20 vackra byar att besöka i norra Spanien

Norra Spanien har många större städer, men om du föredrar att semestra på lite mindre platser finns också gott om magiska byar och småstäder. I denna artikel guidar vi dig till de vackraste byarna och mindre städerna i regionerna längs kusten i norra Spanien!

Baskien

  • Hondarribia 

Du hittar Hondarribia precis på gränsen mellan Frankrike och Spanien. Du kan till och med se över till Frankrike på andra sidan bukten - och det finns även en båt som transporterar dig mellan de två länderna!

Varför inte ta en promenad runt den historiska stadskärnan och uppleva de färgglada, typiska baskiska husen och stadens huvudgata Calle San Pedro?

Stranden (Playa de Hondarribia) är också populär, särskilt under sommarmånaderna. Och även om det inte blir så varmt som längs Medelhavskusten, kan du njuta av temperaturer kring 25 grader mellan juni och augusti.

Typiska baskiska hus i Baskien

  • Pasai Donibane och Pasai San Pedro

Pasai Donibane och Pasai San Pedro är två havsnära stadsdelar i Pasaia, en stad byggd runt Pasai-bukten i Gipuzkoa-provinsen, Baskien. Som många av de andra städerna i regionen var Pasaia en viktig hamn för kommersiell sjöfart.

En av de bästa sevärdheterna är Albaola, ett gammalt baskiskt skeppsvarv. Detta är idag ett museum som är tillägnad Baskiens maritima förflutna och sponsrat av Unesco.

  • Getaria

Getaria ligger längs Biscayabukten i provinsen Gipuzkoa i Baskien. Det här är en pittoresk liten fiskeby som också var hem till sjömannen Juan Sebastián Elcano, en av de första att segla runt världen.

Byn har funnits ända sedan romartiden, men grundades formellt under medeltiden, vilket gör den till en av regionens äldsta.

Idag har denna lilla fiskeby attraktioner som Cristobal Balenciaga-museet, kyrkan San Salvador och fiskehamnen. Ta gärna en promenad uppför Monte San Alton för att njuta av fin utsikt över staden.

  • Mutriku

Mutriku, en vacker baskisk by vid Biscayabukten, är ett måste att besöka om du hyr semesterhus i Baskien. Fynd har gjorts som visar att folk bott i detta område i tusentals år, men själva byn grundades 1209 av kung Alfons VIII av Kastilien.

San Andrés-kyrkan, byggd år 1080, är ​​en av de äldsta i hela regionen. I byns historiska centrum finns även rådhuset, kyrkan Nuestra Señora de Asunción och en staty av Cosme Damián Churruca, en sjöofficer som dog i slaget vid Trafalgar.

Biscayabukten, Baskien

  • Zarautz

Zarautz är en liten kuststad som du bara måste besöka om du semestrar i San Sebastián, den ligger mindre än 16 km bort. Det finns en uppsjö av saker att göra här, men en av de mest populära attraktionerna är stranden som är den längsta i hela Baskien.

De som är intresserade av kultur kan besöka fotomuseet eller stadens konst- och historiemuseum, som är särskilt intressant eftersom den återfinns i Torre Luzea, stadens äldsta byggnad (ett torn).

Liksom många andra spanska städer och byar har Zarautz flera vackra kyrkor, inklusive Santa María la Real och Santa Clara.

Om du är lite mer av den sportiga typen kan du njuta av surfen som blivit alltmer i ropet de senaste åren.

Kantabrien

  • Castro Urdiales

Om du vill hyra semesterbostad i Kantabrien är Castro Urdiales - en liten stad i östra delen av regionen - ett bra tips. Den ligger vid Biscayabukten och är omtyckt bland turister tack vare stränderna, restauranger och hamnen.

Den gamla delen (Puebla Vieja) har många historiska monument och sevärdheter. Den mest populära är kyrkan Santa María de la Asunción från 1200-talet, byggd i gotisk stil och som tog nästan 200 år att slutföra!

En kort promenad från kyrkan ligger slottet och fyren, ett fint ställe med utsikt över både staden och kusten.

  • Santillana del Mar

Santillana del Mar är en intressant liten stad. Trots att den har "mar" (hav) i sitt namn ligger den inte vid havet. Detta betyder dock inte att den inte är besöksvärd. Jean-Paul Sartre kallade staden för den vackraste i Spanien, inte ett dåligt betyg!

