Camino de Santiago - Jakobsleden

Camino de Santiago är en unik vandring. Det sägs att den som ger sig ut på Camino kommer fram med en djupare insikt om relationer, omgivningen och sig själv.

 

De många vandringslederna för dig till Santiago de Compostela - en stad du inte vill missa när du är i Spanien på besök - erbjuder dig en spirituell resa som människor från hela världen kommer för att uppleva. Leden har förtjänat sitt rykte i jämförelse med andra pilgrimsfärder och bör upplevas av alla minst en gång i livet

Camino de Santiago vandringsled

En del av lederna som för dig till Santiago börjar i södra Spanien och andra börjar i Paris. De mest populära av rutterna, Camino Francés, börjar i Saint-Jean-Pied-de Port, Frankrike. Alla vandringsleder möts vid katedralen in den forntida staden Santiago de Compostela, Galicien, Spanien. När du korsar norra Spanien passerar du ett varierande landskap med spektakulära vyer. Ledens kvalitet varierar stort, från lera till sten, trottoar till bäck, se upp i steget. 

Camino, eller Jakobsleden, besöks av människor från alla religioner, bakgrunder och av olika anledningar sedan 2000 år. Att vara en pilgrim på den här leden är en global upplevelse. UNESCO satte Camino de Santiago på världsarvlistan 1987 efter att den utnämndes till första europeiska kulturresväg av Europarådet.

Camino Landskap

Camino de Santiagos historia

Trots att Camino ärvde sitt namn av kristna pilgrimer som i början på 800-talet kom för att hedra de heliga lämningarna av aposteln St. James den äldre, sträcker sig historien om Camino ännu längre tillbaka i tiden. 

Kors på kyrkogård längs Camino de Santiago

Det sägs att kelterna korsade vandringsleden för att nå Cape Finisterre för att se solen gå ner i Land´s End. De ville bada i havet for att rena sig själva och samla kammusselskal som en symbol för deras heliga resa. Skalet sägs vara beviset på att pilgrimen nådde målet, men det symboliska skalet sågs även som en lyckoamulett och var praktisk för att samla dricksvatten ur brunnar och fontäner längs vägen. 

Varför ska du uppleva Camino de Santiago?

Camino de Santiago är en personlig resa. Många människor upplever det som en välsignelse - ett sätt att avlasta sina bördor, sjukdomar, skulder eller för att fira ett liv. Jakobsleden lockar även kulturälskarehistorienördar, människor som söker efter en religiös eller spirituell upplevelsenatur- och äventyrslystna, de som är de för den sociala samvarongastronomi- eller arktitekturentusiaster, och många fler. 

För att komma i kontakt med dig själv, rekommenderas det att du gör resan ensam. Emellertid reser många med sina barn, familj, vänner och sina hundar. Det är inget fel i att vilja dela upplevelsen med andra. Vilket du än väljer, kommer du längs vägen följas åt med andra pilgrimer, längs Camino är du sällan ensam om du inte vill ha det så. 

Vandring längs Camino

Förberedelser inför din pilgrimsvandring

Upplev Camino de Santiago bäst under vår och höst. Under dessa månader är det smidigare att hitta boende och temperaturerna är måttliga. 

Svårighetsgraden för Camino varierar för varje etapp. När du planerar din färd, rådfråga gärna någon av de många guideböckerna om Camino och sök på webbplatser för att hitta de sträckor som passar just dina behov, se vår länklista längst ner i artikeln. 

Boendeformerna varierar mellan offentliga vandrarhem (så kallade alberques eller refugios) till lyxhotell. Bestäm vilken målsättning du har med resan så är det smidigare att göra en resebudget. Offentliga vandrarhem erbjuder sängplats för ca 6€ per natt, många betalas med donationer. Privata vandrarhem tar ca 10€ per natt och det varierar vad de erbjuder - senare utgångsförbud, mindre antal gäster, bekvämare sängar, möjligheten att stanna mer än en natt och andra möjligheter. 

Vandrarhem på Camino de Santiago

Restaurangerna på Camino har speciella pilgrimsmenyer som erbjuder stora mängder med mat och ofta ingår en flaska vin för endast ca 10-12€. En budget på 35-50€ per dag ger dig möjlighet att äta gott, sova i en säng och fortfarande ha pengar över till oförutsedda utgifter. Du kan ju också budgetera för mindre eller mer. 

Upplev Jakobsleden med ett öppet sinne. Oavsett hur långt du tar dig eller hur många dagar det tar, kommer det vara ett äventyr. Du kommer att möta oanade utmaningar på din resa, det du tar med dig beror på om du lyckas hålla ett positivt sinne. Att acceptera oanade vändningar är en av Caminos mest värdefulla läxor.

Camino de Santiago kammusselskal

Viktigast av allt är att ge dig själv tid. Även om guideböcker kommer att säga att ta sig sträckan X är möjlig på Y dagar, är det värt att lägga tillräckligt med tid på att njuta längs vägen, ta hand om eventuella skador och bara ta det lugnt om så behövs. Följ inte boken slaviskt. Du kommer att lära dig att om du är extremt påläst vissa sträckor kan det hindra din personliga upplevelse. Gör en plan men var redo att se den skimras med molen. 

Packning för en Camino-pilgrim

Det är bestämt. Du är en pilgrim. Vad är härnäst? Förberedelser, så klart. Packa grundligt men var praktisk.

Ett par vandringsskor kan du inte klara dig utan. Hitta ett par stadiga, vattentäta vandringsskor minst ett par veckor innan du reser. Gå in dem och låt skorna formas kring dina fötter för att undvika skoskav de första dagarna på din vandring. 

