Alternativa wellness- och hälsoaktiviteter i Spanien

Om du letar efter unika hälsoaktiviteter att göra under din semester i Spanien har du hittat rätt. I Spanien finns många annorlunda aktiviteter för att boosta sin hälsa, bli kvitt åkommor och samtidigt ha roligt. Några av dessa idéer härstammar från antika medicinska metoder, andra är mer moderna inslag. Alla är de skräddarsydda för att lugna kropp, sinne eller själ och erbjuda något helt annat än vanlig massage, konventionella spas eller yogaresor.

Öl-spa i Spanien

Att bada i öl är inte ett nytt fenomen, faktum är att denna hälsokur kan spåras tillbaka hela vägen till medeltiden. Öl innehåller flera läkande egenskaper som kan hjälpa till vid muskelspänningar, föryngra hud, förbättra blodcirkulationen, rensa ut gifter, minska stress, förhindra rynkor och mer.

I slutet av 2017 slog Spaniens första öl-spa upp sina dörrar i Granada. Tack vare den omedelbara succén och de hälsofördelar som att bada i öl har, började det att dyka upp nya ställen över hela landet. För tillfället kan du hitta denna typ av spas i städer som Granada, Alicante, Cádiz och på Teneriffa. Här är några av ingredienserna i ett ölbad: jästpulver-extrakt, Humulus lupulus-pulver, Hordeum vulgare-frön, kanel och vatten.

Utbudet av ölbehandlingar (välj från enkla till premiumpaket såväl som upplevelser skräddarsydda för par och för privata företag) är noggrant designade av experter så att din kropp kan åtnjuta alla hälsoeffekter. Äventyret börjar med att du sjunker ner i ett bubblande ölfat i 20 minuter, samtidigt får du även njuta av en ölprovning. Efter badet fortsätter du till bastun så att ingredienserna kan tränga djupare in i huden. Sedan - insvept i en handduk - kan du koppla av på en kornbädd för att slutföra processen.

Om du väljer premiumpaketet får du tillgång till obegränsad mängd fatöl, ett öldop, massage och en goodiebag med ansikts- och kroppslotioner, kroppspeeling, schampo och flera andra "öliga" prylar.

Rekommenderad läsning:

Wellness med djur i Spanien

Om du hyr lägenhet i Barcelona, varför inte prova kattyoga? Yoga uppmuntrar till kroppsmedvetenhet och att vara närvarande i stunden. På Suara Cat House uppmärksammar de den goda synergin mellan yoga och de terapeutiska fördelar som att vara med katter kan ge. Intäkterna går till att hjälpa hemlösa katter på Suara Foundation - en ideell organisation som hjälper gatukatter i Barcelona, och vars mål är få dessa att anpassa sig innan de adopteras till nya, kärleksfulla hem.

Från kattyoga till hundkaféer, att spendera tid med djur kan ge mycket glädje. The Husky House i Barcelona är ett ställe där du kan njuta av en kaffe i sällskap av Siberian huskies. Det kostar 5€ att besöka detta lekfulla ställe där du möts av upprymda huskievalpar. Här har du möjligheten att mata dem, kela med dem och leka med dem i bekväm miljö.

Att vara omkring alpackor sägs lindra symtom av ångest och stress. Alpackor är lugna och enkla att förhålla sig till, var och en med sin egen personlighet. De är blyga men väldigt nyfikna, tysta och intelligenta. Det finns några alpackagårdar runt om i Spanien - oftast på landsbygden - dit det är möjligt att göra dagsbesök.

Alpacas Cantabria erbjuder dagsturer där du kan ta med familjen och tillbringa dagen tillsammans med dessa nyfikna varelser. Denna plats ligger i den lilla byn Llanos de Penagos, strax utanför Santander. Här kan du se hur alpackorna föds upp, lära dig om klippning och vävning av ull samt njuta av en picknick på de stora markerna som omger gården.  

Experience Alpacas i Andalusien erbjuder helgturer där du får tillbringa tid i lugna och lantliga omgivningar i sällskap av alpackor. Denna olivgård ligger i provinsen Córdoba där alpackorna kan ströva omkring fritt. Ta med dig dem på en vandring genom landsbygden, koppla bort omvärlden och lära känna dessa vänliga djur.