Det är väl värt att besöka Altamira-centret, en replika av Altamiragrottan som finns på Unesco:s världsarvslista. Det finns även ett museum om människans förflutna här.

Stadens centrum är också fantastiskt, och på Plaza Mayor de Ramón y Pelayo bör du ta dina semesterselfies!

Om du reser med barn kan man besöka en liten djurpark och underhålla hela familjen där i några timmar.

  • Comillas

Comillas är en fascinerande plats och var faktiskt en gång huvudstad i Spanien. Även om det bara var för en dag (den 5 september 1881), gör det staden till medlem av en exklusiv skara med Madrid och en annan före detta huvudstad, Toledo.

Staden var ett populärt semestermål för den spanska kungafamiljen och adeln. Den äldsta delen av Comillas är fylld av extravaganta herrgårdar, och genom att titta på vapensköldarna kan du ta reda på vilka berömda familjer som kallade dessa underbara byggnader för sina "hem".

Comillas lockar också besökare med sina slående omgivningar och sevärdheter, såsom El Capricho av Gaudí, Palacio de Sobrellano (palats), stranden och det magnifika universitetet Universidad Pontificia Comillas.

En strand i Kantabrien

  • Cicera

Cicera är en pytteliten by i Peñarrubia i Kantabrien. Om du söker en autentisk upplevelse på landet i Spanien med storslagen natur och god mat är detta rätt plats. 

Byns största sevärdhet är kyrkan, men det är främst vandringen som lockar. Med Cicera som bas kan du gå i nästan vilket väderstreck som helst på vandringsleder som leder till utsiktsplatser (som Mirador de Santa Catalina) över dalarna och Picos de Europas snöklädda toppar.

  • San Vicente de la Barquera

Det är svårt att kalla San Vicente de la Barquera för en stad eftersom större delen av området utgörs av naturreservatet Oyambre. Visst, det är en trevlig liten stad att besöka, men det är reservatet som är huvudattraktionen.

Det vackra naturreservatet täcker 196 hektar och har många bra vandringsleder. Du kan vandra vid kusten, genom bergen eller längs floden. Förutom hiking kan du också besöka stadens galleri eller delta i workshops för hela familjen.

Andra platser som är värda att besöka är slottet, kyrkan Santa María de los Ángeles och stranden Playa de Oyambre.

Asturien

  • Llanes

Llanes sträcker sig längs “Costa Verde” i Asturien. Historiskt har detta varit en viktig fiskehamn, och du kan uppleva stadens maritima förflutna genom monument och traditioner. Kolla statyn av fiskarens fru, som blickar ut över havet i väntan på att hennes man ska återvända.

Hamnen är full av små guppande båtar och livlig atmosfär. Och en kort promenad bort hittas flera stränder och ytterligare sevärdheter.

Delar av stadsmuren från 1200-talet står fortfarande och så gör även tornet, väl värt ett besök. Det finns också en vacker basilika, Santa Maria del Conceyu, samt kyrkan Iglesia de la Virgen de la Guía en bit utanför staden.

Llanes, Asturien

  • Cudillero

Denna by kallas ofta för “Spaniens vackraste by”, och det är lätt att förstå när man ser bilderna, men kom ihåg att det alltid är bäst att uppleva saker på plats!

Även om man lätt kan spendera hela dagen med att gå runt och bara titta i byn, är det även fint en bit utanför, längs kusten. Cabo Vidio och fyren bör finns högt på listan över saker att besöka.

Om du vandrar Camino del Norte (den norra pilgrimsvägen till Santiago de Compostela) passerar du genom Cudillero. Passa på att stanna till!

Cudillero, Asturien

  • Luarca

Luarca är ett mindre samhälle längs kusten i Asturien där den norra pilgrimsleden till Santiago passerar. Denna lilla fiskeby är känd för sin vackra arkitektur, gastronomi och flera intressanta turistattraktioner.

De mest populära sevärdheterna inkluderar fiskehamnen, palatset Marquis de Ferrera och fyren. Det fanns tidigare ett naturhistoriskt museum tillägnad en jättebläckfisk, men tyvärr stängdes det för ett tag sedan och har ännu inte öppnat.

Om du reser till Luarca, besök gärna trädgårdarna med utsikt över hamnen. De ligger bara en kort promenad från centrum och erbjuder vidunderlig utsikt över byn.

  • Covadonga

Om du väljer en semester i Asturien måste du besöka Covadonga och sjöarna. Covadonga ligger i nationalparken Picos de Europa och är det perfekta resmålet för vandrare.