Pilgrimer längs Camino de Santiago

En ryggsäck är nästa viktiga sak. Om du planerar att gå 25 kilometer om dagen vill du inte bära mer än 10 kilo. Packa lätt och i en hållbar ryggsäck med regnskydd. Lär känna din ryggsäck och hur du ställer in den så den sitter bekvämt utan att den skaver. Den bästa information hittar du online eller ta kontakt med en friluftsexpert innan du reser.

Här är några övriga nödvändigheter att packa med på din vandring längs Camino:

 • En dagbok
 • Mikrofiber och snabbtorkande kläder (undvik jeans och bomull)

 • Investera i ett bra vandringsstrumpor som sitter skönt runt foten, väl värt varenda krona

 • Solskydd

 • En hatt du smidigt kan vika undan i väskan

 • Ögonlappar

 • Öronproppar

 • Mikrofiber handduk (torkar snabbt och väger lite)

 • Lätt och kompakt sovsäck (eller sovlakan beroende på säsong)

 • Ett andra par skor (rekommenderas sandaler med ortopedisk sula) 

 • Stor bandana

Sport- och friluftsaffärer har de flesta av dessa saker. Kom ihåg att det är en liten lista på rekommenderade saker som inte ska ses som en komplett packlista. Sök gärna fler idéer online och se i slutet för fler länkar. 

Camino- upplevelsen

På Camino Francés, the French Way, kommer du inte vara ensam. Människor du möter säger ¡Buen Camino!” och fortsätter framåt, ibland fastnar du i ett samtal. De flesta går till fots men andra cyklar (ca 15 % av resenärerna). Några tar sig fram med häst och rullstol. Några pilgrimer reser med åsnor, speciellt de som färdas långa sträckor. 

Om du har tur möter du en Camino-ängel. Det är de människor som hjälper andra längs vägen med boende eller muntrar upp dig. 

gula vägmarkerare längs Camino

Vandringsleden är tydligt markerad så var inte rädd för att gå vilse. Följ de gula pilarna (ofta tillsammans med en kammussla). Om du tvekar, fråga en annan pilgrim eller lokalbefolkningen om vägen. 

Gastronomi i Galicien, den sista provinsen Jakobsleden passerar igenom, är välkänd i hela Spanien och i övriga Europa för sin pulpo a la gallega. Också känd som pulpo a feira, är denna enkla bläckfiskrätt en signaturrätt i Spanska köket och mycket smakrik. Restauranger och barer längs vandringsleden serverar med ära denna autentiska, färska rätt till de många resenärer (och lokalbefolkningen) som passerar.

Pulpo a feira

Camino ger dig möjlighet att lyssna till ditt inre och bli varse omgivningen bortom stress och vardagliga rutiner. Även om den beskrivs med mystik, har Camino vetenskapliga kvaliteter. Att vara i naturen under en lång period är bevisligen bra för hälsan och välmåendet. 

Jakobsleden passerar genom otaliga små byar och några större samhällen. De flesta byar är autentiska med hus gjorda av sten och inbyggda i kullar, restauranger och barer spelar folkmusik och lokalbefolkningen bjuder in till sina hem. 

Historiskt hus längs Camino de Santiago

Camino- ditt erkännande

När du kommer fram till Santiago är de flesta överrumplade av ett lyckorus och känsla av "jag gjorde det". När du färdas 100 kilometer till fots föräras du med en Compostela, ett officiellt pilgrimscertifikat. Cyklister behöver tillryggalägga 200 kilometer. Före du startar var noga med att plocka upp en Crendencial, ett litet caminohäfte som stämplas vid start. Fortsätt samla stämplar (sellos) from vandrarhem, kaféer, barer, kyrkor, stadshus och andra sevärdheter du passerar. Du får din slutgiltiga stämpel vid slutet av resan, när dokumentet registrerar det officiella antalet kilometer du färdats. 

Camino Frances

Att resa vidare

Många vill fortsätta sin resa till Finisterre, även känt som kilometer noll. Det här är den antika väg kelterna reste på, även om det är den västligaste punkten i Spanien (den passerar strax norr om Muxia), anses detta vara slutet på deras resa. Finisterre betyder ordagrant, slutet på landet. Samla ett snäckskal från de dramatiska galiciska kusterna, ett minne från din resa och bada i den svala havet i Atlanten som de forntida pilgrimerna gjorde för mer än tusen år sedan. 

Kilometer Noll

Andra Caminokällor

Det är många pilgrimsfärder som kommer föra dig till Santiago. Vi rekommenderar speciellt Camino Francés för första-gångs-pilgrimer för att det är säkert tack vara mängden resenärer, restauranger, boenden och skyltar som guidar dig. Vandringen ska vara avkopplande inte frustrerande på den franska vägen. 

För all allmän information om Camino de Santiago:

En lista med de bästa bloggarna om Camino:

Överblick över de olika pilgrimslederna/Caminos och kartor:

För paketresor och för att skräddarsy din resa:

Information om vandrarhem och boenden:

FAQs:

UNESCO:s världsarv:

Du kan också ringa Camino de Santiago på telefonnummer+34 902 33 20 10 (notera att samtalen inte är gratis)

Vi rekommenderar två filmer (det finns fler) att se:

 • The Way en Hollywoodfilm om en mans resa på Camino och hans återförening med sin okände son. Här kan du se en förhandsvisning
 • Walking the Camino: Six Ways to Santiago  är en prisvinnande dokumentär som handlar om glädje och utmaningar för sex pilgrimer. Här en förhandsvisning.

Berätta gärna mer om ditt äventyr på Camino de Santiago och ge feedback på denna artikel. Dela gärna med dig om upplevelser från din magiska resa.