Bestig El Cielo, Nerja, Costa del Sol

En varierande och vackert äventyr garanteras alla vandrare som ger sig ut i området kring Nerja. 

Sierra de Tejada Almijarra naturpark och  naturområdet Acantilados de Maro-Cerro Gordo definierar både den fantastiska variationen i regionen och det vackra, robusta som delar dessa landskap. Här skapas fler än en enorm vy som belöning för upptäckarna. 

Pico del Cielo, Nerja

Acantilados de Maro-Cerro Gordo naturområde är kustområdet som börjar strax efter Nerja och skryter med några av de bästa stränderna i Andalucia.  

Lockelsen med denna regionen ökar med en vandring som kopplar samman två av dessa stränder, vandringen mellan Playa El Canuelo and Playa de Cantarrijan.

Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama de Granada Natural Park


Sierra de Tejeda, Almijara and Alhama Natural Park sträcker sig över 40 000 hektar av land och är beläget mellan provinserna Granada och Malaga. Denna park är karaktiserad av sitt robusta och torra landskap. 

Vandring uppför El Cielo Nerja

Sierras de Tejeda-bergens toppar är mer än bara en vacker vy för entusiastiska vandrare. Dessa toppar är signifikanta i deras roll som naturlig gräns mellan Malaga och Granada. Tejeda och Almijara-bergen sträcker sig längs den malaguenska sidan och är i hjärtat av Axarquiaregionen. 

Alhama ligger i den västligaste delen av Granada och här hittar du Tejeda Peak, som erbjuder spektakulära vyer över Medelhavets kust och den närbelägna bergskejdan som sträcker sig 2 065 meter över havet.  

Både vår- och höstsäsongerna är ideala för vandring i Sierras de Tejeda. Då det sveper extrem värme över de här regionerna under sommarmånaderna, rekommenderas behaglig vandring endast på nätterna. Fler av topparna i Sierras de Tejada erbjuder hissnande vyer över soluppgången. 

Oavsett säsong eller tid på dagen, oavsett vem som vandrar är de nödvändigt att i dessa områden ta med sig riktligt med vatten. I denna artikels beskrivning av vandringen upp på El Cielo, erbjuds inga naturliga vattendepåer längs leden där du kan fylla på vatten. 

Vandring till El Cielo, Nerja

Om du letar efter de bästa och mest orörda vyerna över hela kusten, är en vandring upp till Cuesta del Cielo något för dig. På en klar dag är utsikten spektakulär och du kan ana Marockos kust i horisonten. 

Det finns en mängd stigar att välja upp till toppen av El Cielo. Här nedan beskriver vi den som är enklast att följa.

Här börjar du

 

Parkeringsplatsen vid grottorna i Maro i Nerja, Cuevas de Nerja, är startpunkten för fler av vandringarna i området. Under vår och vinter är grinden öppen för dig att köra vidare in i naturparken vilket minskar din vandring med 5 kilometer enkel väg. 


De exakta dagarna för när grinden är öppen varierar och beror på mängden av regn i regionen. Under torra sommarmånader har dessa grindar stängt för att minska brandrisken (det finns en fin grillplats ca 5 km upp i bergen). 

 

Cuesta del Cielo, Nerja

Det finns tre medelstora berg i närområdet: Almendron (1514m), Cielo (1508m) and Navachica (1830m). El Cielo är bara sex kilometer från kustlinjen vilket gjort det till ett populärt berg för vandrare i området. 

Du parkerar vid grottorna i Maro/Nerja eller om grinden är öppen, kör förbi. Leden är enkel att ta sig fram på med en vanlig bild. Följ den ringlande vägen uppåt berget i naturparken. Efter ca 4 kilometer kommer du till en Y-korsning med en skylt till El Pinarillo rekreationsområde (área recreativa El Pinarillo), håll vänster (ytterligare två kilometer). Om du inte har en fyrhjulsdriven bil är det bäst att parkera här.

Vyn på väg upp till El Cielo, Nerja 

Börja vandra här. Du kommer lägga märka till en skogsstig som vindlar sig uppför berget till höger. Parallellt med detta spår, finns det andra små genvägar som du kan alternera att gå på om äventyrslystnaden kallar. 

Till slut, leder alla dessa rutter till huvudleden. Vid tidpunkten detta skrevs var leden märkt: 

 "Sendero Pico del Cielo.”

Toppen av El Cielo, Nerja

Efter ett tag kommer du fram till Cortijo de la Civila, här delar sig stigen till vänster och höger. Båda rutterna är möjliga och de kommer att återförenas. Här valde vi vänster. Vilket som, dessa rutter är smala, branta och ökar stadigt i lutning.  

Cuesta del Cielo

Efter avsevärd klättring, når du en höjd strax under 1 000 meter och du kommer se ett bergspass. Till vänster bjuds du på en härlig utsikt över Granadas kustlinje och Sierra Nevada. Till höger ser du tillbaka till Malaga. Det är här många vänder och stigen ökar i svårighetsgrad och svårnavigerad. 

i skydd från vinden El Cielo, Nerja

Hursomhelst, för er som vill fortsätta äventyret, håll vänster och följ den välmarkerade leden. Denna delen är känd som Cuesta del Cielo. Det första hundra metrarna är njutbart avkopplande innan leden sedan övergår i ett extremt brant parti. 

På denna delen av leden är det bäst att det lugnt och varligt. Se upp var du sätter fötterna och om du blir desorienterad sök efter "hitos", stenformationerna längs stigen skapade av andra vandrare som leder dig rätt.
 
El Cielo, Nerja
 
Fortsätt uppåt och till höger så kommer du snart att se toppen. Den sista sektionen kräver lite extra då leden inte är tydligt utmärkt. Trots dessa hinder är toppen synlig och ledsagar dig som ett fyrtorn till havs i rätt riktning.

Utsikten från toppen är utmärkt. Du ser hela Costa del Sol mellan Almunecar och Malaga och de huvudsakliga topparna av Sierra de Tejeda and Sierra de Almijara.
 
För att ta dig ner till basen igen får du gå i dina egna fotspår eller så kan välja att följa leden på andra sidan som leder ner till Barranco de los Cazadores (den vägen är inte beskriven här).
 
John Kramer på toppen av El Cielo
 
Sunt förnuft en nödvändighet under all vandring i Andalusiens varierande terräng. Det vackra andalusiska landskapet är extremt magnifikt men också oförlåtande. 

Informera en vän om din planerad rutt, använd solskydd och ta på en hatt, fulladdad mobil (SOS 112) och riktligt med vatten. Ta med en ficklampa då natten kommer snabbt. Här kollar du soluppgång och solnedgång. 

Kartan här nedan är rakt på. Du kan ladda ner den här. Om du känner dig osäker, kontakta ett professionellt företag som guidar dig uppför berget. 

Karta över vandringen till El Cielo