Balcón de Europa, Nerja - En enastående samt historisk utkikspunkt

Balcón de Europa är utan tvekan en av Nerjas mest ikoniska landmärken och en viktig symbol för staden. Majoriteten av de som besöker Nerja hamnar så småningom på räcket vid Balcón de Europa för att avnjuta den enastående utsikten.

Kung Alfonso XII sägs vara den som gav namnet till denna sevärdhet, under ett besök i staden för att inspektera skador som orsakats av en enorm jordbävning år 1885, det är då det sägs han ha stått på här och blivit så trollbunden av utsikten att han utropade: "Det här är Europas balkong.".

Vissa historiska händelser och historier tyder på att balkongen hette någonting i samma stil innan det kända besöket från kungen, men de historierna har mindre popularitet jämfört med den legend som även har något att säga om kungens inflytande här i Spanien på den tiden. Erkännande av detta historia har formaliserats med staty i naturlig storlek av kungen när han ser ut över balkongen, ett populärt monument för turister såsom spanjorer.

Balcón de Europa är byggd på en tidigare fästning och en attackposition för de vapen som man använde på den tiden, då kallade man det "La Batería." och de kanoner som inhystes här i de stora tornen var strategiskt placerade längs kusten för bästa möjliga översikt över havet. Kanonerna användes främst av fransoserna mot eventuella piratattacker och mot britterna.

 
View from the Balcon de Europa, Nerja

Den 20 maj 1882 öppnade brittiska fartyg eld mot La Bateria och förstörde nästan allt förutom två rostiga kanoner och några stenar strax utanför Balcón, men trots det så fylls området dagligen av människor från alla världens hörn för lite historia, kultur och natur blandat i ett.

Ju närmare högsäsongen man kommer så blir det bara mer och mer aktiviteter att välja mellan, runt balkongen hittar man idag massa barer, restauranger, kafeterior och glassbarer.

Under sommaren så använder man detta område som scen för många konserter och pjäser, så väldigt ofta så är det fullt av människor som tar sin kvällspromenad längst området och det verkar som om majoriteten av evenemang och fester i staden antingen slutar eller börjar här.

 

El Salvador Kyrkan - Iglesia El Salvador

 

 
Iglesia El Salvador, Nerja

Kyrkan El Salvador - Iglesia El Salvador, ligger precis i utkanten av Balcón de Europa och den besynnerliga kyrkan som är byggd i en neo klassisk stil har stått färdig sedan 1697. år 1724 konstruerades klockstapeln och sedan dess har man förlängt den ytterligare lite till, då vid slutet av 1800-talet. Den sista restaureringen som gjordes slutfördes 1997.

Iglesia El Salvador är en populär kyrka och den ligger i ett oslagbart läge med tanke på utsikten och balkongen, detta bidrar självklart till att man har en av de längsta väntelistorna på kusten för de som vill fira och påbörja sitt bröllop här. 

 
Balcon de Europa, Nerja

Utsikten från Balcón är spektakulära.

Till vänster om balkongen ser du Playa de Calahonda, klippformationer som leder till stranden El Chorrillo och en öppen utsikt över kusten som kallas Maro-Cerro Gordo. Ser man åt höger mot Málaga ser man stranden La CaletillaEl Salon och udden vid Playa Torrecilla och utsikt över Costa del Sol.

Hur tar man sig till Balcón de Europa

Vägen till Balcón de Europa är relativt enkel och det är tydligt skyltat hit från nästan alla platser i Nerja. Det enklaste sättet att komma hit är till fots, de flesta områderna runt omkring är bilfria så försök parkera bilen innan du beger dig på en promenad hit. Om du går vilse, fråga bara efter namnet "Balcon de Europa", alla vet vart det ligger.

För ytterligare information om Nerjas stränder, se vår definitiva guide till de bästa stränderna i Nerja

Här hittar du vår informations sida med mycket nödvändig fakta om staden Nerja.