Det bästa du kan göra i Nerja, Costa del Sol

Trots hård konkurrens förblir Nerja en av de mest populära turistdestinationerna längs Costa del sol.

En gång en sömnig lite fiskeby är Nerja en av de platser som behållit sin traditionella charm med sina vitkalkade hus, trånga gator och alla de moderna faciliteter du kan önska dig. 


Rent geografiskt kan du inte önska dig ett bättre läge då Nerja är beläget vid mynningen till floden Chillar och ligger insprängd mellan Medelhavet och bergen Sierras de Tejeda. 

Namnet Nerja kommer från ordet “narixa”, en arabisk term som direktöversätts till "rikliga källa". Överflödet av vatten har gett detta område vid Nerja ett tropiskt klimat, en grönska som bidrar till dess betydelse till produktionen av sockerrör under den tidiga delen av 1900-talet. 

Här är våra favoritplatser och saker att göra i och runtomkring Nerja. 

Grottorna i Nerja - Las Cuevas de Nerja 

Grottorna i Nerja har världens största kolonner

Ett av de mest populära sevärdheterna i Málaga är grottorna i Nerja. De upptäcktes 1959 när ett gäng pojkar från Maro hittade dem av en turlig slump. De hade oavsiktligt snubblat på ett av de viktigaste geologiska fynden i vår tid. 

Grottorna i Nerja är hem till världens största kolonn och har sin plats i Guiness Rekordbok sedan 1989 och har även världens äldsta grottmålningen från Neandertalarna. Dessa daterades nyligen till över 10 000 år äldre än tidigare rekordhållare. 

Nyligen upptäcktes romersk keramik, moriska mynt och närvaron av en ovanlig biologisk mångfald som alla bevisar att fynden i Nerja-grottorna är oändliga och ett starkt ämne för otrolig global spekulation. 

Grottorna är ungefär fem kilometer långa och har flera olika sektioner som är öppna för allmänheten. Ett besök här fascinerar och passar stora som små.

Vandra upp till El Cielo, Nerja

Cuesta del Cielo, Nerja

Två skyddade områden angränsar till Nerjas bebyggelse - Sierra de Tejada och Almijarra Naturpark samt även naturområdet Acantilados de Maro-Cerro Gordo. Alla platser erbjuder fantastiska vandringar. 

El Cielo, som översätts korrekt till "Himlen", är det högsta berget längs kusten i området med sina 1 508 meter. En vandring till toppen ger adrenalin till dina sinnen. Berget är lättillgängligt och erbjuder makalösa vyer över det kringliggande landskapet. En klar och fin dag kommer du att obehindrat se ut över hela Costa del Sol, hela vägen från Almunecar till Malaga, likaså se alla de höga topparna på Sierra de Tejeda och stora delar av den Nordafrikanska kustlinjen. 

Du behöver vara tränad och se upp men att vandra upp till El Cielo är en upplevelse du aldrig kommer att glömma.

För mer information om att vandra och bestiga El Cielo

Besök Nerjas stränder 

stranden vid Balcon Europa, Nerja

Högst på allas önskelista vid ett besök till Nerja är ett besök till en av de många vackra stränderna. 

Nerja kan skryta med några av de bästa stränderna i Andalusien. Från den långa vida sandstranden som du hittar på Burriana och El Playazo, till den gömda i bukten vid närliggande Acantilados de Maro-Cerro Gordo där du hittar nudiststranden Las Calas del Pino, så har Nerja allt.

Det finns tolv stränder som ligger inom Nerjas provinsiella gränser och många fler alldeles i närheten som står högst upp på de allra flesta besökares önskelista. 

För mer information - läs vår guide till Nerjas stränder.

En promenad längs Balcón de Europa

Balcon de Europa, Nerja

Om du är på semester i Nerja kommer du garanterat att besöka Balcón de Europa. Detta är Nerjas mest kända landmärke och är en central plats för stadens aktiviteter. 

En promenad längs med Balcón de Europa erbjuder spektakulära panoramautsikter över hela kuststräckan, en absolut höjdpunkt under ditt besök till Nerja. 

För mer information om att besöka Balcón de Europa.  

Paddla havskajak i Nerja

Paddla havskajak vid Burryanastranden till Maro

En av de vackraste utomhusaktiviteterna i området (om inte i hela Andalusien) är att paddla havskajak mellan Nerjas strand Burriana till grannen Maro.

Du kommer att paddla förbi något av den mest spektakulära kustlinjen som du kommer se här omkring, allt från gömda stränder till turkost vatten fyllt med grottor och stora vattenfall... att paddla just på denna plats kanske är det bästa du gjort. 