Gyttjebad i Spanien

Leran som hittas i många av Spaniens kustområden är känd för sina terapeutiska, antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper. Denna lera tros främja produktionen av kollagen, förbättra cirkulationen i kroppen, rensa ut gifter, lindra muskelspänningar och förbättra huden. Det bästa? Denna alternativa hälsokur är helt gratis! Det är bara att besöka platserna, smörja in leran och låta den torka innan du tvättar av dig för att få mjuk och len hud.

Om du hyr en semesterbostad i Murcia bor du nära Las Charcas de Lo Pagan, förmodligen det mest kända lerbadet i Spanien. Den gråaktiga leran som finns här lockar tusentals besökare varje år på grund av de läkande egenskaperna som tros hjälpa till med att lindra hudproblem som psoriasis och led- och muskelsmärta. Dessutom har den en peeling-effekt som lämnar din hud slät och fin. Platsen är en del av den regionala parken San Pedro del Pinatar och det är gratis att bada i leran vid Mar Menor. Gå bara nedför trappan till stranden och njut av de helande egenskaperna.

Om du semestrar i Cádiz kan du besöka Playa de Bolonia - en orörd strand som består av spektakulära sanddyn, med kilometervis av mjuk sand och klippiga delar där gyttjebad uppstått. Det naturliga havsvattnet träffar skifferklipporna och producerar en lera rik på mineralsalter, magnesium, koppar, zink och kisel. Tillsammans kan dessa ämnen hjälpa till att ta bort gifter i kroppen, motverka fet hud, förbättra cirkulationen och främja kollagenproduktionen på ett naturligt sätt.

Dessa gyttjebad är lite svårare att nå än exempelvis de vid Mar Menor. Baden är endast tillgängliga när tidvattnet är lågt, och det krävs en promenad längs kusten för att nå till klipporna.

Balearerna finns det några platser där du kan dra nytta av fördelarna med ett lerbad. Om du hyr ett semesterhus på Ibiza, ta en tur till gyttjeklipporna vid Playa de Aigües Blanques, belägna på östra sidan av ön vid den populära resorten Santa Eulalia. Blöt bara klipporna med vatten så bildas en lera som du kan smörja direkt på huden. 

På Playa Es Bol Nou - i Sant Josep på Ibiza - finns en intim vik med röd lera. Många lokalbor kommer hit för att göra en blandning av havsvatten och den röda leran som de sedan smörjer över hela kroppen. Denna behandling sägs även lindra myggbett samt bota andra hudåkommor.

Playa Roja längs Menorcas norra kust är en vacker bukt där sanden är nästan helt mörkrött i färgen. Strandbesökare gör sin alldeles egna ”peeling” genom att mixa havsvatten och den röda sanden som de sedan kletar in sig med. När leran torkat kommer du att se ut som en gammal ekmöbel, men när du tillslut tvättat bort den gör en mjuk och exfolierad hud att det var väl värt det.

Rekommenderad läsning:

Heta källor i Spanien

Heta källor har använts vid religiösa ritualer i många kulturer genom historien. Naturliga källor symboliserade rening och förnyelse och fick en viktig andlig betydelse. Från långt under jordens yta strömmar varmt och mineralrikt termiskt vatten upp till ytan i hundratals varma bad i hela Spanien.

Idag används dessa naturliga pooler inte i religiösa sammanhang, utan på grund av de olika mineralerna som vattnet innehåller och som sägs bota många slags besvär. Exempel är reumatism och problem med mage- och tarm, såväl som att snabba upp metabolismen, släppa muskelspänningar, stress, detox och att det kan vara bra för huden. 

Ourense i Galicien anses vara det viktigaste centrumet i Spanien för termiska bad, med otaliga heta källor längs Miño-floden. Vissa är privata, men många är öppna för allmänheten. Pozas Muiño da Veiga är en gratis utomhusanläggning med vattentemperaturer på 65-70°C. Dessa pooler omges av ett underbart frodigt landskap och vattnet sägs hjälpa till med hudproblem som dermatit och eksem. Platsen är familjevänlig, men också en perfekt miljö för par som vill relaxa.

De termiska baden i Outariz är uppdelade i två och skiljs åt av en gångbro. Källorna Pozas de Outariz och Burgas de Canedo är omgivna av vackra trädgårdar och öppna för allmänheten. Båda dessa ställen har en pool med kallt vatten och tre bassänger där vattnet håller runt 60°C. Baden sägs kunna lindra symtom för de som lider av reumatism och artrit.

Vattnets läkande krafter i Fuente O Tinteiro - som också ligger i Ourense - har uppmärksammats i många år. Vattnet strömmar med en temperatur på 43°C och är känt för att läka sår samt behandla munproblem, akne, eksem och åderbråck.

