vill resa till Costa Brava, Fuerteventura och Costa de la Luz bör också ta hänsyn till när de ska semestra. Priserna på semesteruthyrning under den dyraste veckan på sommaren är respektive 86%, 81% och 62% högre än den billigaste veckan.

 • Om vi bara kollar på högsäsongen (ungefär från den andra veckan i juli till den fjärde veckan i augusti) är den genomsnittliga hyran för alla undersökta destinationer 1074€. De billigaste hyrespriserna återfinns på Costa de Almería (520€), Teneriffa (537€) och Costa Cálida (553€). De dyraste platserna under samma period är Ibiza (4176€), Mallorca (1840€) och Costa Verde (1260€).

 • Under mellansäsongen hittas de bästa hyrespriserna på Costa de Almería, Costa Cálida samt Teneriffa, med genomsnittspriser på respektive 430€, 469€ och 528€. Under samma period är de dyraste destinationerna återigen Ibiza, Mallorca och Costa Verde, med genomsnittspriser på 3883€, 1446€ och 1126€.

Semesterutgifter

En semester innebär naturligtvis fler utgifter än bara kostnaden för att hyra semesterbostad. Nedan presenterar vi de dyraste och billigaste destinationerna av de 17 undersökta när det gäller transport, aktiviteter, att äta ute samt enklare inköp i matbutik.

Semesterutgifter sommaren 2020

Transport

 • Transfer med buss eller taxi från de viktigaste internationella flygplatserna till de populäraste städerna och semesterorterna på Costa Tropical, Costa de Almería och Costa Dorada är dyrast bland alla destinationer i vår undersökning. De lägsta transportpriserna hittar man istället på Lanzarote, Gran Canaria och Costa Brava.

 • När det gäller biluthyrning, erbjuder Lanzarote det bästa priset för en kompaktbil med full tank i en vecka för bara 70€, följt av Costa Brava (106€) och Costa Blanca (128€). Den dyraste destinationen för biluthyrning är Ibiza med ett veckopris på 280€, följt av Mallorca, Costa de Valencia och Costa del Azahar, alla på 267€. Genomsnittspriset för alla destinationer är 184€.

 • Lanzarote har det billigaste priset för busstransporter, där en biljett har ett genomsnittspris på 2,63€, följt av Ibiza (3,90€) samt Gran Canaria (4,05€). De dyraste biljettpriserna finns på Costa de la Luz (18€), Costa Dorada (16,2€) och Costa de Almería (11,3€).

 • För taxikostnader på samma rutt, hittar man de bästa priserna på Costa de la Luz, med bara 7€ i genomsnitt, på Lanzarote (8€) och Costa Brava (12€). Costa de Almería, med ett pris på 54€, är dyrast, följt av Costa Tropical (41€) samt Costa del Azahar (35€). Genomsnittet för alla destinationer är 22€.

Aktiviteter   

 • Enligt vår undersökning har de mest populära aktiviteterna som finns tillgängliga på alla destinationer ett genomsnittspris på 43€. De dyraste destinationerna gällande aktiviteter är Ibiza med ett genomsnittspris på 75€, följt av Costa Brava (67€) och Fuerteventura (53€). De billigaste är Gran Canaria med ett genomsnitt på 24€, Costa Tropical (25€) och Lanzarote (29€). Denna data är baserad på de bäst rankade aktiviteterna som erbjuds i området, enligt TripAdvisor.

Äta ute

 • Att äta ute är relativt billigt i Spanien under sommaren. Genomsnittspriset för alla destinationer för en måltid för en person (förrätt, huvudmåltid, två glas vin och dessert) på en restaurang inom prisklass medel är 38€.

 • De lägsta äta-ute-priserna hittas på Lanzarote (27,33€), samt på Costa de la Luz och Teneriffa, båda med 32€. De dyraste priserna finns på Mallorca (45€), samt Costa Tropical och Costa del Azahar, båda med 43€.

Handla mat

 • Att köpa livsmedel kostar i genomsnitt mest på Ibiza (37€), Fuerteventura (35€) och Gran Canaria (30€). Att handla mat är billigare på Costa Cálida, Costa de la Luz och Costa de Almería, alla med priser runt 21€. Genomsnittlig kostnad för alla destinationer är 26€. Detta är baserat på inköp av 1 liter mjölk, kaffe, socker, ägg, kött, 1 liter vatten, lokal ost, ett kilo tomater och 1 liter olivolja.