Nyligen drog ett spanskt TV-program slutsatsen att “Paradiset existerar och det är här i Andalusien.”

En tur till Frigiliana 

Frigiliana

Den vitmålade byn Frigiliana ligger endast 6 km från Nerja och det här en fantastiskt fin dagstur. 

Frigiliana omnämns ofta som att vara den vackraste vita byn i Andalusien då den konstant vinner priser i just denna kategorin, men i området och i Spanien finns det gott om pittoreska och vackra byar. Spanska turistauktoriteter utsåg den till "den finaste byn i Andalusien" och Frigiliana var med i toppstriden för det prestigefulla priset Pris av Asturias.

En labyrint av kullerstensbelagda gatstenar med noggrant underhållna vita hus som är dekorerade med blomkrukor fyllda med bougainville, lavendel, jasmine gör att staden är som vykort. Om du letar efter den perfekta vita byn har du kommit rätt. 

För mer information om att besöka Frigiliana

Stranden i Maro

Snorkling nära stranden i Maro, La Cala de Maro

Endaste ett par kilometer från Nerjas centrum ligger Playa de Maro, stranden Maro. Denna strand förtjänar ett speciellt omnämnande bland de bästa. 

Nyligen, 2013, gjordes en enkät av spansk television kanal Antena 3 där tittarna röstade fram Maro som den bästa i Andalusien och den andra bästa i hela Spanien. Kristallklara vatten och lättillgänglighet tillsammans med oslagbart landskap gör att stranden i Maro är en solklar favorit för många. 

Om du letar efter något som är lite lugnare och mer avskilt spana in den närbelägna stranden La Caleta de Maro som är ett säkert kort för just det. 

För mer information om stranden Maro

Ett besök till den lilla byn Acebuchal

Achebuchal

Den förlorade byn Acebuchal är en en exceptionellt vacker by som är belägen mitt i hjärtat av Sierras de Tejeda, Almijar och Alhama Naturpark. När du besöker Nerja kan vi varmt rekommendera ett besök hit. 

Endast belägen tolv kilometer från Frigiliana och mitt på gränsen mellan Frigiliana och Competa är ett besök till Acebuchal som att uppleva en helt annat värld långt bort från stöket på kusten. Det är också hem till en restaurang som är en av de bästa. En fantastik, hemtrevlig familjerestaurang där du kan äta en bit och tillbringa eftermiddagen. 

För mer information om ett besök till den förlorade byn Acebuchal.  

Vandra upp längs Rio Chillar

Rio Chillar Nerja

Mitt i sommarschemat är det många familjer längs Costa del Sol som vandrar uppför Rio Chillar. Vandringen är otroligt populär och kan vara fylld med besökare på helgerna. 

Hursomhelst så är det här en toppenplats att besöka om du inte vill bort från kusten och du vill upptäcka en av Andalusiens vackraste floder. Rio Chillar är vandringen för dig (gärna om du har med dig barn och hund(ar)). 

För mer information om att vandra i Rio Chillar

Besök Örnakvedukten

Acueducto del Águila, örnbron i Nerja

Acueducto del Águila, the Eagle Aqueduct, örnakvedukten är belägen strax utanför Nerja i riktning mot Maro. Den är byggd på 1800-talet och används än idag. En fascinerande plats med mycket historia och det är väl värd att beskåda. 

Dess historiska betydelse och välbehållna struktur är rent formellt erkänts av den andalusiska regeringen som gett den sin officiella status som en Plats för Speciellt Kulturellt Intresse.

Paella på Ayos på stranden Burriana

Paella on Burriana beach, Nerja

Det finns många platser att äta Paella på in Nerja men det finns bara ett Ayos och endast en Burrianastrand.  Den vinnande kombinationen av idealiskt läge och god mat ger detta ställe ett oslagbart läge att avnjuta en äkta spansk måltid. 

Här är det öppet 365 dagar om året och restaurangen grundades 1969. Om det är någon som kan sin paella så är det Ayo som har tillbringat närmare 50 år med att tillaga färsk Paella (över öppen eld) dagligen. 

För mer information om Burrianastranden och Ayos.

Äta ute i Nerja - de bästa restaurangerna

Maria Bonita restaurant Nerja

Nerja är hem till över 300 hundra restauranger.  Urvalet är definitivt stort och till din fördel vad gäller mat. 

Här är ett urval av våra favoritrestauranger i  Nerja. Vi har noggrant efterforskat denna 10 topplista och stämt av med de lokala matkännarna. 

För mer information om Nerjas 10 bästa restauranger

Karta över de bästa ställena att besöka i Nerja