Bara 20 minuter från en semesterbostad i Granada stad hittar du termalbadet Las Pozas Termales de Santa Fe. Poolerna finns i ett underbart läge, omgivna av oliv- och tallskogar, och har temperaturer som håller mellan 38 och 43°C. Detta sulfatvatten är rikt på mineraler och har medicinska egenskaper som antas hjälpa till med muskel- och skelettsjukdomar, reumatism och problematisk hud.

I provinsen Granada ligger också den termiska poolen Zújar. Den är gratis att besöka och belägen i de fantastiska landskapen mellan berget Jabalcón och Negratín-dammen. De heta källorna som bildar denna pool kommer från Cerro Jabalcón och kan hålla upp till 40°C. Stora underjordiska sprickor får det varma vattnet att rinna upp till ytan. Vattnet har en ljus och turkos färg som innehåller en mix av terapeutiska sulfater och mineraler. Resterna av ett gammalt romerskt spa har hittats här, och användandet av dessa heta källor daterar tillbaka åtminstone 2000 år. 

De termiska baden i Alhama är några av de äldsta i Andalusien och användes redan under Nasridkungariket av Granada. Dessa termiska pooler var en viktig del av den moriska kulturen, och du kan fortfarande se resterna av de gamla baden med de ikoniska kupolerna i spa:et som ligger i närheten. Vattnet här har en temperatur på 40°C, och många lokalbor besöker dessa bad dagligen för att ta tillvara på de läkande egenskaperna.

Las Pozas de Arnedillo ligger i La Rioja-regionen vid Cidacos-flodens bädd, och är öppna för allmänheten året runt, både dag och natt. Det finns tre pooler, var och en med olika temperaturer. I den första poolen är vatten upp till 52 grader varmt, men när det strömmar ner till de andra två tappar det lite värme. Vattnet här sägs hjälpa de som lider av hudproblem som dermatit och psoriasis, och värmen tillsammans med mineralerna kan även vara bra för smärtor i ben, leder och muskler.

Vandring och meditationsretreat i Spanien

Varför inte ta några stilla dagar med meditation när du är på semester i Spanien? Att meditera är den ultimata aktiviteten för att helt koppla bort omvärlden och lära känna sig själv på ett nytt plan. Välj mellan 2 till 21 dagars vistelser - från meditationscentrum undangömda i fridfulla skogar till de längs kusten.

Tushita är ett meditationscenter med mer än 20 års erfarenhet av den buddhistiska traditionen. Platsen återfinns i de böljande kullarna utanför Girona, och erbjuder kurser och behandlingar som är anpassade till det samhälle och den kultur vi lever i idag. Detta är rätt plats om du vill koppla bort helt, eftersom det i princip inte finns någon telefonmottagning - perfekt för en "digital detox". Detta retreat drivs av solenergi och den begränsade eltillgången förstärker upplevelsen av att ta en paus från omvärlden.

MasQi Energy House hittas i hjärtat av lantliga Sierra de Mariola, mellan Alicante och Valencia. De erbjuder en uppsjö av aktiviteter och terapi som hjälper människor att hitta sig själva, stimulera idéer och förbättra sina liv genom meditation, reflektion, tysta promenader i naturen samt yoga och medvetna kostval. Det finns många program att välja mellan, och du kan stanna här från 2 till 21 dagar. 

Secret Garden Retreats ligger i Málagas berg. Du kan komponera ihop ditt egna ”wellnesspaket”, som kan inkludera en tyst vistelse med meditation och reflektion. Slappna av i dessa stilla omgivningar och utforska naturen. Du kan också passa på och simma i de två floderna som harmoniskt flyter förbi hälsocentret. Fly vardagen med deras 2 dagar långa "Koppla av-paket” som fokuserar på sömn, tystnad och meditation. Låt stressen rinna av dig och bygg upp ett inre lugn och en balans i kroppen, sinnet och livet.

Bortsett från kurorter som dessa är det möjligt att återkoppla med sig själv och naturen genom en vandringsupplevelse med fokus på mindfulness. Walkinginspirit är en 7 dagars vandringssemester som inkluderar mindfulness, meditation och spiritualism. Slappna av, vidga dina vyer och omfamna meditationen, samtidigt som du färdas på stigar som fortfarande används av björnar och vargar i de mäktiga skogarna och bergen i naturparken Somiedo i Asturien.