Metod

Källor för denna prisundersökning.

Destinationer:

Platserna valdes från Semesterbostad-Spanien.se's egna data om bokningar och webbsökningar relaterade till sommarsäsongen 2020. Undersökningen genomfördes i december 2019. Destinationerna som ingår är Lanzarote, Gran Canaria, Teneriffa, Fuerteventura, Mallorca, Ibiza, Costa de la Luz, Costa del Sol, Costa Tropical, Costa de Almería, Costa Cálida, Costa Blanca, Costa de Valencia, Costa del Azahar, Costa Dorada, Costa Brava och Costa Verde.

Genomsnittspris för en komplett semester i Spanien:

Priserna i denna kategori har beräknats genom att summera den genomsnittliga kostnaden för en semesterbostad under en vecka för fyra gäster, det genomsnittliga priset för en aktivitet för fyra personer, kostnaden för att äta ute sju dagar för två personer, samt utgifterna för enkel matshopping i sju dagar i var och en av de undersökta destinationerna.

Uthyrningspriser:

Genomsnittliga hyrespriser samlades in genom att analysera priserna på 20 semesterbostäder per destination, som fanns tillgängliga på Semesterbostad-Spanien.se i december 2019. Priserna är baserade på en veckas vistelse för fyra gäster, som anlände och reste en måndag. Undersökningen jämför veckopriser, från 1 juni till 28 september.

Semesterutgifter:

Uppgifter om transport, aktiviteter, restauranger och daglig shopping på de bästa destinationerna i Spanien samlades in i december 2019.

• Priser på bussbiljetter är baserade på genomsnittspriset av en enkel vuxenbiljett, från närmaste internationella flygplats till fem av de populäraste städerna eller strandorterna i motsvarande område.

• Taxipriserna är baserade på högst fyra passagerare, som anlände till samma destination där busslinjerna utgick ifrån, inklusive en extra avgift för hämtning på flygplatsen.

• Hyrbilspriser är baserade på en veckas uthyrning, i juli 2020, för en luftkonditionerad kompaktbil, som hämtas direkt på flygplatsen med full bensintank.

• De genomsnittliga kostnaderna för aktiviteter är baserade på priser, som var tillgängliga i december 2019, för en person på de mest populära guidade turerna, vattenparker, temaparker, avgifter till monument, museer samt äventyrs-, fritids- och kulturaktiviteter i omgivningarna, enligt TripAdvisor.

• Uppgifterna om att äta ute är baserade på det genomsnittliga priset för en måltid och en person i de undersökta destinationerna. Måltiderna inkluderar förrätt, huvudrätt, två glas vin och en efterrätt. Restaurangerna har valts ut från de mest populära i mellanklassen på varje destination, enligt TripAdvisor.

• I matundersökningen används priser på livsmedel som var köpta på lokala stormarknader, inklusive 1 liter mjölk, kaffe, socker, ägg, kött, 1 liter vatten, lokal ost, ett kilo tomater och 1 liter olivolja.

Begrepp

Högsäsong - från den andra veckan i juli till den fjärde veckan i augusti. Vanligtvis, de dyraste veckorna på sommaren.

Mellansäsong - från 1 juni till andra veckan i juli och från 31 augusti till 28 september. Detta är perioder då vädret fortfarande är bra, det finns något färre turister, men turistattraktioner och alla faciliteter är fortfarande öppna, medan priserna för resor och boende vanligtvis är lägre.

 

Spain-Holiday.com. Prisrapport inför sommarsemestern 2020.
Copyright © 2020 Spain-Holiday.com - Alla rättigheter reserverade.

Informationen och innehållet i denna undersökning har sammanställts av Spain-Holiday.com. Även om informationen skall vara tillförlitlig och är hämtad från offentliga källor, kan Spain-Holiday.com inte garantera trovärdigheten eller fullständigheten av all information.

Reproduktionen av denna undersökning för icke-kommersiella ändamål som kritik, kommentarer, nyhetsrapportering, undervisning eller forskning är tillåten när källan uppges.

Spain-Holiday.com skulle uppskatta att få kopior av publikationer, digitala eller tryckta, som använder denna undersökning som källa.

Denna prisrapport får inte användas för försäljning eller i något annat kommersiellt syfte utan skriftligt tillstånd från Spain-Holiday.com. För förfrågningar och annat, vänligen kontakta Peter Jarvis, International Brand och Communications Lead, på peter@spain-holiday.com.