Rio Chillar, en favorit utflykt i Nerja för alla i familjen

Vill du komma bort från stranden eller letar du bara efter en fantastisk aktivitet för hela familjen?

Att gå upp rio Chillar (Floden Chillar) i Nerja är en av de bästa promenaderna i området enligt mig och under höjden av den andalusiska sommaren så är det en otrolig plats att vara på. En kombination av frisk luft, en hetta som kan vara nästintill oumbärlig om man står direkt i solen, kyligt vatten samt massa skugga gör denna promenad till en topp aktivitet för de som vill hitta något utanför alla byar och kuststäder.

Läs också favoritartikeln: De 10 bästa restaurangerna i Nerja

Denna rutt skär genom Sierras de Tejeda, Almijara och Alhamas naturpark och området bjuder på gott om skugga, kristallklara vattenfloder och andra upplevelser som bara väntar på att bli upptäckta. Jag tror personligen inte det det finns många bättre sätt att svalka av sig under en varm spansk sommardag som här runt rio Chillar.

Rio Chillar Nerja

Promenaden runt rio Chillar anses vara en traditionell sommarklassiker" av många spanska familjer och under de lokala helgdagar.och spanska semestertider så kan det vara ganska fullt här. Om du ska göra denna göra denna vandring på en helg så är det alltid bäst att gå ut så tidigt som möjligt.

Letar du efter Nerjas bästa strand? Läs: Den definitiva guiden till de bästa stränderna i Nerja

Vad behöver man i samband med en vandring runt rio Chillar?

Själva promenaden är relativt enkel och och det enda man egentligen behöver är ett par bra skor, ett par skor som kan bli blöta utan större problem. Man bör även ta med sig en picknick, vatten och solkräm. Eftersom det är en linjär väg så kan man vända tillbaks samma väg som man kom, så när man känner att man börjar bli trött kan man börja vandra tillbaka, sen är en käpp också rekommenderat eftersom vägen ibland är lite slingrig och svår.Rio Chillar, Nerja

Ett par gamla gympaskor är något som kan passa bra och kom ihåg att alltid ha balans i kroppen med händerna redo för vissa snedsteg. Stenarna är ibland hala och för att undvika blåsor ska man helst använda strumpor.

Barn älskar denna promenad, en massa vatten som man kan hoppa runt i, skvätta och blöta ner familjemedlemmar är alltid roligt och dessutom kan man hitta en stor variation av insekter och smådjur. Högre upp finns det flera större naturliga vattenpooler och om man letar efter ett bra ställe för att simma runt så är slutet av denna flod ett bra alternativ.

Något man bör tänka på i samband med dessa typer av promenader i Andalusien och dess floder är att man inte bör gå nära dessa typer av områden ifall det finns chans för regn. Snabba översvämningar är en väldigt allvarlig och återkommande verklighet i dessa områden och allt som oftast blir situtationen väldigt farlig för oss utan mycket erfarenhet.

Så ha koll på vädret om du ska bege dig ut hitåt innan eller efter sommarperioden, då chans för regn är relativt hög.

Rio Chillar Canyon

Var beredd på att korsa floden många gånger och att gå in och ut, plaskandes i samband med att du rör dig framåt. När du når lite högre upp så hittar du en massa pooler och detta är ett perfekt område för picknick och lite avkoppling.

Personer som reser med små barn borde ofta hålla sig runt de lugnare poolerna och man ska försöka att inte ta sig "vatten över huvudet" i samband med dessa utflykter. Prioritera behaglig och avkopplande tid före större äventyr i samband med att småbarn finns runt omkring. 

Om du fortsätter vidare uppför floden så kommer du så småningom kommer till en serie av vattenfall. Några av dessa vattenfall funkar även som naturlig massage för de som söker något roligt och skönt.

Waterfalls Rio Chillar, Nerja

I slutändan kan man kortfatta allt detta med några enkla ord, en tur upp för floden Chillar är starkt rekommenderat. För de mer äventyrslystna så är Junta de los Rios - en samling floder som man hittar lite längre inåt landet från Almuñecar, här har man tillgång till en lite större rutt med lite mer äventyr, denna är också en fantastiskt rutt som man borde ta sig an om man har möjlighet och tid.

Hur tar man sig till rio Chillar?

Det finns många sätt att komma till flodbädden.

Om att gå till fots från centrala delen av Nerja, är det enklaste sättet att gå ner till floden från slutet av Calle de Joaquín Herrera, precis bakom busstationen på Calle de Pescia.

Du kan spara ett par kilometer genom att åka bil. Kör genom centrum, åk mot vårdcentralen och Burriana stranden. Det finns en rondell med en vägvisare mot Verano Azul, åk runt rondellen och sväng höger i urbaniseringen som hamnar precis efter Calle de Julio Romero.

Följ denna väg, sväng av till höger och åk uppåt mot Avenida la Constitución. Vägen fortsätter uppåt, ta andra avfarten till vänster in på Calle Mirto. Det är en kraftig vridning (med ett fält framför dig) och du kommer att åka ner mot ett litet bostadsområde. Det finns en liten betald parkeringsplats, men den är väldigt ofta stängd.

Om du vill komma närmare floden. Kör genom urbanisering och följ vägen uppåt till höger. Passera under motorvägen och du bör se floden på vänster sida. En betongväg som knappt syns går ner mot floden och blir ett stig  efter ett tag. Håll efter denna stig så långt du kan.

Parkering har blivit mer problematisk under de senaste åren. Tidigare människor parkerade bredvid den stora cementfabrik, vilket nu har blockerats.

Var noga med att iaktta alla tecken och skyltar för parkeringsplatserna. Bilar som är felparkerade blir ofta bort bogserade under sommarmånaderna. Vandringen börjar här.

Andra intressanta artiklar värda att för dig som gillade denna artikel är:

Bästa Weekend Destinationerna i Andalusien, en fantastisk artikel för alla som gillar friluftsliv.

Vin, Ronda och dess magiska charm, en artikel om vinturism i allas favoritby, Ronda.

Tio 360° Fotosfärer av Andalusiens bästa naturområden, en bildserie alla spanien älskare.

Mattias Rad är spain-holidays svenska skribent och content manager. Du kan hitta mer av