Covadonga är ett litet samhälle med endast några få hotell, så många väljer att bo i den närliggande staden Cangas de Onís och resa därifrån för att besöka Covadonga och los lagos de Covadonga.

I Covadonga har man underbar utsikt över den gröna omgivande naturen och kan besöka den berömda grottan och en magnifik basilika.

Ett viktig slag ägde rum i området under starten av den så kallade "reconquistan" - återerövringen av den iberiska halvön. 700 år av stridigheter följde sedan mellan spanska katoliker och morer.

  • Ribadesella

Ribadesella är en liten stad vid det Kantabriska havet som är en av de mest charmiga byarna i Asturien. I denna stad föddes drottning Letizia av Spanien, fru till kung Felipe VI.

Du kan antingen koppla av i det pittoreska centrumet, besöka kyrkan eller gå ner till den långa strandpromenaden.

Den närliggande Tito Bustillo-grottan finns uppsatt på Unesco:s världsarvslista och har nästan 30.000 år gamla grottmålningar!

Om du är en “foodie” kan du besöka Ribadesella under fisk- eller ostfestivalen, två populära matevenemang under året.

Ribadesella, Asturien

Galicien

  • Sobrado

Sobrado, även känd som Sobrado dos Monxes på galiciska, är en liten stad i provinsen A Coruña i Galicien. Det är känd för sitt kloster och är ett perfekt resmål för naturälskare.

Staden har en konstgjord lagun som byggdes av munkarna i klostret för att hjälpa det lokala jordbruket. Nära staden finns också en vacker ekskog, och i den närliggande byn Portacal kan du se regionens näst äldsta ek.

  • Combarro

Combarro är en pittoresk liten fiskeby i Poio, Galicien. Den har blivit särskilt populär de senaste åren, och det är knappast förvånande med tanke på hur vacker platsen faktiskt är.

Förutom att bara njuta av skönheten kan du uppleva “hórreos”, typiska galiciska kornkammare av trä eller sten som är byggda på stenpelare för att förhindra gnagare från att nå till spannmålet.

Du kanske vill besöka Igrexa de San Roque, stadens huvudkyrka, eller bara strosa runt fiskehamnen i Combarro och ta in atmosfären.

  • Monforte de Lemos

Monforte är något större än den typiska byn eller lilla staden, men det skulle vara fel att inte inkludera den på denna lista, då den är otroligt vacker och hem till nästan 20.000 invånare.

Om du älskar tåg, eller reser med barn, är Museo del Ferrocarril de Galicia ett utmärkt järnvägsmuseum med ett stort urval av lok att titta närmare på.

För att känna historiens vingslag kan du gå runt den medeltida stadskärnan, se slottet eller besöka flera kyrkor som byggdes mellan 1300- och 1700-talet.

Pilgrimsleden Camino de Santiago

  • O Cebreiro

O Cebreiro är en by på Camino de Santiago och under juli och augusti, när många pilgrimer gör sina pilgrimsfärder, är vandrarhem, hotell och restauranger i denna annars lugna by oftast fullbokade.

Byn ligger 1300 meter över havet och det är rätt jobbigt att gå upp hit till fots. Under de kallare månaderna på året kan man förvänta sig snö och is.

Det finns söta, runda, stenhus med halmtak att uppleva i byn, och du kan även besöka det etnologiska museet för att lära dig mer om det lokala livet.

  • Ribadavia

Ribadavia är en mysig by vid floden Miño i provinsen Ourense, Galicien. Du kan exempelvis lära dig mer om staden och kulturen på det etnologiska museet, eller besöka resterna av slottet från 1300-talet.

Älskar du vin? Se då till att besöka Museo del Vino de Galicia. Inträdet är gratis och man kan lära sig hur vinet görs, särskilt det lokala Ribeiro med ursprungsbeteckning, det äldsta vinet i hela Galicien.

Sammanfattning

De allra flesta reser till Katalonien, Balearerna, Kanarieöarna, Andalusien, Valencia och Madrid, men det finns så mycket att se och göra i hela norra Spanien som många kanske inte känner till.

Baskien, Asturien, Kantabrien och Galicien erbjuder alla något unikt. Även om de har ett liknande klimat kan historia, kultur, geografi och gastronomi skilja sig markant från en region till en annan.

Vilken av ovan nämnda byar eller städer kommer du besöka först?

Rekommenderad läsning...